Högerextremismen utmanas bland kubanerna i Miami
Andrés Gomez på möte i Eskilstuna
Andrés Gómez, journalist från Miami med kubanska rötter, har under några veckor besökt Europa och informerat om arbetet i USA mot den högerextremistiska exil-kubanska terrorismen. I Sverige har han talat på möten i Göteborg, Eskilstuna och Stockholm. Särskilt har han informerat om kampen i Miami och USA för rättvisa och frihet för fem i USA fängslade kubaner; som blivit kända världen över som ”the Cuban Five”.
De fem kubanerna Antonio Guerrero, Fernando Gonzalez, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González greps av FBI 1998 och dömdes till långa fängelsestraff – tre av dem till livstid - på spionerirelaterade åtalspunkter. Anklagelserna var falska; det de fem faktiskt hade gjort handlade om en kartläggning i Miami av högerextremism och terrorplaner. Den akuta bakgrunden var en våg av bombattentat mot kubanska turistanläggningar under 90-talet.
Miami har sedan den kubanska revolutionens seger varit den exilkubanska terrorismens högborg, och med CIA:s och andra myndigheter och kontrarevolutionärerna utbildats och finansierat. Snabbt blev de exilkubanska extremisterna en ekonomisk och politisk makt i Miami och södra Florida. Deras våldsutövning har under åren också drabbat kubaner som i Miami vågat protestera mot extremisterna, och som tillexempel motsatt sig USA:s ekonomiska blockad av Kuba.
Andrés Gómez kom, som trettonåring, med sina föräldrar, i november 1960 från Kuba till Miami.
– Mina föräldrars beslut att lämna Kuba, 23 månader efter revolutionens seger, var politiskt och ideologiskt, förklarade Andrés Gómez på det möte med honom som hölls i NBV:s lokal i Eskilstuna lördagen den 14 november.
– Överklassen, liksom stora delar av medelklassen, lämnade Kuba på grund av de radikala förändringar av villkoren som revolutionen medförde.
Andrés Gómez tillhörde den grupp av kubanska ungdomar i Miami som under 60-talet kom att ifrågasätta föräldragenerationens värderingar. 1974 startade man tidskriften Areito. Den lever idag på nätet (www.areitodigital.com ). Och 1977 åkte en grupp unga USA-kubaner till Kuba, organiserade i ”Brigaden Antonio Maceo”, en motsvarighet till Svensk-Kubanska Föreningens ”Nordiska brigad”.
Ungdomarnas engagemang för en normalisering av förbindelserna med sitt gamla hemland och deras positiva intresse för det kubanska samhällsbygget var förknippat med stor fara. 1979 blev den i Puerto Rico bosatte Carlos Muñiz Varela ihjälskjuten av högerextremisterna. Den 26-åriga tvåbarnsfadern hade varit organisatör inom solidaritetsbrigaden Antonio Maceo. Än i dag har ingen arresterats, än mindre lagförts, för mordet; ett mönster som gäller för de flesta attentaten i USA mot den exil-kubanska högerextremismens kritiker.
Idag är Andrés Gómes också en ledande aktivist inom National Committee to Free the Cuban Five.
– Både en appellationsdomstol i USA och FN:s grupp för undersökning av godtyckliga fängslanden har slagit fast att rättegången mot de fem kubanerna inte var rättvis. Och att grunden för det var att den hölls i min hemstad Miami; i högerextremisternas och terroristernas högborg. Till exempel var jurymedlemmarna naturligtvis medvetna om att ett beslut om frikännande skulle vara riskfyllt. Extremisterna är mäktiga, och de är beredda till våldshandlingar.
Andrés Gómez påpekade också att samtidigt som de fem terroristbevakarna dväljs i högsäkerhetsfängelser spatserar terrorister och massmördare som Luis Posada Carriles och Orlando Bosch som fria män på hans hemstad Miamis gator.
– Men vi kommer att fortsätta kämpa för rättvisa och frihet för De FEM. Och det är oerhört värdefullt att vi alla vet att över hela världen finns det nu människor och organisationer som är beslutna att aldrig ge upp kampen för anständighetens seger över justitiemordet mot fem män vars gärning bestod i att med fredliga medel bidra till att motverka terrorism, underströk Andrés Gómez vid mötet i Eskilstuna.
– Följ den kontinuerliga bevakning och organiseringen USA av kampen för rättvisa för De Fem på www.freethefive.org, uppmanade Andrés Gómez åhörarna i Eskilstuna.
Text: Tomas Widen
Foto: Martin Österlin