Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/ar-det-kubanska-vaccinet-mot-corona-kinesiskt/
Export date: Sat May 25 16:46:34 2024 / +0000 GMT

Är det kubanska vaccinet mot corona kinesiskt?
Är det kubanska vaccinet mot corona i själva verket kinesiskt?

Stora internationella medier har erkänt Kubas utveckling, inte av ett, utan fem egna vaccin mot Corona, trots att det fattiga landet är under blockad. Det är fallet med Washington Post, BBC, CNN och El Pais, bland andra.

Men det finns de som inte ger sig. I digitala medier som Cubanet, ADN och Diario de Cuba kan vi läsa att ”regimen utsätter kubanerna för fara”, att ”experimenten med Castrovaccinet orsakar fruktan” eller att Havanna ”använder vaccin som propaganda”. ”Kuba medger att det inte har råd att importera vaccin”, skriver entusiastiskt medier som är finansierade – märkligt eller hur – av USA:s regering som är den, som med sin blockad, hindrar Kubas inkomster.

Som vanligt saknas inte de så kallade experterna. En NGO som kallar sig ”Venezuelas Förenade Läkare” försäkrar ”inte ens kubanerna själva vill delta i försöken av vaccinet”. I Miami framträder en familjeläkare på TV och ger följande ”vetenskapliga” analys: ”Det kubanska vaccinet är verksamt genom att man sprutar in antikroppar, antigener som liknar delar av det som coronaviruset har. Men detta är verkligen elementärt och om det vore så enkelt skulle länder som USA sedan länge ha tagit fram det och vi skulle inte behöva sofistikerade metoder för att utveckla detta vaccin.” Chefen för Científico del Instituto de Investigación del Hospital i Madrid, en kubansk anticastrist, bryter mot all etisk professionalitet och driver politisk propaganda i en intervju för att förtala Kubas vaccinationsprogram. Havanna ”spelar rysk roulette med hela befolkningens liv för att visa för världen att det är lika bra som andra: ett högmod som karaktäriserar alla diktaturer.”

En påstådd diktatur som utbildade denna person för att idag kunna ha en hög lön i ”det näst mest ansedda forskningscentret i Spanien”, enligt vad som sägs i pressen. Men hur många vaccin mot Covid har det landet utvecklat? Inte ett enda.

Men de som inte oväntat tar ut de största svängarna är en TV-kanal i Miami, America TV: ”Den kubanska regimen verkar använda sina vaccin som ett politiskt vapen för att framtvinga ett töväder med USA. I realiteten använder den kubanska regimen sina vacciner som ett försök till utpressning mot Bidenadministrationen.”

Och vad är beviset på denna påstådda utpressning för att uppnå det illasinnade målet att ha normala relationer med sitt grannland? Jo, en artikel i den kubanska pressen: ”Dagstidningen Granma skrev idag att Kubas kapacitet att producera högklassiga och konkurrenskraftiga mediciner och hälsovårdstjänster kan leda till att ön inom kort – enligt regimen – inte behöver USA-marknaden.”

Det måste sägas att, för det första är artikeln i Granma som citeras inte från den kubanska regeringen. Den är skriven av en analytiker som ett inlägg med dennes åsikter där han föreslår ”civiliserade och ömsesidigt fördelaktiga relationer” mellan länderna och där ”vi kan lära oss av det bästa från varandra.”

Alltså ett ”hot” enligt denna TV-kanal. ”Hotet från Granma att Kuba snart kan avstå från USA-marknaden tack vare sina vacciner.” Märkligt för Kuba kan inte gärna ”avstå” från en marknad som är stängt sedan 60 år. Kuba kan inte sälja vare sig vaccin eller medicinska tjänster till USA. Det är förbjudet av blockadlagarna och är enbart möjligt om mycket sällsynta speciella tillstånd utfärdas.

Och America TV går på en sekund från en lögn till en hallucination. För de kubanska vaccinen är inte kubanska utan kinesiska: ”Jag tror att det är mycket möjligt att det varit en teknologiöverföring från Kina till kommunistregimen i Kuba för att de ska få ett vaccin med vilket de kan gå till politisk offensiv”, sägs det i samma sändning av Orlando Gutierrez Boronat, en anticastristisk hök som för några månader sedan yrkade på en militär invasion från USA mot Kuba.

Avslutningen på reportaget är obetalbart: ”Och naturligtvis, denna nya användning från den kubanska regimens sida av sina vacciner mot coronaviruset som ett politiskt vapen mot USA kommer vid en tidpunkt då, till exempel idag, ön rapporterar 1 000 falla av coronavirus och fyra döda i denna pandemi.” Kuba har, i förhållande till befolkningen, 40 gånger färre döda av Corona än USA, liksom i själva delstaten Florida.

Att av den ”fria pressen” kräva ett reportage med relevant och korrekt information, det vet vi är att begära alldeles för mycket.

Cubainformacion 210416 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

La vacuna cubana contra el coronavirus… ¿es china? 1

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ekonomiskt bidrag:

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

 

 
Links:
  1. https://www.cubainformacion.tv/especiales/20210416 /90890/90890-la-vacuna-cubana-contra-el-coronaviru s-es-china-italiano-deutsch-francais-ellinika-port ugues-english
Post date: 2021-04-21 16:18:14
Post date GMT: 2021-04-21 15:18:14

Post modified date: 2023-05-11 17:29:00
Post modified date GMT: 2023-05-11 16:29:00