Spjutspetsforskning på Kuba räddar liv i Afrika
   
  HEM >> Aktuellt  

  


Spjutspetsforskning på Kuba räddar liv i Afrika

Läkemedelsindustrin står för en stor del av Kubas export och fortsätter att utvecklas. Medicinerna har bidragit till att flera sjukdomar utrotats på Kuba, men är också viktiga för många afrikanska och latinamerikanska länder.

   - Marknadskrafterna är en verklighet som man måste räkna med när det gäller produktionskostnader, men beslut som gäller människors hälsa kan inte bara avgöras av möjligheten att göra affärer, säger Agustín Lage som är chef för ett center för immunologi vars cancerläkemedel Nimotuzumab nu testas i USA. Även om testerna blir lyckosamma, är det långt till att Kuba ska kunna sälja mediciner till USA. Det skulle kräva en förändring av de lagar som reglerar USA:s blockad av Kuba. Ett upphävande av blockaden verkar avlägset. Även om 187 av 192 länder i FN fördömt blockaden, så talar inget för att USA ska häva den politik som varit rådande mot den obstinata ön sedan 1961.

Lage och flera andra kubanska forskare framhåller hur framgångsrik Kubas bioteknikindustri varit sedan den började utvecklas under 1980-talet. Den kubanska läkemedelsindustrin innehar för närvarande cirka 1 200 internationella patent. Ett nyckelelement i framgångarna är integration av alla enheter som forskar inom området. ”Redan från början insåg vi att vi är alldeles för fattiga för att konkurrera med varandra…Hade vi inte gjort det, så hade vi aldrig uppnått de resultat vi lyckats med”, säger Luis Herrera, chef på CIGB.

Enligt en officiell rapport som presenterades i Kubas parlament i slutet av 2008 ökade landets export av bioteknik med 20 procent jämfört med 2007. Det beräknas att Kubas totala export av bioteknik uppgick till motsvarande 2,4 miljarder kronor år 2008.

Forskningscentret CIGB på Kuba, ledande på forskning inom bioteknik, har nyligen tagit fram ett vaccin mot hepatit B, ett vaccin mot Haemophilus influenza typ b (Hib), och ett läkemedel mot svårläkta sår på fötterna, som anses vara den enda effektiva behandlingen som finns för diabetiker som drabbas av det.

   - Åtta år efter att vaccinet mot hepatit B togs i bruk har vi inte haft ett enda fall där barn under fem år insjuknat, säger Luis Herrera.

Enligt en studie gjord av två kubanska forskare, Betsy Anaya Cruz och Mariana Martín Fernández, har tillgången på vaccin lett till att polio, difteri, mässlingen och påssjukan försvunnit från Kuba. Genom allmänna vaccinationsprogram för barn har antalet fall av hjärnhinneinflammationer förorsakade av bakterien meningokock samt hepatit B minskat drastiskt.

Det enda vaccinet i världen som är effektivt mot hjärnhinneinflammation orsakat av meninigokock typ B har utvecklats på Kuba. En fabrik har nu byggts upp i samarbete med Brasilien där det tillverkas 50 miljoner vaccindoser årligen som används i en rad länder i Afrika, genom ett samarbete med Världshälsoorganisationen, WHO. I de 21 länderna i Afrika, där vaccinet ska användas, insjuknar upp emot 1 % av befolkningen vid epidemier.

   ”Hela denna vetenskapliga utveckling är en produkt av politisk vilja och ett uttryck för vår uppfattning om mänskliga rättigheter, i vilken resurser och investeringar görs för befolkningens bästa, inte bara på Kuba utan också för andra folk”, säger Concepción Campa, chef för Finlay Institutet.

Flamman 091204, Liberación 091204
Översättning: Zoltan Tiroler

 


 
Webmaster


Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 2010-01-04