Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/berom-till-kuba-fran-vetenskapen/
Export date: Sat Sep 24 23:41:59 2022 / +0000 GMT

Beröm till Kuba från vetenskapen
Kuba får allt fler erkännanden för sitt framgångsrika arbete mot Covid-19. Men det uppmärksammas inte i de stora medierna. Det gäller ju Kuba!

”New Scientist” hyllar Kubas agerande mot Covid-19

Den respekterade vetenskapliga tidskriften New Scientist har lyft fram Kuba som ett exempel i Latinamerika på kampen mot Covid-19. Kuba har hittat strategier för att begränsa viruset och antal döda.

Tidskriften noterar, efter intervjuer med vetenskapsmän vid University of Florida, att Kuba har den högsta andelen läkare i världen, 8,2 jämfört med 2,6 i USA och 2,2 i Brasilien per tusen invånare.

New Scientist pekar på Kubas snabba och förebyggande insatser: så snart det första fallet konstaterats skickades läkare, medicinstuderande och sjuksköterskor ut för att gå från hushåll till hushåll för att hitta människor med symptom.

Den berömda tidskriften hyllar också hur kontakter med misstänkt smittade genomförs och hur patienter isoleras i center i alla provinser. Det gjorde att smittade upptäcktes och inte smittade vidare.

[7 juli hade Kuba registrerat 2 240 fall. Av dessa har 94 procent, 2 395 friskförklarats. Enbart 85 personer har dött. Kubas befolkning är drygt 11 miljoner och befolkningsstrukturen liknar Sveriges, med en stor andel äldre.]

Cuban News Agency, National Network on Cuba (USA) 200707

Stor kubansk representation i internationellt vetenskapssamarbete

Det är ett erkännande till Kubas framgångsrika arbete i att bemöta Covid-19 att åtta kubanska vetenskapsmän har inbjudits till World Inter-Academy Partnership´s (IAP) Covid-19 rådgivningsgrupp. Hela gruppen består av 60 personer från hela världen. Kubanerna utgör alltså drygt 10 procent (13,33%) av gruppen.

Urvalet visar respekt för det arbete som kubanska vetenskapsmän och specialister utfört i kampen mot pandemin som påverkat fler än 14 miljoner människor och orsakat fler än 590 000 människors död. Endast 87 är kubaner (av en befolkning på 11,2 miljoner).

Syftet med Rådgivningsgruppen är att ge regeringar och institutioner pålitlig information om Covid-19 och dess påverkan i olika länder.

[Website: www.interacademies.org. IAP är ett globalt nätverk för vetenskap och medicin med säte i Triste, Italien].

Cuba Inside the World 200722 (nedkortat)

 

https://cubainsidetheworld.wordpress.com/2020/07/22/eight-cubans-to-serve-as-international-covid-19-advisors/?fbclid=IwAR2j3KyYAgyfvqDynQ4RCgsEDSbm0dPTep2fEZWaYTl1h-CnlIP-4dueMXE

Inga nya Covidfall i Kuba

För första gången på 130 dagar rapporteras inga nya inhemska fall av Covid-19 i Kuba. Landet går nu in i slutfasen på att återgå till normala aktiviteter med ansiktsmasker och social distansering.

Francisco Duran, chefsepidemiolog vid Hälsoministeriet, och den som dagligen uppdaterat landet om pandemin, tog av sig sin ansiktsmask under några sekunder vid TV-sändningen för att meddela de goda nyheterna. Det var i söndags. Han gjorde samma sak i lördags då han rapporterade ett enda nytt inhemskt fall. Senaste veckan har bara en handfull Covid-19 fall rapporterats, alla i Havanna. Största delen av den karibiska ön, hem för 11,2 miljoner invånare, har varit fri från farsoten i mer än en månad.

”Jag säger alltid till er att hålla er i säkerhet hemma, men jag vet att många kommer att åka till stranden idag”, sa Duran leende, innan han påminde TV-publiken om vikten av social distansering.

Huvudstadens 2,2 miljoner invånare är kvar i första fasen av tre i återöppningen. De kan nu åter röra på sig ute på gatorna och använda kollektivtrafiken, åka till stranden och andra rekreationscentra och njuta av en utflykt lagom till sommarledigheten. De kan också gå ut på middag eller en drink.

Varje fas tillåter att kapaciteten successivt ökar från 60-procentig beläggning. Långdistanstransporter i kollektivtrafiken börjar i fas två, medan skolorna öppnar i fas tre. Social distansering och ansiktsmask är obligatoriskt under de flesta förhållanden.

Landet har öppnat för internationell turism till de anläggningar som ligger på öar och vid kusten. Fas tre vidgar internationellt resande, beroende på riskerna.

Den kommuniststyrda ön har fått höga betyg för hur de hanterat pandemin helt enligt regelboken. Kubas robusta och fria lokalbaserade hälsovård, läkare som gör hembesök för att spåra smittade, isolering av de sjuka, misstänkta fall och kontakter, har gjort att Kuba har haft färre än 2 500 infekterade och bara 87 döda (inga barn och ingen hälsovårdspersonal).

Reuters 200719

Cubans celebrate no local transmission of COVID-19 for first time in four months 1

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN! 2


OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 - 0

Swish 123 182 37 72
Links:
  1. https://www.reuters.com/article/us-health-coronavi rus-cuba-recovery-idUSKCN24K0JL?fbclid=IwAR1t6adEs uQvzvTH2CPSofOvtqRiJeMUr0CHX1MtxJJREbI1LraD6MkJZYM
  2. https://cuba-solidarity.org.uk/end-the-blockade/
Post date: 2020-07-23 19:47:30
Post date GMT: 2020-07-23 18:47:30

Post modified date: 2020-07-23 19:47:30
Post modified date GMT: 2020-07-23 18:47:30