This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Sun Apr 14 9:08:12 2024 / +0000 GMT

Bolivianerna har fått nog. Teslas ägare skryter med kuppen.
Juntan i Bolivia vill för allt i världen undvika fria val och skjuter upp valet för tredje gången. Kapitalisten och Teslaägaren Elon Musk skryter med att USA kuppar bort vem de vill. Det är bara att finna sig. 

Bolivia protesterar mot diktaturen

Teslas ägare skryter med kuppen

Efter påtryckningar från fascistjuntan som tog makten den 10 november 2019, har den av juntan utsedda Nationella Valtribunalen (TSE) flyttat fram valen från 6 september till 18 oktober. TSE tar Covid-19 som förevändning.

Det är tredje gången TSE flyttar fram valen, helt i strid med författningen. Anledningen? Den vet att kuppmakarna kommer förlora regeringsmakten till MAS, Evo Morales parti. Det vill säga om MAS och dess kandidater inte hindras från att delta.

Som svar mobiliserar Bolivias förtryckta och ger USA:s regeringsjunta i La Paz 72 timmar på att återta beslutet!

La Paz´ och El Altos organiserade bönder från den mäktiga bondeorganisationen la Federación Departamental Única de Trabajadores Campesinos de La Paz, Tupac Katari uppgav i dag fredag på en presskonferens att den ger kuppregimen 72 timmar på att revidera beslutet om ett senareläggande av valet:

– I annat fall blir det mobiliseringar, en allmän blockering av vägar, nu kommer den sociala omvälvningen och en allmän protest på obestämd tid. Vi tillåter inte att señor Salvador Romero (ordförande för valrådet), driver med oss. Ett datum var utsatt för valet men nu kommer han och rådet med beslutet att datumet skjuts upp. ”Men denna gång ska de inte överraska oss”, sa talesmannen för Tupac Katari, och det fattades bara ett knytnävsslag i bordet för att understryka allvaret i miljoner bönders vrede mot fascistjuntan.

Orden “denna gång ska de inte överraska oss” syftar på den senfärdiga reaktionen från president Evo Morales och de sociala rörelserna på kuppförsöket efter valet den 20 oktober förra året då oppositionen attackerade och brände ned majoriteten av Valtribunalens valmaterial så som datorer, vallängder, avlagda valsedlar och hela fastigheter. Oppositionen fick ett skamligt stöd av de Amerikanska Staternas Organisation OAS.

Även den bolivianska landsorganisationen COB och det mäktiga Gruvarbetareförbundet meddelade i dag att de planerar protester mot beslutet att uppskjuta valet. På tisdag, den 28 juli, då de 72 timmarna av tidsfrist har gått ut organiserar COB en massdemonstration i La Paz.

– Vi fördömer denna kupp mot demokratin, mot landet. Vi fördömer uppskjutandet av valen. Det är en utpressning mot folket och parlamentet, sa COB:s ordförande Juan Carlos Huarachi på en presskonferens.

Han uppgav att demonstrationen ska utgå från El Alto, den stridbara förstaden till La Paz, med en miljon invånare och ner till La Paz, cirka 20 kilometer. Där, på ett massmöte ”kommer beslut fattas om de framtida kampaktionerna”.

Huarachi underströk att datumet för valet, den 6 september, var ”oåterkalleligt” för det var resultatet av förhandlingar mellan Valrådet och de politiska partierna och beslutat av den lagstiftande församlingen, parlamentet, som är under kontroll av oppositionen i MAS.

Den störtade presidenten Evo Morales reagerade också över uppskjutandet av valet och skrev i ett Twitter att den blonderade varianten av Bolivias Pinochet, Jeanine Áñez, hade fattat beslutet för ”att vinna tid och fortsätta jaga politiska ledare och valkandidater från el Movimiento al Socialismo (MAS)”.

– Det är en ny form av att förbjuda partiet. Därför vill hon inte ha några val den 6 september, sa Evo som karaktäriserade beslutet av Valrådet som ”en kupp mot demokratin”!

Även organiserade bönder i landets sex provinser säger att de börjar förberedelserna för en stor mobilisering av sina medlemmar:

– I händelse av att de inte motsvarar vad lagen och respekten inför folket säger, kommer vi inleda mobilisering och aktioner över hela det nationella territoriet!

Den öppet fascistiske och religiöst fanatiske kuppledaren Luis Fernando Camacho, från partiet Creemos i kuppcentrummet Santa Cruz, ifrågasatte å sin sida det nya beslutet om 18 oktober och vill flytta fram valet på obestämd tid. Nu förlitar han sig varken på Gud eller Kristus när det gäller virusfaran utan hänvisar till viruset som en förevändning.

Camacho har utövat ren utpressning mot Kuppjuntan i La Paz och det Nationella Valrådet och kräver öppet att den förre störtade presidenten Evo Morales´ parti MAS inte ska tillåtas att delta i valet överhuvudtaget, trots att partiet har kvalificerad majoritet i underkammaren och nästan lika stor majoritet i senaten, samt kontroll över mängder av kommuner i landet.

Dick Emanuelsson 200724

Teslas ägare: Vi genomför kupper som vi vill! Bara acceptera.

I en Twittertråd med Teslas ägare Elon Musk skriver en person apropå vad som är bra och dåligt för folk: ”Vet du vad som inte var det bästa för folket? Att USA:s regering organiserade en statskupp mot Evo Morales i Bolivia för att du ska kunna få litium därifrån.”

Varpå Musk svarar: ”Vi genomför kupper mot vem vi har lust till. Bara acceptera det”.

Litium är en viktig beståndsdel i de batterier som Teslas elbilar behöver och Bolivia har de största litiumtillgångarna i världen.

Journalisten Max Blumenthal säger att Musks tweet ”i stort sett tar äran för kuppen för att ta över det bolivianska litiumet.” Och den argentinske reportern Carlos Montero kallade Musks tweet för ”väldigt provocerande. Ägaren till Tesla skryter med statskuppen i Bolivia.” Andra twittrare betecknade Musks deklarationer som ”oseriösa”, ”mordiska” och ”grymma”.

RT 200725 (nedkortat)

"¡Daremos un golpe a quien nos dé la gana!": Musk desata la polémica con un tuit sobre Bolivia

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 - 0

Swish 123 182 37 72

 

 


Post date: 2020-07-26 13:22:52
Post date GMT: 2020-07-26 12:22:52
Post modified date: 2020-07-26 13:24:31
Post modified date GMT: 2020-07-26 12:24:31

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com