Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/1-maj-brigaden-invigd-solidaritet-och-en-vilja-att-lara-kanna-kuba/
Export date: Wed Jul 24 16:56:56 2024 / +0000 GMT

1 Maj Brigaden invigd. Solidaritet och en vilja att lära känna Kuba.
1 Maj Brigaden invigd. Solidaritet och en vilja att lära känna Kuba.Foton: Cubadebate 

Några möter Kuba för första gången, andra är redan hemtama här och talar "kubanska"; idag förenas de av humanism, kamp för rättvisa  och en önskan att lära sig mer om verkligheten i den karibiska nationen.

Mer än 280 vänner från 24 länder utgör den 17:e Internationella Brigaden för Solidaritet och Frivilligt Arbete 1 maj och den Kanadensiska Ernesto Che Guevara Brigaden, inbjudna av Kubanska Institutet för Vänskap med Folken (ICAP).

Enligt ICAP:s program ska medlemmarna i de båda brigaderna utföra produktivt arbete och delta i firandet av Internationella Arbetardagen den 1 maj.

I Brigaddeltagandet ingår solidariskt arbete


"Vi vill se hur kubanerna lever och delta tillsammans med dem i aktiviteterna på Första maj, en mycket viktig dag för alla världens folk", sade Alexandra Valai, en ung kvinna från Grekland.

Valai påpekade att Kuba är en inspiration för alla nationer när det gäller mänskliga rättigheter; det är därför hennes och hennes delegations intresse är att överföra denna mentalitet av solidaritet och medmänsklighet till hemlandet.

Hon uppgav att hon innan hon kom kände till delar av Kubas historia och hade sett flera dokumentärer. Som veterinär är hon särskilt intresserad av att lära sig om bevarande av vilda djur och miljöskydd i den karibiska nationen.

Peruanskan Blanca Alcántara från Trujillo sade att i Peru säger man inte hur Kuba är på riktigt, så hon ville se och prata om det utifrån sina egna erfarenheter. Alcántara berättade att det var ett löfte till hennes man att komma till Kuba, eftersom han studerat här och talade så gott om landet, och tillade: "Han hade rätt, människorna är mycket humanistiska och det finns mycket broderskap mellan alla, och jag älskar det".

Pius Yao Owusu, en ghanansk kemiingenjör som tog sin examen på Kuba, sade att han kom för att återgälda solidaritet med solidaritet. "Kuba gav mig det bästa jag hade, allt jag är; det är mitt andra land och det bästa sättet att ge tillbaka är att bidra till ett större samarbete med denna ö", sade han.

Ledaren för solidaritetskampanjerna med Kuba i Ghana, Naa Ayele Ardayro, berättade att de kommit för att stödja det kubanska folket och framhöll det fantastiska i att förena människor från fem kontinenter i 17:e majbrigaden. Hon sa att de i Ghana organiserar många kampanjer för solidaritet med Kuba, liksom att de deltar i aktiviteter som organiseras av den kubanska ambassaden i landet. Hon informerade också om att hennes delegation hade med sig förnödenheter och mediciner att skänka till det kubanska hälsovårdssystemet och sjukhusen.Deltagare från Ghana på 1 Majbrigaden 

För var och en av dem, oavsett var de kommer ifrån, känns det viktigt att uttala sig mot Förenta staternas blockad av Kuba, som har intensifierats under de senaste åren, och mot införandet av ön på den unilaterala listan över länder som stöder terrorism.

Intresserad av att delta på Brigad i Kuba? Kontakta Svensk-Kubanska Föreningen. Nordiska Brigaden går av stapeln i december 2024 till januari 2025.

Cubadebate 240423 (ZT)

Unidos por las causas justas y el deseo de conocer Cuba 1

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!

Links:
  1. http://www.cubadebate.cu/noticias/2024/04/23/unido s-por-las-causas-justas-y-el-deseo-de-conocer-cuba /
Post date: 2024-04-25 13:56:32
Post date GMT: 2024-04-25 12:56:32

Post modified date: 2024-04-25 13:56:32
Post modified date GMT: 2024-04-25 12:56:32