Kubavännen och fd CIA-agenten Philip Agee död
   
  HEM >> Aktuellt  

  


Kubavännen och fd CIA-agenten Philip Agee död

Philip Agee, en fd CIA-agent som blev en kraftfull kritiker och avslöjare av USA:s politik, har avlidit 72 år gammal i Havanna.

Agee lämnade CIA 1969, efter 12 år då han huvudsakligen arbetade i Latinamerika. Han betraktades som förrädare av bland annat tidigare CIA-chefen och presidenten Bush d.ä. och hotades till livet av sina tidigare arbetskamrater. Hans berömda bok ”CIA inifrån” utkom 1975 (Originaltiteln var ”Inside the Company: CIA Diary”). I den redogjorde han för CIA:s aktioner mot vänstern i Latinamerika. Inte minst sprängstoff hade den 22-sidiga bilagan med en lista på en lång rad namngivna CIA-agenter, också i Stockholm. Hans avslöjanden gjorde hans tidigare arbetsgivare ursinnig.

Trots att ”CIA inifrån” har många år på nacken är det fortfarande ett standardverk om CIA och dess arbetsmetoder om hur man ”säkrar” länder för USA. I boken beskrivs exempelvis hur CIA arbetade för att störta Perus president Velasco 1961. Proceduren upprepades så sent som i Venezuela nyligen. Då som nu spelar media en central roll för att skapa den nödvändiga atmosfären för en kupp, skapa missnöje och hetsa till uppror mot ”diktatorn” (Fast i motsats till Peru så har CIA ännu inte lyckats i Venezuela).

Så sent som för något år sedan sade Agee om sitt avhopp: ”Argentina, Brasilien, Chile, Uruguay, Paraguay, Guatemala, El Salvador – alla var de militärdiktaturer med dödsskvadroner, alla med stöd av CIA och USA:s regering. Det var vad som motiverade mig att namnge alla och samarbeta med journalister som ville veta precis vilka som var CIA i deras länder.” Vid ett annat tillfälle uttryckte han det så här: ”Syftet med vårt program var att stödja status quo, att stödja Latinamerikas oligarkier…Det som först fick mig att vända mig mot dessa människor var korruption och snikenheten som de visade inom alla områden…Jag arbetade exempelvis med polisen i olika länder och de var ofta inblandade i tortyr.” I en mer romantisk variant av varför han lämnade CIA sade han en gång att: ”Jag blev förälskad i en kvinna som ansåg att Che Guevara var världens underbaraste man.”

Agee ville slå sig ned i Storbritannien med sin partner Angela, en vänsterinriktad brasilianska som varit fängslad och torterad i sitt hemland. Men Agee deporterades från Storbritannien 1977 på uppdrag av USA och dåvarande utrikesminister Henry Kissinger. Anledningen skulle vara att Agee, genom att avslöja CIA:s aktioner på Jamaica, störde valen och gynnade vänsterns kandidat Michael Manley. Dörrarna stängdes för honom också i Frankrike och Holland. I USA väntade fängelse ifall han återvände. 1979 fråntogs Agee sitt USA-medborgarskap och han återfick det aldrig. Agee flyttade till Tyskland, där han kunde bo då han gift sig med tyska balettdansösen Giselle Roberge. Utan sitt USA-pass använde han under årens lopp pass från Granada innan USA invaderade 1984 och krossade vänsterregimen där. I Nicaragua tilldelades han pass under Sandinisttiden som han blev av med när USA 1990 återinsatte en högerregering. Han delade sin tid mellan Hamburg och Havanna. CIA släppte inte Agee ur sikte. Hans akt hos CIA är på 18 000 (!) sidor och tre man var sysselsatta på heltid med att skugga honom. Så småningom kunde han återvända till Europa på föredragsturnéer och han arbetade på senare tid hårt med att försöka sprida kunskap om de fem kubanska politiska fångarna i USA:s fängelser.

Agee besökte Stockholm några veckor efter terrordåden mot World Trade Center och förutsåg mycket av de inskränkningar i människors frihet som skulle komma.

Agee var en varm Kubavän och landets framgångar på utbildnings- och hälsovårdsområdet. Han betraktade USA:s president som raka motsatsen till de framgångar Kuba uppnått. Förra året skrev Agee: ”Alla Kubas framgångar har uppnåtts som en utmaning mot USA:s ansträngningar att isolera Kuba. USA har använt alla smutsiga metoder, inklusive infiltration, sabotage, terrorism, mord, ekonomisk- och biologisk krigföring och en oavbruten ström av lögner i media i många länder.” Granma, Kubas största dagstidning, beskrev Agee i samband med hans död, som Kubavän och ivrig anhängare av folkens kamp för en bättre värld.

1990 startade Agee en resebyrå på Kuba, www.cubalinda.com. Många turister kom från USA, trots att USA-medborgare av sin regering är föbjudna att åka till Kuba och åläggs dryga böter om de avslöjas. I Havanna var Agee en familjär figur.

Fram till sin död fortsatte Agee att blottlägga CIA. Han publicerade bland annat en tidskrift, ”Covert Action Information Bulletin”. CIA:s förföljelser av honom beskrev Agee i boken ”On the Run”.Han arbetade till slutet på en bok om CIA:s aktiviteter i Venezuela.

Z.Tiroler

Källor:
Al Burke: ”Let Us Now Praise an (In)famous Man
The Guardian 10 januari 2008, Duncan Campbell: “The man who blew the whistle on CIA´s backing of military dictatorships
The Guardian 9 januari 2008, Fred Attewill “Renegade CIA agent Agee dies”


 

 



 


 
Webmaster


Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 2008-01-13