This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Jul 17 18:48:28 2024 / +0000 GMT

Blockaden mot Kuba - en nedtystad folkmordspolitik
Hur slår blockaden mot Kuba?

USA:s regering säger att blockaden ”hjälper” det kubanska folket. På det viset försöker Washington rättfärdiga eskaleringen av de fientliga aktionerna mot ön. I verkligheten skärps blockaden och försöken att kväva landet ekonomiskt. Den gör livet svårare. Effekterna av blockaden kan anges i siffror. Men siffror speglar inte smärtan och svårigheterna hos varje enskild kuban.

Här ett litet, litet axplock av hur blockaden slår:

·       Sedan december 2019 är alla flyg från USA inställda, med undantag för flyg till Havanna.

·       Från april 2019 till mars 2020 har MediCuba S.A. varit i kontakt med 50 företag i USA för att importera utrustning, mediciner och förbrukningsmaterial som behövs till det kubanska hälsovårdssystemet. [USA hävdar att mediciner och livsmedel är undantagna från blockaden]. De allra flesta svarade överhuvudtaget inte. Tre gjorde det, men uppgav att de inte kan göra affärer med Kuba på grund av blockaden. Det medförde att landet inte kan köpa mediciner mot prostata-, bröst-, lung- och urinblåscancer; de vanligaste cancerformerna.

Trots det hävdar Washington att blockaden riktar sig mot Kubas regering, inte mot kubanerna. Det här skulle kunna vara ett dåligt skämt. Men att blockera ett land, är det inte att blockera dess folk?

Nedan exempel från olika områden som hälsovård, utbildning, idrott, kultur, biofarmaceutika, transporter, handel och finans

De pratar om ”frihet” för folket, om slut på ”diktaturen”, om ”förändring”, om sina omtankar om kubanernas ”välbefinnande”. Det är USA:s sätt att rättfärdiga sina attacker och kränkningar av principer som finns fastslagna i FN-stadgan och i internationell rätt.

Denna blockad, som påverkar oss på miljontals sätt och i alla områden av samhällslivet, är inte någon påstådd ”hjälp”. Det kunde varit ett dåligt skämt, men tyvärr är det verklighet. En brutal och beständig politisk sedan närmare 60 år. [Och en blockad som blir alltmer omfattande, med allt större påtryckningar på alla företag, banker, enskilda och institutioner att bryta alla förbindelser med den lilla ön. Något som bara kan betecknas som folkmord.]

Cubadebate 201030

Cuba en Datos: ¿Por qué el bloqueo lacera el desarrollo económico y social de Cuba?

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

 

 


Post date: 2020-11-04 16:24:25
Post date GMT: 2020-11-04 15:24:25
Post modified date: 2020-11-04 16:24:25
Post modified date GMT: 2020-11-04 15:24:25

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com