This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Jul 17 20:27:11 2024 / +0000 GMT

ALBA i möte för latinamerikansk enhet
ALBA i möte för latinamerikansk enhet

Vid mötet för ett socialt världsalternativ, som hölls i lördags i Venezuelas huvudstad Caracas, höll generalsekreteraren för Bolivarianska alliansen för folken i vårt Amerika-Folkens handelsavtal (ALBA-TCP), Jorge Arreaza, ett möte med företrädare för de olika sociala rörelserna från de länder som ingår i organisationen.

I detta sammanhang betonade han behovet av att sammankalla "sociala rörelser, personligheter med kopplingar till de organiserade folken och plattformar, eftersom det är vad världsläget kräver", samtidigt som han hänvisade till behovet av att aktivera en politik för dessa rörelser som har "institutionellt uttryck, ett råd" som gör det möjligt att stärka den gemensamma politiken för ALBA-TCP och som också kan generera en regeringsagenda.

Arreaza tog också tillfället i akt att se över den strategiska agendan 2030, om vilken han sa att den överväger en "komplementär ekonomi, med respekt för asymmetrier, med respekt för verkligheten, med respekt för fördelarna (...) varje land har sin potential". Han betonade också behovet av att påskynda och underlätta vissa förfaranden som skulle gynna alla folk, exempelvis sanitär registrering av läkemedel eller validering av universitetsexamina.

Mel Zelaya på möte för socialism och mot imperialism i Caracas. Foto: Gilberto "Grillo" Rios

Mónica Pacheco, från bolivianska radio- och TV-bolagens förbund (ATB), betonade vikten av att ge sociala nätverk möjlighet att kommunicera folkets sanning. Hon betonade också vikten av latinamerikansk enighet och sociala organisationer: "det är möjligt när vi är enade (...) det är viktigt att känna till verkligheten i våra länder eftersom det finns en hel del lögner i media. Låt oss alltid försöka leta efter alternativa medier, det finns andra medier som kan återspegla verkligheten av vad vi upplever i våra länder".

För sin del upprepade företrädaren för Saint Lucia, Nicolai Lansiquot, sitt lands stöd för president Nicolás Maduros konstitutionella regering och den politik som genomförts. Han tog också tillfället i akt att upprepa sitt godkännande av initiativen från Bolivarianska folkalliansen.

Anthony Dennie, också från Saint Lucia, pekade på den skada som högermedia gjort när det gäller folkens situation, och beskrev situationen i Venezuela, i motsats till vad US-amerikanska media säger.

Luisa López, från Correo del ALBA, beskrev Venezuela som en bastion för bolivarianismen: "Det är det ljus som har lyst på oss sedan Comandante Chávez kom ut och har gett oss så mycket, han tog oss ur där vi var fast, han fick oss att tro att en annan värld var möjlig, och idag uppfylls många av hans riktlinjer, som en multipolär värld".

Orlando Tardenzilla, från Nicaragua, uppmanade deltagarna att förbli enade och med politisk klarhet, eftersom "imperialismen inte sover och inte har ett öga stängt och det andra öppet, den har båda ögonen öppna (...) vi måste hålla våra ögon öppna, skapa folkmakt, lyssna med ett självkritiskt öra, men framför allt med en känsla av möjlighet att gå framåt".

Luisa López, från "Correo del ALBA", på mötet i Caracas. Foto: ALBA-TCP.

Samtidigt insisterade Oscar Figueredo, från Cubadebate, på behovet av att effektivt kommunicera folkets sanning, och skapandet av strategier som kan nå ungdomarna och göra de stora bidragen från de kubanska och venezuelanska revolutionerna kända.

Anisia Castro, från Red en Defensa de la Humanidad (Kuba), tillade att vart och ett av länderna "inte bara måste visa vad som händer, utan också vad vi gör från vänster för att motverka dessa saker som händer, med de verktyg vi har, detta är inte stunder av politisk ljumhet".

Slutligen sade Loren Burford Garfield från Antigua och Barbuda att det var nödvändigt att förstå generationsväxlingarna och anpassa sig till dem för att kunna nå ut till unga människor och förklara hur ALBA-TCP har påverkat deras liv.

Cubadebate 240421 (ZT)

ALBA-TCP: Movimientos sociales apuestan por la unidad regional

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!

 

 


Post date: 2024-04-22 13:07:26
Post date GMT: 2024-04-22 12:07:26
Post modified date: 2024-04-22 13:07:26
Post modified date GMT: 2024-04-22 12:07:26

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com