This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Jul 17 19:58:10 2024 / +0000 GMT

100 miljoner doser Covidvaccin produceras i Kuba
Kuba ska producera 100 miljoner doser Covidvaccin

Kuba planerar att producera 100 miljoner doser av sitt vaccin mot Corona. Det är Soberana 02, en av fyra vaccinkandidater som Kuba har framme, som ska tillverkas i denna omfattning. Produktionen sker för att svara mot såväl inhemskt behov, som efterfrågan från andra länder.

”Vi är i färd med att omorganisera vår produktionskapacitet eftersom det finns stor efterfrågan på vaccinet och vi måste förbereda oss”, säger chefen för Finlayinstitutet, Vicente Vérez på en presskonferens.

Finlayinstitutet har skapat Soberana 01 och Soberana 02. Den senare är i en testfas. Andra bioteknologiska centra på ön arbetar med två andra kandidater, Abdalá och Mambisa.

De planerade 100 miljoner doserna är enbart av typen Soberana 02. Länder som är intresserade av att skaffa det innefattar Vietnam, Iran och Venezuela. Det är länder som Kuba har samarbetsavtal med. Bland dem finns också Pakistan och Indien, sa Vérez.

Denna vecka började den andra delen av Fas II av testerna med denna produkt med 900 patienter, som har tillkommit efter ett hundratal från första etappen. De frivilliga har inte rapporterat några problem. En del av dessa fick en placeboinjektion, men ska få det riktiga vaccinet efter testerna. Grannar i närheten av vaccinationskliniken dök upp för att erbjuda sig att delta i utprovningen, berättar Vérez.

Efter vaccineringen av testgruppen, som är mellan 19 och 80 år, får de avvakta på kliniken innan de återvänder hem. De kontrolleras efter 24, 48 och 72 timmar.

Vérez framhöll att vaccinet är säkert och effektivt. Det då man kollat att det inte finns något levande virus kvar efter vaccineringen. Det ger immunitet utan några anmärkningsvärda reaktioner. Inte heller behöver det förvaras vid låga temperaturer som andra vaccinkandidater i världen. Väl så viktigt i ett land som Kuba och andra tropiska och subtropiska länder.

Forskarna vid Finlayinstitutet samarbetar med länder som Italien och Kanada för att verifiera verkningarna av vaccinen på personer som redan haft Covid-19 men som riskerar att infekteras igen. Likaså utvärderas effektiviteten på de nya mutationerna från Storbritannien, Japan och Kalifornien.

De närmaste veckorna ska vaccineringen utökas till 150 000 personer på ön för att kunna gå vidare mot massvaccinering. Likaså ska tester göras på effektiviteten av Soberana 02 på barn.

Efter att i flera månader haft pandemin under kontroll blev det ett utbrott i Kuba i början på året efter att landet öppnat sina flygplatser för turister. Det trots att man har rutiner för kontroll och förebyggande åtgärder. Från pandemins början i mars 2020 och fram tills idag har 19 122 personer haft Covid. 180 har avlidit.

Vérez kunde inte ge några detaljer om vad priset på vaccinet blir vid export till andra länder. I Kuba är vaccinering frivillig och gratis. Trots att Kuba är ett litet land har det en avancerad vetenskaplig nivå och tillverkar så gott som alla vacciner som landet behöver, liksom avancerade mediciner.

”Kubas strategi för att kommersialisera vaccinet är en kombination av humanism och nödvändigheten för oss att kunna finansiera produktion av vaccin och mediciner till landet. Vi är inte ett multinationellt företag där profiten är den viktigaste drivkraften. Vi fungerar tvärtom; vi skapar hälsovård och inkomsterna är en följd av detta. Men vinsten kommer aldrig att vara prioriteten”, tillade Vérez.

Cubadebate 210120

Cuba espera fabricar 100 millones de dosis de su candidato vacunal Soberana 02

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

 

 

 


Post date: 2021-01-24 10:46:12
Post date GMT: 2021-01-24 09:46:12
Post modified date: 2021-01-24 10:46:12
Post modified date GMT: 2021-01-24 09:46:12

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com