Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/attentatet-mot-venezuelas-statsledning/
Export date: Sat Sep 24 21:54:03 2022 / +0000 GMT

Attentatet mot Venezuelas statsledning
Tre drönare fyllda med sprängmedel användes natten till söndag i ett attentatsförsök mot Venezuelas president Nicolas Maduro. Minst 7 personer ska ha skadats i attentatet. Maduro klarade sig och är i säkerhet meddelade regeringens talesperson Jorge Rodriguez.

Journalisten Patricia Poleo, bosatt i Miami och i opposition till regeringen i Venezuela, läste upp i ett TV-program ett uttalande från terroristcellen ”Soldados de Franela” som tog på sig det misslyckade mordattentatet mot presidenten Maduro. Attentatet döptes av terroristerna till ”Operacion Fenix”.

Den svenske journalisten Patrik Pavlov menar att attentatet "visar att det finns krafter i Venezuela som är beredda trappa upp våldet och förvärra den redan svåra situationen för det venezuelanska folket."

Flera ser kopplingar till Trumps varningar och hot om en militär intervention i Venezuela. Bolivias president Evo Morales skriver på twitter att den tidigare CIA-chefen Mike Pompeo kontaktade i juli 2017 både Colombia och Mexiko för att se möjligheterna till en "övergångslösning" i Venezuela. I augusti 2017 varnade Trump för en militär intervention i Venezuela. I januari 2018 erkände den numera USA:s utrikesminister Pompeo att CIA bistått Trump med information om Venezuelas ekonomi och försvarsmakt för att införa sanktioner mot det sydamerikanska landet. Evo skriver att USA.s vicepresident Mike Pence under de senaste 12 månader gjort 3 resor till Latinamerika och träffat 8 presidenter och krävt stöd från länderna för en militär intervention.

Sociologen Marco Teruggi skriver i argentinska Pagina 12 att attentatet mot Maduro var kanske överraskande men följer logiken i konflikten i Venezuela. Attentatet ingår i repertoaren hos de som försöker få bort chavismen från makten. Alla metoder är möjliga: ekonomisk blockad, politisk isolering, diplomatisk kriminalisering, medieblockad, val, statskupp, paramilitära aktioner och utländsk intervention.

Politiska val har efter Maduros senaste seger avfärdats som en möjlig väg för att avsätta Maduro, menar Teruggi. Den politiska oppositionen befinner sig i spillror. I stället övervägs tre andra alternativ som bygger på våld. Uppror inom försvarsmakten, paramilitära grupper eller en internationell intervention. Två upprorsförsök inom armén har hejdats senast, i mars Movimiento de la Transición al Pueblo inom bataljonen Ayala i Caracas och Operación Constitución under presidentvalet som portalen Bloomberg rapporterat om.

Den andra varianten är paramilitära grupper, ett exempel är Oscar Pérez, som genomförde en granatattack från en helikopter mot inrikesministeriet och högsta domstolen. Perez misslyckades och dog i en konfrontation med försvarsmakten. Teruggi menar att attentatet mot Maduro kan vara en kombination av grupper inom försvarsmakten och paramilitärer.

Läs Marco Teruggis analys här: https://www.pagina12.com.ar/133269-una-alerta-con-carga-simbolica 1

Den peruanska journalisten Jaime Bayly verksam i Miami med uttalade högersympatier bekräftar att han deltog i ett möte i USA tillsammans med oppositionella ifrån Venezuela för att planera mordet på Maduro med hjälp av drönare.

Se Baylys anförande här:

YouTube Video: YouTube.com/watch?v=RbkllolxAQE 2

;t=1001s

Högerpolitikern och tidigare polischefen i San Diego Salvatore Lucchese avslöjade för nyhetsbyrån Reuters att han medverkade i mordattentatet mot Maduro. Lucchese som var aktiv i Leopoldo Lopez parti Voluntad Popular, befinner sig nu i Colombia. I intervjun med Reuters säger högerpolitikern att han planerade drönarattacken tillsammans med en oppositionell grupp som ledde de våldsamma protesterna under 2014 och som kallar sig La Resistencia (motståndet).

Läs hela intervjun med Salvatore här: https://www.reuters.com/article/us-venezuela-politics-resistance/ex-city-police-chief-claims-role-in-venezuela-drone-attack-idUSKBN1KS2CR

Nicolas Maduro sa i ett TV-framträdande att de som genomförde attentatet med drönare tränats i Colombia i Chinácota, i Norte de Santander. Som chef för operationen utpekades den tidigare arméofficeraren Juan Carlos Monasterios.

Läs mer om vad Maduro säger om attentatet: http://www.ultimasnoticias.com.ve/noticias/politica/borges-y-requesens-senalados-del-intento-de-magnicidio

Flera regeringar har fördömt attentatet, exempelvis Spaniens socialdemokratiska regering. Så inte Sverige. Margot Wallström tiger om såväl kidnappningen av svenskar på internationellt vatten på väg till Gaza eller attentatet mot Venezuelas president.

Nordic Vene 180806, 180807 och 180808
Links:
  1. https://www.pagina12.com.ar/133269-una-alerta-con- carga-simbolica
  2. http://www.youtube.com/watch?v=RbkllolxAQE
Post date: 2018-08-08 15:25:51
Post date GMT: 2018-08-08 14:25:51

Post modified date: 2018-08-08 15:25:51
Post modified date GMT: 2018-08-08 14:25:51