Tidsskriften Kuba

  Tidskriften Kuba ges ut för att sprida information om det kubanska folkets kultur och samhällsliv.
 
 


Resumé Kuba 5 - 2012

- Medial tystnad om orkan och blockad
- Stort Kubaintresse & solidaritet
- Nya globala läkekonsten.


Det är några av temana i sista numret för 2012. Det var den 25 oktober som orkanen Sandys centrum drog in över östra Kuba och landets näst största stad: Santiago de Cuba med över en halv miljon invånare. Civilförsvaret hade som vanligt utfärdat varningar och mobiliserat för att säkra byggnader och skördar i den mån det var möjligt. Flera hundra tusen människor hade evakuerats genom Kubas ”utomordentliga förebyggande katastrofprogram” (enligt EU).

Orkanen Sandy var den värsta naturkatastrof som drabbat denna del av Kuba. Häftiga vindar, 175 km/timmen, enorma skyfall och 10 meter höga vågor. I svenska medier var detta så gott som helt osynligt, ointressant, utan någon spik att hänga upp den förhärskande svartmålningen av Kuba på.

Och i än högre grad än de orkankatastrofer som drabbar Kuba tiger svenska medier om den över 50-åriga dagliga katastrof som USA:s ekonomiska, finansiella och handelsblockad mot Kuba utgör. Den och dess uttalade avsikt att utsätta Kubas folk för ”svält och förtvivlan” finns inte i medievärlden. Så inte heller när FN:s Generalförsamling i november för 21:a året i rad krävde att USA:s ska häva blockaden mot Kuba, nu med 188 röster mot 3: USA, Israel och Palau. USA bryr sig inte och medierna bryr sig inte om USA:s brott mot folkrätten som bland mycket annat berövar Kuba livräddande läkemedel och utrustning och motsvarande nästan halva BNI i förlorade intäkter och ökade kostnader.

USA:s mediekrig
Det är inte bara svenska medier som förtiger allt positivt om Kuba och förstorar allt som kan tolkas negativt, förvrider eller helt enkelt hittar på. De följer den stora likriktaren USA, som sedan länge bedriver mediekrig mot Kuba och de länder i Latinamerika som i samarbete med Kuba slagit in på en självständig väg, och börjat frigöra sig från USA. Det senaste är att USA anlitat en tidigare (?) CIA-agent för att köpa upp ett lag med minst 10 journalister på Kuba. Den utsedda agenten har enastående kvalifikationer bland annat från krigen mot Irak och Afghanistan. Han ska nu på Kuba ”identifiera inflytelserika nätverk och nyckelpersoner, leverera informationstjänster och tillhandhålla strategiska kommunikationer för att påverka internationella affärer och regeringar”. Parallellt har ”Interamerikanska Press-sällskapet” SIP-IAPA, utsett en vice ordförande bland Havannas USA-finansierade ”dissidenter”. SIP-IAPA är en sammanslutning av dominerande bolagsmedier i Amerika (världsdelen), nära knuten till CIA. Som ”det fria ordets och demokratins försvarare” stödde de kuppen i Venezuela 2002, kuppen i Honduras 2009 och kuppförsöket i Bolivia samma år. De satsar nu på att kuppa bort Rafael Correa från presidentposten i Ecuador. Och har alltså nu en vice ordförande på Kuba, som nav för desinformationen om landet.

Stor stödgala för återuppbyggnad

Men trots den mediala desinformationen växer både Kubaintresset och solidariteten. En månad efter orkankatastrofen ordnade 28 latinamerikanska organisationer en stödgala till Svensk-Kubanska Föreningens insamling för återuppbyggnaden av Santiago. Galan samlade över 700 i publiken och fick ihop nästan 95 000 till de över 100 000 som redan samlats in. Under oktober månad hade också över tusen personer runt om i landet kommit till möten för att lyssna på två unga kubaner på föredragsturné i 25 städer. I slutet av oktober, början av november ägde också två stora samlingar rum i Europa, dels det 7:e mötet för Kubaner för Kuba i Europa, med ett par hundra deltagare på plats i Madrid, dels det 16:e Europeiska solidaritetsmötet i Berlin med nästan lika många företrädare för de solidaritetsföreningar som finns i så gott som alla länder. Och på Kuba samlades andra i den Internationella brigaden i Che Guevaras fotspår och en grupp svenska ungdomar med latinska rötter reste runt för att bekanta sig med det land som betyder så mycket för Latinamerikas nu så progressiva och hoppfulla utveckling.

