This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Jun 14 14:42:08 2024 / +0000 GMT

AMLO: Inget kommer att kunna besegra oss
Mexikos president López Obrador: Inget kommer att kunna besegra oss

Med en uppslutning som överträffade förväntningarna på El Zócalo, nationens största torg, firade Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) femårsdagen av sin valseger den 1 juli 2018 och fyra och ett halvt år av genomförandet av sitt program den Fjärde omvandlingen.

Ett fullsatt El Zócalo. Foto: Prensa Latina

Med hänvisning till den politiska oppositionens aktiviteter inför valet i juni 2024, och efter en omfattande redogörelse av vad som åstadkommits under hans mandatperiod, sa han att med förändringen och med det mexikanska folkets intelligens och skarpsinne, kommer inget att kunna besegra dem, eftersom varken pengar eller tendentiös och vulgär propaganda fungerar längre.

Han tillade att Mexiko inte heller är någon narkostat längre, och utan att nämna något land i Europa sade han att "de på en kontinent på andra sidan Atlanten" som stöder oppositionen borde vara väl medvetna om detta.

Utan att nämna koalitionsregeringens föreslagna kandidater – som inte bjöds in till tribunen där endast hela regeringen, direktörer och guvernörer från 22 stater var närvarande – rekommenderade han att följa Benito Juárez och Ricardo Flores Magóns principer: med folket allt, utan folket inget.

Huvuddelen av den långa rapporten ägnades åt de stora verk som hans regering åstadkommit, och de viktigaste naturresurserna och strategiska statliga företagen som räddades från utrotning i den privatiseringspolitik som fördes av sex nyliberala regeringar, från Carlos Salinas de Gortari till Enrique Peña Nieto.

Han riktade stark kritik mot rättsväsendet och dess högsta domstol och dess chefer, som affärsmannen Claudio X González, som har blivit ett slags konservativ högsta makt, och även om de i sin retorik talar i demokratins namn är det i oligarkins och ett försvar av korruptionen.

AMLO sa att han var stolt över att från El Zócalo att kunna proklamera att rörelsen för den Fjärde omvandlingen är starkare än någonsin, eftersom pakten mellan folket och dess regering fungerar och har förseglats enligt principen att ta hand om och respektera alla, men med särskild uppmärksamhet åt de fattiga.

I den långa redogörelsen av uppnådda resultat nämnde han de som gjorts inom det offentliga hälsovårdssystemet, och tog tillfället i akt att göra en utvikning och än en gång tacka den kubanska regeringen och det kubanska folket för att de skickat 718 specialister för att hjälpa till att skapa ett gratis hälsovårdssystem som är modernare och mer effektivt än många i Europa.

Mexiko
Inrikesminister Luisa María Alcalde. Foto: Prensa Latina

En intressant detalj var att den nyutnämnda inrikesministern Luisa María Alcalde, regeringens yngsta medlem, och guvernören Delfina Gómez, också hon en nykomling (som vann över det PRIs kandidat i delstaten Mexiko) inledde den politiska delen av detta möte, som López Obrador betecknade som en folkfest.

Prensa Latina 230701 / cv

Nada ni nadie podrá vencernos dice López Obrador en un Zócalo repleto

 

 

 


Post date: 2023-07-02 09:35:04
Post date GMT: 2023-07-02 08:35:04
Post modified date: 2023-07-02 09:35:04
Post modified date GMT: 2023-07-02 08:35:04

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com