This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Mon Apr 15 2:13:27 2024 / +0000 GMT

Bolivia: presidentkandidaterna presenteras
Bolivia: MAS presenterar sina kandidater

Kandidaterna för det socialistiska MAS-partiet Luis Arce och David Choquehuanca registrerade sina kandidaturer i den av kuppjuntan kontrollerade Valtribunalen. Valet äger rum den 3 maj.

Duon representerar det största och bäst organiserade partiet i Bolivia. Det är halvt underjordiskt i provinser som Santa Cruz, där den fascistiska terrorn har bränt hem och partilokaler för MAS-anhängare och de regionala kontoren för Valtribunalen. Valet kommer att bli svårt att genomföra för MAS, även om opinionsundersökningarna ger det en rejäl ledning.

– Vi har folket på vår sida. Vi är det enda partiet, det enda politiska alternativet som representerar de fattigas, ursprungsbefolkningarnas, böndernas, de utarmade sociala klassernas intressen, underströk Luis Arce i sitt tal inför massorna där han kritiserade diktaturen och den självutnämnda presidenten, Jeanine Áñez. Hon representerar ett parti som bara fick fyra procent i senaste valet men utnämnde sig själv till ”interimspresident” den 10 november under överinseende av representanter för EU, Colombia, Brasilien och Argentina.

Arce anklagde regimen för en juridisk och fysisk förföljelse av MAS-partiets ledare och sympatisörer för att sabotera att MAS ska kunna arbeta politiskt inför valet. Luis Arce var en av Evo Morales´ mest populära och framgångsrika ministrar, ett arbete som till och med delar av den demokratiska högern respekterade och erkände. Dagen efter att Arce fördes fram som kandidat för MAS startade myndigheterna en juridisk process mot honom.

Högern har hittills inte kunnat ena sig, utan går till val med 7 president- och vicepresidentkandidater. Alla delar den gemensamma önskan att besegra MAS. Och även om ingen av de sju konstellationerna kommer i närheten av populariteten hos MAS, har de trumfkort i rockärmen: statsmakten och dess domare, åklagare och poliser. Om valet går rätt till och högern är splittrad är chansen stor att Luis Arce väljs till Bolivias nästa president. Allt under förutsättning at valet går rätt till. Vilket är långt ifrån säkert. Fascister lämnar inte makten ifrån sig frivilligt.

TeleSur 200204

Förföljelsen mot tidigare tjänstemän

Förre presidenten Evo Morales anklagar regimen i Boliva för att hindra honom från att ställa upp som kandidat tillvalet till Senaten i maj.

Presidentens ombud, Patricia Hermosa, har dömts till sex månaders preventivt fängelse av landets ”rättsväsende”. Också Morales´ advokat Wilfredo Chávez och MAS-representant i Valtribunalen har gripits.

I en juridisk förföljelse av tidigare funktionärer, som avsattes vid statskuppen i november, försöker myndigheterna förhindra att de kommande valen ska kunna genomföras av MAS.

MAS har bekräftat att de vill att Morales ska kandidera till landets parlament. På måndag går fristen ut för att anmäla kandidater. När Morales´ ombud skulle överlämna dokumenten för Morales kandidatur, greps hon, anklagad för terrorism, finansiering av terrorism och uppror. Hon ska hållas fängslad för att hindra flykt och försvårande av utredningen. Dokumenten togs ifrån henne.

Bevisen mot Hermosa uppges vara avlyssnade telefonsamtal med Evo Morales och ytterligare två personer.

I måndags nekade domstolen att bifalla en begäran om frigivande av den tidigare fängslade före detta ordföranden i Högsta Valmyndigheten, Maria Eugenia Choque. Hon anklagas för valfusk i valen 20 oktober 2019. Hon hålls fängslad sedan i november, trots allt sämre hälsotillstånd. Alla myndighetspersoner som genomförde valen i oktober hålls fångna, med ett undantag.

Telesur 200203 (nedkortat)

Se agrava persecución contra exfuncionarios del Gobierno de Evo

 

 

 

 


Post date: 2020-02-05 16:20:57
Post date GMT: 2020-02-05 15:20:57
Post modified date: 2020-02-05 16:20:57
Post modified date GMT: 2020-02-05 15:20:57

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com