Den kubanska läkekonsten gör storverk

Ett block i tidningen handlar om Kuba som frambärare av det som döpts till den nya globala läkekonsten. En artikel i Monthly Review beskriver hur Kuba gör om läkekonsten i en anmärkningsvärd kulturell mångfald i Latinamerika, Karibien, Afrika, Asien och Stillahavsöarna. Det kubanska biståndet skiljer sig avsevärt från det ”västerländska”. Att det kubanska varit så pass effektivt är inte bara på grund av god vilja, mänskliga resurser och riktade satsningar. En stor del av de goda resultaten tillskrivs det kubanska hälsovårdssystemet och dess tillämpning i miniatyr i andra länder. De tiotusentals läkarstudenterna från Asien, Afrika och Latinamerika som får gratis utbildning på Kubas Internationella Läkarhögskola ELAM bidrar också till att sprida det kubanska arbetssättet. Världshälsoorganisationerna representant på Kuba instämmer i lovorden och framhåller hur viktigt Kuba är för WHO:s arbete i Latinamerika.

Annorlunda kommunalval

Precis innan orkanen Sandy slog till hade Kuba genomfört sina kommunalval. I en intervju i den argentinska tidningen Tiempo förklara kubanska nationalförsamlingens talman, Ricardo Alarcon hur det kubanska systemet skiljer sig från den i väst förhärskande modellen. En av de grundläggande skillnaderna är att väljarna inte bara kan välja mellan kandidater som partiapparater vaskar fram. På Kuba nominerar medborgarna direkt kandidater till kommunfullmäktige i varje kvarter/valdistrikt för att sedan välja mellan dem. Inför första valomgången 21 oktober hade ca 51 000 nomineringsmöten ägt rum där grannskapen nominerat 32 200 kandidater till valen. Valdeltagandet blev drygt 94 procent, mer än 8 miljoner väljare – från 16 år och uppåt – valde 13 127 kommunfullmäktigeledamöter, av totalt 14 537. Det är inte pengar, bolag och medier som avgör valen på Ku?ba. Och kandidaterna är inga främlingar, de lever inte andra liv än sina väljare. Det leder också till stort engagemang och högt valdeltagande.



Läs alla artiklar på Globalarkivet.se

Alla artiklar finns också som PDF här




 
 

 

 
            

 


Prenumerera på en av tidningarna som är med i Upptäck hela världen, så får du gratis provexemplar av de andra tidningarna.


Upptäck hela världens
hemsida
>>

                             
 
 

För att läsa PDF-filer behöver du installera gratis-programmet Acrobat Reader i din dator. Programmet hämtar du på Adobes hemsida. Klicka på nedanstående bild.

Ladda ner Acrobat Reader

 
     
 


REDAKTÖR: Eva Björklund.
ANSVARIG UTGIVARE: Eva Björklund.
ADRESS: Tegelviksgatan 40, 116 41 Stockholm.
TELEFON & FAX: 08-319530.
PRENUMERATION: 200 kr/år
Betala in på pg 40 54 11- 0


 
 

”Santiago ser ut som en bombad stad”
Eva Björklund

Detta var en av de värsta orkaner som drabbat Kuba, och det säger mycket. Trots myndigheters och folkrörelsers goda förberedelser, bland annat evakueringen av 343 230 personer, var de inte förberedda på stormens ovanliga bana som slog direkt mot Santiagos kärna, vilket aldrig hänt förr. Kombinationen av hårda vindar - över 175 km i timmen - och skyfall lämnade omfattande förödelse bakom sig i en av de värsta naturkatastroferna i Kubas historia.

”Verkligheten är mycket värre an vad TV kan visa”, sade president Castro när han besökte staden dagen efter orkanen. ”Santiago ser ut som en bombad stad.” I en intervju sade 82-åriga Berta Serguera: ”Det är obeskrivligt. Träden har malts ner. Mitt mangoträd har bara några grenar kvar och de ser ut som de vore rakade.”

Författaren Javier Salado skriver: ”På bara fem timmar ritades staden om och resultatet av många års hårt arbete sveptes iväg med orkanvindarna (…) Det går inte att i ord beskriva förödelsen på östra Kuba, det är omöjligt att föreställa sig hur denna vackra, blomstrande och enastående aktiva stad som Santiago är skulle drabbas med sådan naturens kraft och under långa och oförglömliga gryningstimmar genomgå en fullständig förändring. Den som idag från de omgivande höjderna betraktar staden hittar inte ett upprättstående träd eller de tiotusentals bostäder och arbetsplatser som försvunnit helt eller delvis, stora områden utan elektricitet och värst av allt, människor som förlorat allt, sina hem, sina tillhörigheter och 11 som förlorat sina liv.”

De flesta bostäder skadades, många raserades
Nästan en kvarts miljon bostäder – 226 000 - skadades, tiotusentals helt raserade, över 100 000 delvis raserade, framför allt i länen Santiago och Holguin men också Guantanamo. Skadorna på odlingar och industrier, skolor, sjukhus, vägar med mera uppgår till mångmiljardbelopp i dollar räknat.

