This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Sun Apr 14 7:56:00 2024 / +0000 GMT

Bolivia: Guvernör gripen, extremister till attack
Extremistgrupper attackerar offentliga byggnader i Santa Cruz, Bolivia

Bolivianska extremister och kuppförespråkare satte på fredagen eld på den bolivianska skogsbruks- och markmyndighetens (ABT) lokaler och attackerade den nationella skattemyndighetens byggnad. Samtidigt vandaliserades fasaden och fönster krossades på den statliga tv-stationen Entel i departementet Santa Cruz.

Enligt nationella medier satte angriparna eld på en del av ABTs huvudkontor med en molotovcocktail. Brandkåren lyckades dock komma fram i tid för att kontrollera lågorna.

Samtidigt återupptog de bolivianska kuppförespråkande organisationerna Comité Cívico Pro Santa Cruz och Unión Juvenil Cruceñista en strejk på fredagen och uppmanade till ockupation av offentliga organ och stängning av gränserna till stöd för guvernör Luis Fernando Camacho.

"Vi utlyser en strejk i departementet från och med fredag den 30 december, vi stöder beslutet att genomföra en blockad av gränsvägarna och stänga av möjligheten till framtida kidnappningar", står det i uttalandet från de destabiliserande grupperna.

Den extrema oppositionen fortsätter att försöka häva arresteringen av Camacho, som utfärdades i oktober av förundersökningsdomaren vid La Paz departementsdomstol.

Armando Muñoz från Rörelsen för socialism (MAS) i Santa Cruz, sade till lokala medier att departementet inte har befogenhet att beordra att verksamheten ska upphöra. Ledaren uppmanade invånarna i Santa Cruz att försvara sin rätt till rörlighet, att stödja de kommersiella verksamheter som berörs och att fira årsskiftet på ett fredligt sätt.

Den så kallade medborgarkommittén krävde dock att de offentliga institutionerna skulle "skyddas" från "möjliga självattentat" när bränder anlagts mot offentliga byggnader och mot ministern för offentliga arbeten Édgar Montaños hem, samt attacker mot polisledningen och flygplatserna Viru Viru och El Trompillo, bland andra terroristhandlingar.

Den progressiva gruppen i Mercosur-parlamentet förkastade å sin sida uttalandet från Parlasurs ordförande Tomás Bittar Navarro, som kallat gripandet av Camacho för ett "oproportionerligt och brutalt" förfarande.

I en kommuniké undertecknad av 17 lagstiftare försäkras att Bittar Navarro "inte har befogenhet att göra uttalanden av denna typ, som dessutom är en allvarlig anklagelse och en direkt inblandning i den plurinationella staten Bolivias angelägenheter och befogenheter".

Parlamentsledamöterna uttryckte sitt stöd för utredningarna, som ska fastställa omständigheterna kring de dödade och skadade i massakrerna i Sacaba och Senkata som rapporterades 2019 när statskuppen ägde rum.

Cubadebate 221230

/cv

Grupos extremistas atacan edificios públicos en Santa Cruz, Bolivia

 

Guvernör Camacho gripen

Guvernören i departementet Santa Cruz, Luis Fernando Camacho, arresterades i onsdags. Camacho har upprepade gånger sedan 2020 kallats till förhör i Statskupp I-utredningen, men då han ignorerade kallelserna greps han i onsdags och fördes med helikopter till huvudstaden.

Foto: Agencia Boliviana de Información, CC BY 2.0 Wikimedia Commons

Han åtalas för terroristbrott i den konspiration som ledde till att den tidigare presidenten Evo Morales störtades. I denna komplott gick han via sin far samman med polisen och militären för att Jeanine Áñez' grundlagsvidrigt tillträdde presidentposten och införandet av en de facto-regering, enligt egen bekännelse i en video som sänts i den nationella televisionen.

I förtrycket mot dem som protesterade för att försvara konstitutionen ägde massakrer rum i Sacaba och Senkata, där 38 personer dödades och hundratals skadades. På fredagsmorgonen beslutade Sergio Pacheco, den åttonde domaren i La Paz, vid en förhandling om försiktighetsåtgärder, att Camacho skulle föras till Chonchocoro, ett högriskfängelse i La Paz, i fyra månader.

Prensa Latina 221230 (nedkortat)

/cv

Juzgado cruceño falla contra gobernador aprehendido en Bolivia

 

 

 


Post date: 2023-01-07 11:36:42
Post date GMT: 2023-01-07 10:36:42
Post modified date: 2023-05-23 13:01:33
Post modified date GMT: 2023-05-23 12:01:33

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com