This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Sun Apr 14 8:27:36 2024 / +0000 GMT

Argentinas president talar klarspråk
Argentinas president i klarspråk om Nord-Syd

Vid ett regionalt möte med utbildningsministrar fördömde Argentinas president Alberto Fernandez den fortsatta ojämlikheten mellan Nord och Syd i en globaliserad värld och betonade nödvändigheten av att ”ena rösterna”. Han påminde också om att ”på vår kontinent finns ett land som varit utsatt för sex årtionden av blockad” och tillade att ”vi borde skämmas över att detta sker.”

”Jag frågar mig om vi inte på allvar borde ena våra röster för att säga till Nord 'sluta, det är vår kontinent'. Här finns ett land som utstått sex årtionden av ekonomisk blockad och överlever så gott det kan. Vi borde skämmas djupt över att detta händer på vår kontinent.”

Fernandez framhöll att det "utsätts för blockad på grund av politiska motsättningar, mitt under en pandemi, när solidaritet är mer nödvändig än någonsin. Hur länge till kommer vi att titta på utan att det tar slut?”

Fernandez tog också upp det aktuella internationella läget och sa: ”Jag tänker inte vara tyst längre. Jag har sagt till de europeiska ledarna att kriget medför hunger i Syd. Det vore fantastiskt bra om de länder som lider mest ansluter sig till min röst.”

Han sade också att ”utbildning är en offentlig tjänst som borde garanteras av staten för vi har ojämlika villkor för att få studera. Utbildning borde vara den högst prioriterade uppgiften för alla regeringar.”

Vid ett möte mellan utrikesministrarna från Argentina och Mexiko framhöll Argentinas Cafiero att ”för oss är det fundamentalt att vidmakthålla och stärka vår strategiska relation med Mexiko.” Vidare att banden mellan länderna ”inte bara är politiska utan de reflekteras i de olika multilaterala fora där Argentina och Mexiko alltid höjer sina röster för utvecklingsländerna, för ekonomier under utveckling i Latinamerika och Karibien. Där har vi alltid samma uppfattning. Våra länder står fast i uppfattningen om en region som fortsätter att vara väldigt ojämlik och som strävar efter att utvecklas och förbättra livet för alla sina invånare.”

Cafiero sa också att hans regering hade den bestämda uppfattningen att det Amerikanska Toppmötet ska vara ”ett toppmöte utan uteslutningar.” Vidare: ”som ordförande i det roterande ordförandeskapet för Celac (de Latinamerikanska och Karibiska Staternas Union) fortsätter vårt land att hävda nödvändigheten av att det blir ett toppmöte utan uteslutningar och att alla röster blir lyssnade på.” Om Celac sa han att ”det är ett forum där alla länder deltar, är respekterade och vi lyssnar på alla uppfattningar. Vi är inte alltid överens men från dessa olikheter kommer styrkan som vi funnit under alla dessa år för att fortsätta att bygga en latinamerikansk och karibisk integration utifrån ömsesidig respekt.”

I kommunikén från utrikesministermötet sades att parterna förnyat sitt åtagande att arbeta gemensamt och koordinerat för att stärka samarbete mellan länder, kämpa mot klimatförändringar, försvara de demokratiska institutionerna, de mänskliga rättigheterna och främjandet av ekonomisk återhämtning, social jämlikhet, inkluderade, hållbar och motståndskraftig.

Cubadebate 220526 (nedkortat)

Alberto Fernández: En nuestro continente un país lleva seis décadas bloqueado, tendríamos que estar avergonzados

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)

 

 


Post date: 2022-06-01 12:18:24
Post date GMT: 2022-06-01 11:18:24
Post modified date: 2023-05-18 15:36:43
Post modified date GMT: 2023-05-18 14:36:43

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com