This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Sun Apr 14 8:33:48 2024 / +0000 GMT

Afrika hyllar Kuba på Afrikadagen
Afrikadagen 25 maj: uttalande från de afrikanska ambassadörerna

Budskap från de afrikanska ambassadörerna i Kuba för att fira Afrikadagen 25 maj 2020:

Ända sedan den historiska revolutionen 1959, som förde den socialistiska regeringen till makten i Republiken Kuba under den skickliga ledningen av kommendant Fidel Castro Ruz, har Kuba varit en verklig vän av den Afrikanska kontinenten.

Kuba hjälpte kontinenten att kämpa mot de koloniala resterna i Afrika, ett bistånd som Afrika aldrig kommer att glömma. Kuba har också alltid stött alla förtryckta människor i världen i deras försök att befria sig från alla former av uteslutning och underkastelse.

Kuba har bistått Afrikas folk, i nästan alla dess former av utveckling, vilket bland annat inkluderat utbildning, jordbruk och hälsa.

25 maj är dagen när Organisationen för Afrikas Stater (OAS) bildades. Det är därför som 25 maj ses som Afrikas Dag. En dag som firas internationellt av alla afrikanska nationer.

Vi firar Afrikas Dag i år, 2020, under väldigt speciella omständigheter, när världen kämpar mot en katastrofal pandemi orsakad av Covid-19. Denna pandemi har orsakat omätligt lidande i världen, medfört tusentals döda och allvarliga avbrott i den moderna världens ekonomi. Vi tillägnar Afrikas Dag 25 maj 2020 för att särskilt hylla våra vänner, det kubanska folket och tackar dem för deras enorma bidrag till Afrika och andra länder i världen, särskilt inom hälsovård.

Kubas första medicinska insats i Afrika gick till Algeriet 1963. Sedan dess har kubanska hälsovårdsspecialister arbetat i många afrikanska länder. För närvarande med 5 000 personer som finns i följande länder: Algeriet, Angola, Botswana, Burkina Faso, Cabo Verde, Tchad, Congo, Djibouti, Eritrea, Eswatini, Etiopien, Ekvatorialguinea, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea-Bissau, Guinea-Conakry, Kenya, Leshoto, Liberia, Mauritanien, Mocambique, Namibia, Niger, Republiken Västsahara, Sao Tomé och Principe, Seychellerna, Sydafrika, Tanzania och Zimbabwe.

Kommendant Fidel Castro grundade de medicinska Henry Reevebrigaderna 2005. Dessa brigader är internationellt erkända för sitt arbete för att rädda liv under de värsta katastrofer och epidemier i världen. Brigaderna har fler än 7 400 frivilliga medlemmar. De har behandlat miljontals människor i många länder som drabbats av naturkatastrofer. Det är dessa Henry Reevebrigader som Kuba skickade till Sierra Leone, Liberia och Guinea under ebolaepidemins värsta utbrott 2014 – 2016. 250 specialistläkare, sjuksköterskor och andra hälsovårdsarbetare utgjorde den största operativa gruppen vid detta tillfälle för att bekämpa utbrottet.

Nu, när Covid-19 dykt upp, har Henry Reevebrigader på nytt skickats till en rad länder, bland vilka det också finns afrikanska stater: Angola, Togo, Cabo Verde och Sydafrika. Inom kort åker ytterligare Henry Reevebrigader för att hjälpa till i andra afrikanska länder.

Vi afrikanska ambassadörer, som representerar våra regeringar och hela det afrikanska samfundet i Kuba, vill uttrycka vår djupa tacksamhet till Republiken Kubas regering och till det kubanska folket för deras bidrag, inte bara till kampen för självständighet för de afrikanska staterna, utan också för den hjälp som Kuba erbjudit till Afrika under årens lopp. Solidariteten som Kuba har med Afrika är odiskutabel. Vi försäkrar att vi ska fortsätta och hedra de vänskapliga band som förenar vara länder med Kuba.

Vi tar också tillfället i akt att gratulera Kuba för det exempel som det fortsätter att ge i internationell solidaritet, särskilt inom hälsovård. Kuba har visat för världen att, oavsett hur hårda de politiska, ekonomiska och kommersiella sanktionerna under årtionden varit, fortsätter det att vara bland de viktigaste länderna i världen när det gäller att ge hälsovård.

LEVE KUBA LEVE AFRIKA

LEVE VÄNSKAPEN MELLAN AFRIKA OCH KUBA

Cubadebate 200525 

Mensaje del Grupo de Embajadores Africanos en Cuba

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 - 0

Swish 123 182 37 72

 

 

 


Post date: 2020-05-26 20:18:01
Post date GMT: 2020-05-26 19:18:01
Post modified date: 2020-05-26 20:18:01
Post modified date GMT: 2020-05-26 19:18:01

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com