Logo Che
  Aktuellt
Svensk-Kubanska Föreningen
 
  HEM >> Aktuellt >> Reportrar Utan Gränser och dess finansiering  

  2010-05-16

Reportrar Utan Gränser och dess finansiering
F. William Engdahl, Global Research

Reportrar Utan Gränser, RUG, (eller RSF efter sin franska förkortning) har nyligen satt upp Rysslands Putin, Kinas Hu Jintao, Irans Ahmadinejad, Kazakstans Nursultan Nazarbayev och Vitrysslands Lukashenko på sin lista över ”De 40 värsta angriparna och rovdjuren av pressfrihet 2010”. Det mest anmärkningsvärda med deras lista över ”de onda” är den relation som dessa ledare har till USA. Alla förföljarna och rovdjuren mot frihet som RUG tar upp på sin lista har varit mål för Washington-finansierade försök att störta dem. De är nämligen identiska med den nuvarande listan över ”fiender” som USA:s UD sätter upp. Det är ingen tillfällighet att listorna sammanfaller.

Kanske lika viktig som frågan om vilka som är med på listan, är den om vilka som inte finns där. Man kan fråga sig varför sådana svurna fiender till yttrandefrihet och fri press som Georgiens diktator Saakashvili, eller den förre Ukrainske presidenten Yushenko, eller den nyligen avsatte diktatorn i Kirgisistan Bakiyev, är frånvarande. Alla tre kom till makten i kupper som backades upp av USA, i så kallade ”Färgade Revolutioner”.

Mediebilden som RUG ger, genom att använda termer som ”rovdjur”, är en produkt från RUG:s reklambyrå, Saatchi & Saatchi. Denna reklambyrå är en av världens mest inflytelserika PR-firmor. De låg bakom Margaret Thatchers valkampanj som förde henne till makten. De används av Gordon Brown och Labour i Storbritannien. Bland kunderna finns Citigroup, Hewlett & Packard, DuPont och Proctor & Gamble. Man kan fråga sig hur RUG kan ha råd med att anlita sådana elit-byråer?

Listan över ”rovdjuren” som attackerar media är inte det mest intressanta. En viktigare fråga är vem som bedömer dessa ledare. Vi bör fråga oss ”vem dömer domarna?” Svaret är ”Washington”. RUG är en internationell NGO. Enligt sin hemsida finns högkvarteret i Paris. Det är en märklig plats för en organisation som visar sig vara finansierad av USA:s kongress och byråer knutna till USA:s regering.

Om vi letar på RUGs hemsida om vem som står bakom dessa självutnämnda domare över pressfriheten i världen så hittar vi ingenting. Inte ens namnen på styrelseledamöterna finns på deras hemsida, ännu mindre deras finansiella uppbackare. Deras årsredovisning ger inte den minsta ledtråd till vem som står bakom dem finansiellt.

Mångmiljonbelopp i dollar sägs komma från ”försäljning av publikationer”. Det sägs ingenting om vad dessa publikationer heter eller hur, eller till vem, de säljs. Som en forskare anmärkte, ”Även om man skulle anta att publikationerna inte kostar RUG ett öre, skulle de ha behövt sälja 170 200 böcker 2004 och 188 400 året efter för att tjäna in de dryga 2 miljoner dollar som RUG påstår sig tjäna årligen. Pengarna kommer uppenbarligen från andra källor, vilket också visade sig. [Diana Barahona, Reporters Without Borders and Washington's Coups, ZNet, August 2, 2006, accessed in http://www.zcommunications.org/reporters-without-borders-and-washingtons-coups-by-diana-barahona].

Ett försök att via RUG:s hemsida beställa publikationer misslyckades då det inte fanns några länkar till försäljning, inte någon lista på böcker eller sammanfattningar av vad man gett ut. Mycket märkligt.

I sin årsredovisning som publicerades i september 2009, slås det fast: ”Organisationens finanser 2008 kännetecknades av att kampanjen (som påbörjades 2001) kring Olympiaden i Beijing avslutades. Detta påverkade inkomster och utgifter i en betydande omfattning.” [Reporters Without Borders, Income and Expenditures to end December 2008, published September 7, 2009, accessed in http://en.rsf.org/income-and-expenditure-07-09-2009,34401].

Detta innebär att RUG under åtta års tid spenderat en okänd summa pengar på att kampanja mot Kinas regering och OS. Varför? RUG namnger Kinas president som årets ”rovdjur” för aktionerna som slog ner oro i Tibet i mars 2010 och i Xinjiang i juli 2009, bägge resultat av hemlig verksamhet från den USA finansierade NED, National Endowment for Democracy.

Efter att i många år försökt att dölja det, så erkände Robert Menard, generalsekreterare i RUG, att organisationen i huvudsak finansierades av ”USA-organisationer nära knutna till USA:s utrikespolitik.” [Source Watch, Reporters Without Borders, accessed in http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Reporters_Without_Borders]

Bland dessa organisationer finns USAID, NED och Center for Free Cuba. En forskare försökte under flera månader få information om NED:s finansiering av RUG, men fick inget svar. RUG själva nekade genom sin VD Lucie Morillon kategoriskt till att man skulle få pengar från NED. Till slut uppdagades att NED under de senaste tre åren givit bidrag till RUG via International Republican Institute, IRI. IRI är också en av fyra dotterbolat till NED. [Diana Barahona, op.cit.]

I min bok, ”Full Spectrum Dominance: Totalitarian Democracy in the New World Order”, beskriver jag i detalj hur NED skapades av USA:s kongress under Reagan-administrationen på initiativ av CIA:s dåvarande chef Bill Casey. Syftet var att använda NED istället för CIA för hemliga operationer i civilsamhället. Allen Weinstein, mannen som drog upp riktlinjerna för NED, sade långt senare: ”Mycket av det som vi gör idag, gjordes i hemlighet av CIA för 25 år sedan.”

Kanske borde en organisation som RUG, som sätter sig till domare över pressfriheten i världen, vara lite öppnare kring var de får sin finansiering ifrån. Annars kan man ju få för sig att de har något att dölja!

100505 Global Research, F. William Engdahl. Översättning: Zoltan Tiroler


 
 

 

 
Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se