Kubanska Röda korsets generaldirektör Luis Foyo informerade brittiska kollegor om skadorna. Orkanen var förbi på mindre än 24 timmar men hann åstadkomma oerhörd förödelse. Trots att Sandy som orkan inte var så stark som många andra, drabbade den ett mycket sårbart område, och mycket intensivt. Och trots massiva evakueringar och förstärkningar av fönster och tak omkom 11 personer. Detta är den högsta dödssiffran för en orkan på Kuba på mycket länge. Kuba framhålls ju av FN som ett föredöme när det gäller att skydda liv vid naturkatastrofer och dödsfall är mycket sällsynt. Men egentligen är det otroligt att de inte var fler, sade Luis Foyo

I både förebyggande och hjälpåtgärder till de drabbade och återuppbyggnad spelar Röda korset en viktig roll. Dess omedelbara åtgärder var att dela ut matransoner och sedan byggnadsmaterial för återuppbyggnad och reparation.

Veckor utan el och vatten
Uppröjningen och återuppbyggnaden kom igång så fort orkanen passerat. Alla möjliga krafter mobiliserades, dels militären, dels civilförsvaret och folkrörelser, inte minst arbetarrörelsens brigader av byggnadsarbetare, teletekniker och elektriker från hela landet. Det gällde först att få undan nedblåsta träd för att sedan kunna rensa gator från bråte och börja resa el- och telefonstolpar för att återställa infrastruktur, vattenpumpar och kommunikationer.

Ett av de största problemen är livsmedelsförsörjningen de närmaste månaderna. FN:s Livsmedelsprogram uppger att ”skadorna på jordbruket kommer att ha stora återverkningar i hela landet. Hårdast drabbades odlingen av sockerrör, bananer, grönsaker och annan basföda som bönor.” Omkring hälften av sockerfälten slogs ner. Och 20 – 30 procent av kaffeodlingarna i Sierra Maestra där 92 % av allt kaffe odlas. FN:s Livsmedelsprogram kommer att bidra med en månads ransoner till en halv miljon invånare i östra länen. Men det kommer att ta flera år för östra Kuba att återhämta sig. Grödor kan behöva flera år och det tar tid att bygga nya hus.

Strömavbrotten som drabbade i stort sett hela Santiago, och omgivningar, var bland de värsta följderna, eftersom det också drabbade tillförseln av färskvatten. I slutet av november hade 90 procent av elförsörjningen återställts, 280 000 av totalt 323 000 elförbrukare. I slutet av november hade de flesta telefonförbindelserna också återupprättats.

Nickelutvinningen skadades, liksom sandtag, betongindustrier och annan byggmaterialindustri. Men i slutet av november kunde de sätta igång igen. Holguins två vindparker visade sig dock stå pall för vindarna, vilket är ett gott betyg.

Bidrag och lån för återuppbyggnad
Regeringen har fattat beslut om bidrag och lån för återuppbyggnaden av bostäderna. Byggnadsmaterial kommer att säljas till halva priset till de som behöver reparera och bygga upp sina bostäder, lån till lägre ränta och långa löptider kommer också att erbjudas och bidrag till de som behöver. Det finns också en fond för ersättning av katastrofskador.

Byggnadsindustrin har levererat nästan en miljon ton cement, 250 ton armeringsjärn, 45 000 taktäckningar, och annat byggnadsmaterial. ALBA-länderna kom också snabbt till undsättning. Venezuela var först på plats på tredje dagen med över hundra ton mat och en ungdomsbrigad för återuppbyggnadsarbete. Strax kom också hjälp från Bolivia och Ecuador.

Den jamaicanska författaren Keith Ellis skrev snabbt en dikt Orkanens sång där han också jämför med USA:s av människor påbjudna blockad av Kuba, som pågått i över 50 år:

Jamaica, Haiti, Kuba, Bahamas, USA:
Samma vindar och vatten
skapade jämmer och tårar
förödelse och död
några få korta dagar.
Alla tillsammans fick lida
påminda om gemensam mänsklighet.

Men hur är det med det lidande
som en tvingar på en annan:
Blockaden, omänskligt utmejslad
för omänskligt lidande,
lidande i ett halvt århundrade
från Orkanen Flora till dagens
och hur mycket längre
förblir den för moraliskt
döv för att skämmas?


Fågel Fenix reser sig ur bråten
Förstörelsen var enorm, men som Javier Salado skriver om Santiagoborna: ”De torkade tårarna över de döda och sedan grep sig hela halvmiljonstaden Santiago an sin återuppståndelse. Det nedslagna, nedslående stadslandskapet påminde om scener efter hundratals massiva moderna flygbombningar. Raserade bostäder, nerbrutna träd, tak som landat hundratals meter bort från sina hus, förlamade fabriker, förstörda skolor, krossade drömmar (…) Kuba gråter, och hämtar styrka ur tårarna för att bygga upp Santiago. Det behövs på den långa och arbetsamma vägen till Santiagos återuppståndelse som Fågeln Fenix, inte ur askan utan ur det bråte orkanen lämnat efter sig. Mellan bergsryggarna kommer Santiagos ljus att stråla igen.”

 
     
     
 

 

 

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.

Copyright © Svensk-Kubanska Förening.