Bloggaren Yoanis och hennes motsägelse

   
  HEM >> Aktuellt  

  


Bloggaren Yoanis och hennes motsägelse


Misshandel?
Världen fick i november 2009 nyheten om att den kubanska bloggaren Yoani Sánchez hade blivit slagen på Havannas gator. Enligt hennes berättelse ”slängde de in mig i en bil…jag tog ifrån en av dem ett papper som han hade på sig och stoppade det i munnen. Jag blev slagen för att jag skulle ge tillbaka dokumentet. I bilen fanns Orlando [hennes make], oskadliggjord av ett karateslag…Mig slog de på njurarna och i huvudet för att jag skulle ge tillbaka pappret…De slängde ut oss på gatan…En kvinna kom fram och frågade vad som hänt. ´En kidnappning´ svarade jag.”

Tre dagar efter händelserna på Havannas gator tog Sánchez emot den internationella pressen i sitt hem. Fernando Ravsberg från BBC lade märke till, att trots all tortyr som hon beskrivit, ”fanns inga blåmärken, blodutgjutning, skador, ärr eller märken.” (BBC Mundo 9-11-2009). Detta bekräftades av bilderna från CNN, liksom av franska nyhetsbyrån AFP som skrev att ”hon var inte skadad.”

Vid träffen med BBC förklarade Sánchez att märkena försvunnit (på knappt 48 timmar), utom de som hon hade på skinkorna, ”vilka jag tyvärr inte kan visa.” Må så vara. Men varför visade hon inte skadorna som hon påstår sig ha fått på sin blogg samma dag som den påstådda kidnappningen ägde rum, en blogg som i övrigt svämmar över av foton, filmer och bilder?

Hon sade att överfallet skedde mitt på ljusa dagen framför en busshållplats ”full med folk”. De utländska journalisterna har fram tills idag inte lyckats hitta ett enda vittne bland alla dem som måste sett det påstådda överfallet. Och hennes make vägrar att prata med pressen.

Den påstådda attacken på den kubanska bloggaren fick mer uppmärksamhet i medierna än hundratals mord, försvinnanden och våldsaktioner i diktaturen Honduras, där Roberto Micheletti grep makten den 28 juni 2009.

Sánchez i Schweiz
Yoani Sánchez föddes 1975, tog examen i språkvetenskap 2000 och två år senare ”på grund av missnöje och den ekonomiska kvävningen i Kuba”, som hon säger på sin blogg, flyttade hon till Schweiz i sällskap med sin son Teo, där hon arbetade på förlag och gav spansklektioner. Redan efter två år övergav hon det schweiziska paradiset för att återvända till Kuba, som hon beskriver som ”ett enormt fängelse med ideologiska murar.” Hon bedyrar att hon återvände av familjeskäl. Den som läser hennes blogg blir vettskrämd över det kubanska helvete hon beskriver. Trots allt så återvände hon.

Hade hon inte kunna ge sin son en bättre framtid i Schweiz? Varför återvände hon till Kuba trots att hennes mor inte ville det? ”Min mor ville inte acceptera att hennes dotter inte längre levde i Schweiz som flöt av mjölk och choklad”. (Yoanis´ blogg 070812).

Men Yoanis fall är inte unikt. Otaliga kubaner i exil återvänder till Kuba efter att ha upplevt de svårigheter som möter en invandrare; fördomar mot färgade och svarta, språksvårigheter, problem med att få arbete, svårigheter med att anpassa sig. De vet, att trots de problem som deras land upplever, så har de tillgång till bostad, mat, utbildning, och gratis medicinsk vård, liksom till säkerhet, med tanke på den extremt låga brottsligheten på Kuba jämfört med övriga Latinamerika.

Sánchez bönar och ber kubanska diplomater

Det som Yoanis inte avslöjar i sin blogg är att hon bönföll kubanska diplomater om att få återvända eftersom hon inte kunde få ett fast jobb i Schweiz. Hon visste att på Kuba kunde hon ägna hela sin tid åt att blogga, med tanke på att Kuba är ett av de få länder i världen där en arbetslös inte behöver vara hungrig eller leva på luft.

Det märkliga är att hon på sin blogg aldrig visat de gatubarn som hon påstår går runt i Havanna, inte heller tiggarna på trottoarerna, inte heller de miserabla familjerna som bor under broarna. Varken hon eller de utländska journalisterna eller turisterna som kommer till ön. För de existerar inte.

En högst avancerad portal

Om det nu är sådan brist på frihet på Kuba, hur kommer det sig att Sánchez lyckas skicka ut sådan förödande kritik inifrån landet? Säger man inte att allt på Kuba kontrolleras, inklusive tillgången till Internet? En detalj: Sánchez´ portal ”Generacion Y” är ytterst sofistikerad och avancerad, med uppkoppling till Facebook och Twitter. Den har 14 miljoner besökare i månaden och finns tillgänglig på 18 språk! Inte ens USA:s Utrikesdepartement har ett sådant utbud på språk! Vem betalar dessa översättare? Vem finansierar den avsevärda kostnaden för att hantera en trafik med 14 miljoner besökare?

Yoani Sánchez har all rätt att kritisera Kuba och landets regering. Men bara de naiva tror att det handlar om en enkel bloggare. Hon är inte ens offer för säkerhetstjänsten eller den kubanska rättvisan. Därför fabricerade hon historien om överfallet. Hon insisterar för att hennes lögner ska tas för sanning.

Frei Betto, brasiliansk teolog, skribent och författare, tidigare rådgivare till Brasiliens regering.
Översättning: Zoltan Tiroler


 


 
Webmaster


Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 2009-12-30