Logo Che
  Aktuellt
Svensk-Kubanska Föreningen
 
  HEM >> Aktuellt >> "Havanna förhandlar inte under tryck"  

  2010-03-29

”Havanna förhandlar inte under tryck”
La Jornada, Gerardo Arreola, 100317. Översättning: Zoltan Tiroler

Fallet med dissidenterna som hungerstrejkar och påtryckningarna för att benåda fångarna påverkar dialogen mellan Kuba och USA, liksom den till EU, säger den politiske kommentatorn Rafael Hernández: ”Regeringen i Havanna förhandlar inte under press. Enbart diplomatisk dialog får resultat, något som andra regeringar vet.”

Hernández är redaktör för den kubanska tidskriften Temas. Han har nyss återvänt från University of Texas i Austin, där han föreläst om relationerna Kuba – USA. Det är något han undervisat i på såväl universiteten Columbia och Harvard, i Mexiko och på CIDE och ITAM.

Han anser att dissidenterna inte representerar något civilsamhälle utan ”oppositionella mikropartier”. Bland dess ledare finns varken någon Havel eller Walesa. Det är kubanerna på Kuba som beslutar ifall den framtida kubanska socialismen kommer att tillåta en lojal opposition inom systemet.

- Hur är det internationella läget just nu gentemot förhållandet till Kuba, speciellt vad gäller USA?

- Trots att den nuvarande USA administrationen inte genomfört några nämnvärda förändringar gentemot Kuba, så har dialogen gått mer framåt det senaste året än under föregående årtionde. Man har återupptagit samtalen om utvandring och tagit upp diskussioner kring postgång. Det är möjligt att Kongressen kommer att tillåta USA-medborgare att resa till ön. En del halvofficiella grupper undersöker sätt att samarbeta mot knarksmuggling. Utan att ha hävt restriktionerna mot akademiskt och kulturellt utbyte, som Bush införde 2004, har en del visa utfärdats. EU, under Spaniens ledarskap, har närmat sig regeringen Raul Castro. Relationerna med Spanien är mer omfattande än någonsin.

- Den internationella uppmärksamheten koncentreras på oppositionen efter Orlando Zapatas död och Guillermo Fariñas hungerstrejk…
  • Zapatas död är en mänsklig tragedi, men dess återverkningar är politiska, kopplade till Fariñas hungerstrejk. Ingen av de aktuella påtryckningarna för att benåda fångarna underlättar förändringar i det kubanska politiska systemet, omringat som det är av en propagandistisk storm. Inte ens under Krisen med Missilerna (”Kubakrisen” i svensk terminologi, ö.a.) i oktober 1962, på randen till en nukleär konflikt, ändrade sig Kubas politik. Det mest effektiva sättet att få till förändringar, precis som nästan alla av Mexikos regeringar insett, är en respektfylld diplomatisk dialog. Det är uppenbart att Zapatas död och dess efterverkningar gynnar dem som är emot en dialog mellan Kuba och USA/EU.
- Pratar vi om dissidenter, oppositionella, legoknektar, samvetsfångar, politiska fångar…?

- En dissident är någon som förnekar det han tidigare trott. Det är inte fallet med de klassiska antikommunisterna i exil, men gäller de f.d. kommunisterna, som tidigare stödde sovjet och andra ortodoxa tendenser. Hit hör Ricardo Bofill, Elizardo Sánchez och Vladimiro Roca. De är riktiga dissidenter. De förkastar väpnat våld, liksom de största anticastristiska krafterna i exil. De båda grupperna skiljer sig åt i inställningen till blockaden, men är eniga i sin heta önskan om att återinföra kapitalismen och i en fanatisk anticastrism. De identifierar sig med USA och med europeiska partier och regeringar. Även om några av dem säger sig vara socialdemokrater så ligger den ideologiska tyngdpunkten mellan center och höger.

Det handlar om många, små grupper. De är splittrade och har ingen förankring i den kubanska befolkningen. Det är uppenbart att, förutom att de tar emot finansiellt och politiskt stöd från Washington, så har de också ideologiska uppfattningar. Det kan bland dem finnas ärliga, bittra och förvirrade personer. De har ingen bas i någon fackförening som Solidaritet och de har inga ledare som Walesa eller Havel. De utgör inget civilsamhälle utan oppositionella mikropartier. Den handfulla gruppen av politiska fångar är inte några ”samvetsfångar”, inte heller är de fängslade bara för att de uttryckt uppfattningar som är motsatt regeringen, utan för att de aktivt arbetar mot systemet i förbund med USA, exilkubanerna och det gamla antikommunistiska Europa.

- Vad är det som gör att de är marginaliserade i Kubas politiska liv?
  • De är varken de enda eller de viktigaste kritiska rösterna i landet. Även om det inte rapporteras mycket utanför Kuba så pågår en politisk debatt, inom och utanför institutionerna. Det handlar om frågor som decentralisering, former för icke-statligt ägande, löner, levnadsstandard, utökade möjligheter att uttrycka sig, tillämpningar av lagen, demokratisering av institutioner och folklig kontroll över byråkratin. De oppositionella har inget sammanhållet projekt, bara politiska slagord. Deras brist på trovärdighet och legitimitet på Kuba kommer utav det stöd de får från USA (som bekräftas på USA UD:s hemsida) och europeiska partier och sin allians med exilkubanerna. Ambassaderna i Havanna vet om detta, de vet att dessa grupper inte utgör något trovärdigt politiskt alternativ. Det internationella agerandet och medierna svarar mer mot val och politik hemma i dessa länder än mot situationen på Kuba.
Finns det något sätt att komma ur detta?

- Det finns en pervers logik som går ut på att Kuba måste betala ett pris varje gång USA gör den minsta förändring i sin Kubapolitik. Om administrationen anser att frigivandet av de fem kubanska fångarna i USA är det enda förhandlingsbara kortet som USA kan acceptera, så blir det dissidenterna, som är dömda som ”agenter för främmande makt”, som kan bytas för de fem. Dissidenterna blir bönder i spelet mellan makterna. I ett spel som är så slutet är det svårt att idag tänka sig någon förändring i behandlingen av dem. Det kommer att vara kubanerna själva som framöver kommer att besluta ifall, förutom vitaliserade demokratiska institutioner, en decentraliserad modell och en blandekonomi, det finns utrymme för en lojal opposition i det framtida socialistiska systemet.


 
 

 

 












Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se