Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/banden-mellan-mexiko-och-kuba-starks/
Export date: Sat Apr 20 4:03:44 2024 / +0000 GMT

Banden mellan Mexiko och Kuba stärks
Mexiko stärker banden med Kuba

Efter sin resa till Centralamerika och Karibien understryker Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) ”Vi måste blicka söderut och inte vända ryggen åt länderna i Vårt Amerika”.

AMLO framhärdar i sin ambition att söka integration och enighet i hela kontinenten. Han sa att Centralamerika och Kuba ser på Mexiko ”som en storebror” och att landet också främjar integration med Nordamerika och USA.

Han informerade om att Mexiko ingått ett avtal med den kubanska regeringen om att Mexiko anlitar 500 kubanska läkare för att lösa problemet med läkarunderskott, särskilt i de mest sårbara områdena. Genom avtalet kan också mexikanska läkare resa till ön för att genomgå specialistutbildning. Dessutom ska Mexiko importera kubanska vaccin mot Covid-19 för att vaccinera barn.

Presidenten uppgav att syftet är att använda det vaccin för barn som Kuba utvecklat och att det gör det möjligt att alla minderåriga vaccineras fram till augusti. ”Det är vaccin för barn från två år, för de små mot Covid i ett första skede.”

AMLO redogjorde för sitt möte med Kubas förre president Raul Castro, som nu är pensionerad, och ansåg honom vara ”del av historien” i Kuba. Han framhöll också president Miguel Diaz-Canels arbete: ”Jag vill uttrycka min stora tillfredsställelse att konstatera att Kuba har en fantastisk president, Miguel Diaz-Canel. En ärlig, arbetsam och human person, en mycket bra person, en bra tjänare åt allmänheten och det gör mig väldigt glad. För det handlar om ett broderfolk, ett broderland.”

Obrador sa sig vara medveten om att hans fördelaktiga omdömen om Kuba och dess revolutionära process provocerar många sektorer i Mexiko. ”Men vi kommer ur en rörelse i vilken vi alltid kämpat för jämlikhet, för rättvisa och för folkens oberoende. Vi glömmer inte vår grundlags principer när det gäller utrikespolitik: nej till intervention och stöd till folkens självbestämmande.”

Han upprepade sin maning till USA:s president att inte utesluta något land från Amerikanska Toppmötet som ska hållas i Los Angeles i juni.

”Alltid när jag pratar med president Biden kommer temat upp om vad en relation mellan jämlikar är. Och vikten av att de är respektfulla för Mexikos suveränitet. Vi vill hjälpa till att uppnå enhet. Vi föreslår att liksom att Europeiska Gemenskapen först bildades och sedan förvandlades till Europeiska Unionen, så vill vi ha enighet över hela den Amerikanska kontinenten. Ett slags Europeiska Unionen i Amerika. Vi föreslår också att till nästa toppmöte i Los Angeles alla inbjuds och ingen utesluts. Att vi ska kunna samtala, acceptera våra skillnader men också komma överens om allt som förenar oss och som kan hjälpa oss, gynna oss, stärka oss som region. Det är i grund och botten det vi föreslår.”

AMLO:s rundresa i Centralamerika och Karibien, som kulminerade med besöket i Kuba, var framgångsrikt och presidenten betonade ”vi måste blicka mot syd och inte bara mot de utvecklade länderna i norr”, sa han.

Emir Olvares y Néstor Jiménez - La Jornada, Cubainformacion 220510 (nedkortat)

México contratará a Cuba 500 profesionales médicos y vacunas pediátricas antiCovid 1

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72
Links:
  1. https://www.cubainformacion.tv/solidaridad/2022051 0/97129/97129-mexico-contratara-a-cuba-500-profesi onales-medicos-y-vacunas-pediatricas-anticovid?fbc lid=IwAR2Wpqgdit8Myjw7GrutbL2QD3PyKeQCOmhH7UmGLrKo 7gAgsQnTNzDnD3c
Post date: 2022-05-19 08:01:08
Post date GMT: 2022-05-19 07:01:08

Post modified date: 2022-05-19 08:01:08
Post modified date GMT: 2022-05-19 07:01:08