4 juli på Stortorget

”Vilket fantastiskt land”, sa Donald Trump och hyllade landets militär efter att krigsplanen dånat förbi under paraden i Washington när 4 juli firades, USA:s nationaldag. Samtidigt genomförde en rad solidaritetsorganisationer i Sverige en manifestation mot USA:s brott mot mänskligheten på Stortorget i Stockholm. Ett ihållande regn kunde inte hindra oss att vittna om USA:s krigsbrott och ekonomiska terror runt om i världen. Flygblad med text på både svenska och engelska för stadens turister delades ut. Banderoller som fördömde USA:s krigsbrott sattes upp och talen började eka mellan de trånga gränderna.

Rapporterna från de olika talarna och organisationerna duggade tätt i det ihärdiga regnandet. När militären och krigsplanen med sina dödliga laster hyllades i USA fick de miljontals som drabbats av bomberna runt om i världen en röst på Stora Torget. USA:s historia är en blodig historia om terror, invasioner, ekonomisk terrorism, tortyr och krigsbrott, allt annat än en demokratisk historia. Mellan de allvarliga talen värmde kulturarbetarna Pepe, Mari och Xavier Castro upp publiken med peppande solidaritetslåtar.

Världens längsta blockad är en av USA:s bidrag till världshistorien med terrorn mot Kuba som startade direkt efter den kubanska revolutionen 1959. En blockad som inte bara drabbade kubanerna utan även bolag som handlar med Kuba tvingas till mångmiljonböter till USA. Miljarder har satsats på att köpa s.k. dissidenter på Kuba för att destabilisera och skapa uppror och få bort Kuba som ett exempel att följa för andra länder.
– Ni känner igen schemat. Det är det här schemat som används mot Venezuela, mot Nicaragua och mot andra länder där regimskifte har ägt rum, sade Eva Björklund från Svensk-Kubanska Föreningen.

Anders Romelsjö från stödkommittén för Julian Assange fortsatte med vittnesmålen mot USA och dess brott mot mänskligheten. Brott som Julian Assange som journalist avslöjade med sitt projekt Wikileaks. Där publicerades bl.a. krigsbrott från Irak, Afghanistan och andra stater. Assange sitter idag anhållen i England med krav på utlämning till USA där han riskerar 185 års fängelse och risk för dödsdom.
– Det som Julian Assange gjort är en insats i demokratins namn. Medborgarna har rätt att veta vad de styrande gör sade Anders Romelsjö och fortsatte:
– Åtala istället de ansvariga som är synnerligen starkt ansvariga som misstänkta för krigsbrott. Sådana som Bush, Blair, Obama och Trump.

Hans Örn, talesman för Syriensolidaritet undrade vilka som är de verkliga terroristerna i krigets Syrien. Ett krig finansierat av utländska makter och med utländska legoknektar som tvingat miljontals människor att fly och där Tysklands förbundskansler Angela Merkel anklagas för att medvetet ha låtit flyktingar drunkna i medelhavet. Ett åtal mot Merkel och andra EU-ledare förbereds inför den Internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag.
– Syrien drabbas av ekonomisk terrorism som utövas av ledande västmakter, däribland Sverige. Inte bara mot Syrien utan även mot Iran, Venezuela, Kuba och Ryssland. Sverige utövar för närvarande ekonomisk terrorism genom olagliga sanktioner mot 24 länder.

När det gäller att åtala svenska politiker för krigsbrott, och hit måste vi räkna den ekonomiska terrorismen, duger nog inte det svenska rättssystemet. I Malaysias huvudstad Kuala Lumpur finns en krigsförbrytartribunal värd namnet. Den inrättades 2009 och den har bl.a. dömt Tony Blair och Georg W Bush för dessa herrars fruktansvärda krigsbrott som de gjorde sig skyldiga till i Irak, säger Hans Örn och avslutar sitt tal:
– Upphäv sanktionerna mot Syrien omedelbart. Ställ alla ansvariga terrorister inför rätta och skicka Margot Wallström till Kuala Lumpur.

Det var ett positivt möte som gav mersmak. Med utställningen av Martin Luther King, JR som pågick i Nobelcentret där vi hade vårt möte kan vi med gott mod arbeta för en bättre värld. Vi har en dröm – Krossa USA-imperialismen!

Achim Rödner