Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/angelaget-upprop-infor-hotet-om-militar-aggression-mot-venezuela/
Export date: Thu Feb 22 23:31:21 2024 / +0000 GMT

Angeläget upprop inför hotet om militär aggression mot Venezuela
Denna helg kan bli  avgörande för Venezuelas och Latinamerikas framtid. Ska USA våga sig på ännu ett militärt angrepp på en självständig nation och bryta mot det mest fundamentala i FN-stadgan, förbudet om angreppskrig? Alla fredsälskande krafter måste mobiliseras för att förhindra kanonbåtsdiplomatin. 

Det Bolivarianska Venezuela manar oss alla att göra vårt yttersta för att freden ska bevaras och hejda militär aggression från USA:s regering.

I enlighet med vad det gjorde i Libyen och Irak, där det åstadkom över en miljon döda, krig, plundring och ockupation, så förbereds idag en militär invasion mot den Bolivarianska Republiken Venezuela. Som ursäkt används “humanitär hjälp.”

I ett flagrant brott mot internationell rätt och FN-stadgan så har USA:s regering dragit igång en brutal aggression mot Venezuela. USA följer till punkt och pricka manualen för “fjärde generationens” krig: Ett oavbrutet mediekrig; skapande av en köpt opposition; kriminella attacker på befolkning och viktiga samhällsnyttiga installationer; ekonomiska sanktioner; hyperinflation; finansiell blockad; frysning av tillgångar i andra länder; respektlöshet för självbestämmande; förnekande av den legitime presidenten Nicolas Maduro,  som valts med överväldigande majoritet; påtryckningar på andra länder och internationella organisationer som FN; lanserandet av en “president”, formad och utrustad i Washington, som inte representerar någon, som inte valdes av någon, och som bara representerar intressena hos kuppmakarna, styrda från USA.

För bara några dagar sedan varnade den kubanska regeringen, och igår upprepade Kubas utrikesminister Bruno Rodriquez: “militära transportflygplan från USA flyger från militära installationer i USA, från vilka specialenheter opererar, liksom enheter som genomför hemliga aktioner, också mot enskilda personer som betecknas som nyckelpersoner. Detta görs utan någon som helst vetskap hos berörda regeringar och med total avsaknad av respekt för dessa staters suveränitet, medan förberedelserna för en militär aktion fortsätter, under förevändning av att vara ‘humanitära.'”

I sitt uppblåsta medieframträdande i Miami 18 februari försäkrade president Trump att “alla alternativ är möjliga”, med klar hänsyftning på det militära alternativet.

23 februari är datumet som USA fastställt för att med våld tränga in med sin “humanitära hjälp”. För detta utnyttjas det lidande Colombia. Från Cúcuta, vid gränsen mot Venezuela, och där länderna skiljs åt av en flod, för att därifrån provocera aggressionen “under den tid som rekonstruktionen tar.”

Vi frågar oss om vilken rekonstruktion det talas om i samma veva som Venezuela överlämnat 2,5 miljoner bostäder till  behövande, ett land där barnen går i skolan och äldre ungdomar på universitet, där landet arbetar och fungerar. Venezuela står emot den finansiella blockaden och de svårigheter som den orsakar befolkningen.

Venezuela behöver inga allmosor. Venezuela är ett rikt land, med mycket olja och stora tillgångar av guld. Det som Venezuela behöver är att USA häver sanktionerna, den finansiella blockaden och respekterar besluten hos ett självständigt folk.

Vi minns Fidel Castro 1992, under öppen aggression från USA som räknade dagarna tills Kuba skulle ge upp efter Sovjetunionens sammanbrott, skärpte blockaden och introducerade Helms-Burtonlagarna. Då sade Fidel: “Kuba går inte runt i världen som en påflugen tiggare, vi går som likar och bröder. Den som står upp för Kuba idag, gör det för evigt.”

Idag säger vi: Vi står upp tillsammans med det Bolivarianska Venezuela, landets legitime regering under Nicolás Maduro, tillsammans med sin Försvarsmakt och Bolivars och Chávez´ modiga folk.

Vi uppmanar vännerna, de intellektuella, parlamentariker, politiska organisationer och sociala rörelser att hejda USA:s inblandning och på alla sätt undvika en möjlig militär aggression.

Låt oss fredag 22 och lördag 23 februari översvämma sociala medier med budskap om fred, på alla språk. Det kan vi alla göra från där vi finns.

Vi uppmanar till mobiliseringar framför USA:s ambassader överallt; publicera uttalanden i pressen, gör skyltar, musikframträdanden och aktiviteter för att högt och tydligt säga:

Bort med händerna från Venezuela!

Venezuela står inte ensamt!

Venezuela vill ha fred!

#ManosFueraDeVenezuela

#VenezuelaNoEstaSola

#VenezuelaQuierePaz

Adresser på Twitter:

Presidente Trump: @POTUS

Vicepresidente Maike Pence: @VP

FN på spanska: @ONU_es

FN på engelska: @UN

Presidente Nicolás Maduro: @NicolasMaduro

Venezuelas UD: @CancilleriaVE

Comité Internacional en español e inglés: @TheIntCom

Tuiter de la Red En Defensa de la Humanidad: @humanidadenred

Internationella Kommittén för Fred, Rättvis och för Folkens Värdighet 190220

https://theinternationalcommittee.org/llamado-urgente-contra-la-amenaza-de-agresion-militar-de-ee-uu-a-venezuela/?fbclid=IwAR2p5JcIWmE732rtOuJmCk4INFtvpraDKxTV329O1LTUXHMMw59BrxLboWY
Post date: 2019-02-22 15:15:07
Post date GMT: 2019-02-22 14:15:07

Post modified date: 2019-02-22 15:15:07
Post modified date GMT: 2019-02-22 14:15:07