This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Feb 28 5:25:49 2024 / +0000 GMT

”2023 blir ett år av kamp och hopp”
”2023 blir ett år av kamp och hopp”

Kubas president Díaz-Canel sa i samband med samarbetsorganisationen ALBAs 18-års jubileum att 2023 kommer att bli ett år av kamp och hopp. Här följer några utdrag ur talet:

Jag har alltid ansett att av alla samarbetsorganisationer som existerar i världen så är ALBA den regionala integrationsorganisation som snabbast visat konkreta resultat som gynnat dess folk.

Multinationella företag har inte upphört med att plundra regionens resurser och öka sina vinstmarginaler medan energi- och livsmedelspriser skjutit i höjden. Medan regionen återvänder till en väg av social rättvisa och integration, så aktiverar USA den 200 år gamla Monroedoktrinen. Den har rättfärdigat invasioner, statskupper och ekonomiska påtryckningar. Nu försöker den begränsa suveräniteten och som åter påtvinga oss sin vilja över våra öden.

Det råder ingen tvekan om att Fidel Castro och Hugo Chávez skapade framtid när de kom överens om att skapa ALBA. De förenade oss i ALBA som en sann allians av solidaritet. 18 år efter dess grundande visar ALBA inte bara sin nödvändighet men också sitt värde som en mekanism för integration av viljor baserade på solidaritet, komplementering och samarbete.

Dess projekt till massornas bästa, de historiska ”Operación Milagro” (i vilket fler än fyra miljoner fattiga gratis återfått synen genom operationer) och ”Yo sí puedo” (”Ja, jag kan”, ett alfabetiseringsprogram som lärt ca 10 miljoner människor att läsa och skriva). Det är arbete med djupt mänskligt innehåll som saknar motstycke.

Den här årsdagen kommer vid en tid när Latinamerika och Karibien står inför nya vägskäl om våra öden. Något vi inte kan möta utan samarbete och enighet. Regionen, som är den mest påverkade av covid-19 pandemin, är också den mest ojämlika. Den lider av effekterna av ett orättvist ekonomiskt system och också av anstormningen av den allvarliga situation som skapats på en annan kontinent.

Politiska krafter som vill arbeta för social utveckling och integration av våra länder har gått framåt. Dessa framsteg är resultatet av social och folklig kamp som vill tillfredsställa medborgarnas krav på en djupgående och angelägen omvandling av en tidigare politik som medfört att stora grupper lämnats i osäkerhet.

Som svar på dessa framsteg har imperialismen och dess allierade intensifierat trakasserierna av vänsterkandidater, de uppmuntrar och leder politiskt motiverade rättsliga processer mot dessa kandidater. Ett sådant fall gäller Argentinas vicepresident Cristina Fernández, till vilken vi skickar en stor kram och allt vårt stöd.

Imperialism och oligarker hemfaller ständigt åt desinformation och manipulation av verkligheten. Det görs genom traditionella media och alla de digitala nätverk som de kontrollerar. Utan att dölja det så stöder dessa oligarker en rad politiker och kandidater med rasistiska program och de försöker till varje pris hindra vänstern från att vinna i val. De drar sig inte för att med våldsam propaganda skrämma sympatisörer till vänster- och progressiva partier.

I år fick Kuba stöd av 185 länder i sin kamp mot den kriminella blockad som USA:s regering påtvingat det kubanska folket i över 60 år. Likaså växer kravet på att ta bort Kuba från den godtyckliga lista USA satt upp över länder som det påstår stöder terrorism. Vi sätter stort värde på detta stöd.

Vi förkastar kraftfullt attackerna och de ensidiga skadliga åtgärder som vidtagits mot vår systernation Nicaragua och vi uttrycker vårt stöd till president Daniel Ortega. Vi upprepar vår solidaritet och vårt vänskapliga stöd till den Plurinationella Staten Bolivia och till broder president Luis Arce, som behövt möta destabiliseringsförsök från den fascistiska oppositionen. Bolivia står inte ensamt, broder Lucho! Vi upprepar ännu en gång vårt resoluta stöd till Venezuelas president Nicolás Maduro och den civil-militära union som han leder. Uthålligheten, värdigheten och modet hos den venezolanska befolkningen inför kontinuerliga attacker, kommer att gå till historien som ännu ett exempel på att det är möjligt att besegra hinder och utmaningar.

Ännu en gång bekräftar vi vårt stöd till er, våra karibiska bröder i er rätt att få en rättvis och differentierad behandling inför de växande utmaningarna av naturkatastrofer, det orättvisa internationella finansiella systemet och de nya och svåra villkor som är en konsekvens av covid-19 pandemin. Vi glömmer inte. Vi lider också av de klimatförändringar som påverkar Karibien mer än någon annan region.

Vi välkomnar de framsteg som gjorts i ALBA-TCP, som vi måste göra vårt yttersta för att utveckla, för att uppnå de mål vi satt upp vad gäller ekonomi, handel och främjande av samarbete inom områden av strategisk betydelse.

Detta år, 2023, kommer att bli ett år av kamp och hopp. Det är upp till oss att göra det till ett år av framsteg och segrar. Vi kan uppnå det med envishet, uthållighet och kreativitet från våra unika och uthålliga folk.

För dessa 18 år av allians och integration i solidaritet; för Fidel och Chávez, för grundarna av länderna i Latinamerika och Karibien; låt oss arbeta för ett mer enigt ALBA! Ett ALBA av solidaritet! Ett ALBA av värdighet! Framåt mot seger!

Alliance for Global Justice, Afgj 2212 (nedkortat, redigerat)

2023 will be a year of struggle and hopes 

Cuban President Díaz-Canel Bermúdez Speech at the National Assembly of People's Power: 2023 will be a year of struggle and hopes

 

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

 

 

 


Post date: 2022-12-31 09:50:02
Post date GMT: 2022-12-31 08:50:02
Post modified date: 2023-04-29 15:52:35
Post modified date GMT: 2023-04-29 14:52:35

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com