Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/bolivia-smutsigt-krig-mot-vansterns-kandidat/
Export date: Wed Jul 24 22:30:17 2024 / +0000 GMT

Bolivia: smutsigt krig mot vänsterns kandidat
Bolivia: Högern öppnar slussarna för smutsigt krig mot vänsterns kandidat

Den USA-stödda kuppregimen blandar sig i de kommande valen och försöker undanröja presidentkandidaten Luis Arce, som ställer upp för MAS.

Bolivias vice justitieminister Guido Melgar har lämnat in ett klagomål mot Luis Arce, presidentkandidaten för Rörelsen för Socialism, MAS, för olagligt berikande. Det efter att den Finansiella Utredningsenheten tagit fram en rapport i vilken den förre ekonomiministern ska ha gjort regelvidriga finansiella transaktioner för 70 000 dollar.

En talesperson för MAS, Marianela Paco, säger: ”Vi väntade att vi skulle utstå en rad smutsiga attacker…Vi kommer att hantera de nya anklagelserna på vederbörligt sätt.” Hon intygade att de var falska och en del i ett smutsigt krig för att hindra Arce från att ställa upp. Hon betonade att ifall klagomålet går vidare kommer MAS att inleda en rättslig process mot justitieministern för förtal.

Marianela Paco sa vidare ett en plan för våld och sabotage, som leds av supportrar till den nuvarande kuppresidenten, är på gång och bad det bolivianska folket att vara på sin vakt.

Under den senaste veckan har högerextrema paramilitära grupper utfört våldsamma attacker mot anhängare till MAS i olika delar av landet.

Med bakgrund av detta har FN, EU och Bolivian Episcopal Conference uppmanat politiska aktörer att bidra till fred och tolerans inför valen 18 oktober.

Telesur 201008

Bolivia: Añez Unleashes 'Dirty War' on Socialist Candidate Arce 1

Bolivias högerregim ökar förföljelsen av journalister, läkare och andra

Artikeln redogör för en del av kuppregimens förföljelser av oppositionen.

Den USA-stödda högerregimen i Bolivia arresterar journalister och till och med läkare i vad det kallar en ”nedmontering av den diktatoriska regimen Evo Morales´ propagandaapparat.”

Därmed fortsätter regimen under Jeanine Añez sin förföljelse av media och andra avvikande röster. Det senaste offret för tillslagen är Marcelo Hurtado, ordförande för ATB-medianätverket. Hurtado tvingades paradera inför kamera med handbojor och en väst som tvingats på honom med texten ”arresterad”. Han flankerades av två svartklädda, maskerade och beväpnade medlemmar ur landets ökända polis, som ledde kuppen mot den socialistiske presidenten Evo Morales i november 2019.

Añezadministrationen rättfärdigade gripandet av Hurtados med att han skulle ha kopplingar till Morales och förre vicepresidenten Alvaro Garcia Linera. Det som ett led i vad kommunikationsminister Roxana Lizarraga har kallat ”nedmonteringen av Evo Morales och den diktatoriska regimens propagandaapparat.”

Sedan i november har den nya regeringen satt igång att systematiskt förstöra alla röster som motsätter sig. Nyhetskanalerna TeleSur Bolivia och spanska RT har redan släckts ner. Journalister har skjutits, arresterats och torterats. Al-Jazeeras korrespondent Teresa Bo fick en riktad tårgasattack från nära håll mot ansiktet av polisen medan hon höll på att sända live och pratade in i kameran.

Förtrycket av journalister har återupplivat minnen av tidigare epoker när största delen av Latinamerika styrdes av fascistiska diktaturer. Men i motsats till Argentina och Chile, där regeringarna lät motståndsröster ”försvinna”, och vägrade bekräfta sin inbladning, så gör Bolivias regering detta helt öppet. Faktum är att de anstränger sig för att publicera sin behandling av opponenter.

En annan målgrupp för Añezadministrationen är läkare. I måndags var det åter dags för maskerade poliser att hålla en presskonferens. På denna visade de upp sjukhusadministratören Mirtha Sanjinez. Hon hade, trots order om motsatsen, behandlat skadade motståndare till regeringen. ”Jag är oskyldig. Herrar i Civilkommittéerna [väpnade fascistiska paramilitära grupper] sluta att förfölja oskyldiga människor. Jag är en ärlig person, jag har arbetat ärligt”, sade den äldre kvinnan in i kamerorna på de regeringsvänliga medier som samlats medan hon fördes bort till okänt öde.På fotot presidentkandidaten och fascisten Camacho med OAS´ generalsekreterare Almagro. OAS spelade en viktig roll i förra årets kupp.Här är det redaktören Marcelo Hurtado som fängslats och belagts med handbojor för att ha utfört sitt arbete

Arresteringarna fortsätter. Administratören på Monterosjukhuset som såg till att personal tog hand om skadade argentinska medborgare som anklagas för att vara medlem i den före detta colombianska gerillan. Så mycket för läkareden, enligt vilket det är varje läkares plikt att ge hjälp till behövande. http://bit.ly/36wji7n

Kubanska läkare utgjorde ryggraden i Bolivias allomfattande hälsovård. Men så fort Añez tillskansat sig makten utvisades samtliga. De var över 700 totalt och har framtvingat stängning av hälsovårdscentraler som var inriktade på hjälp till landets fattiga. Under mer än tio år så har samarbetet med Kubas regering medfört att de kubanska läkarna utfört 72 miljoner konsultationer i hela Bolivia. Denna vecka besökte Ollie Vargas från MintPressNews ett sjukhus i Cochabamba där 143 kubaner gav gratis hälsovård till de som var i behov. Han fann sjukhuset stängt och övergivet. Han rapporterade dessutom att de bolivianska läkare som tidigare samarbetade med sina kubanska kollegor arresterats.

I november, efter att generaler och polis på TV krävde Evo Morales avgång, flydde denne till Mexiko. För att ersätta honom plockade militären in Añez, en föga känd senator. Hennes högerparti, Democrat Social Movement Party, fick bara strax drygt fyra procent i valen i oktober som utlöste oroligheterna och ledde till kuppen. Det i kontrast till Morales´ parti MAS som fick 47 procent.

Añez beviljade omgående militären straffrihet för alla tidigare och framtida brott. De fick fria händer att döda varje opponent till den nya militärgodkända regeringen.

Medea Bemjamin var på plats för MintPressNews när massakern i Senkata genomfördes. Hon såg att bårhusen var överfyllda, vilket medförda att i de lokala kyrkorna så var kyrkbänkarna var fyllda med bloddränkta kroppar.

Trots att den nuvarande regimen kallar sig ”övergångsregering”, så har den enligt klassisk chock-doktrin planerat massprivatiseringar och vänt upp-och-ner på Bolivias utrikespolitik. Bolivia har dragit sig ur flera regionala organisationer.

Nya val planeras till maj. Men med Morales och andra från MAS bannlysta och benämnda terrorister av den nuvarande administrationen, är det svårt att se hur valen ska kunna vara fria och rättvisa. Añez har redan deklarerat att Bolivia måste hindra att ”vildarna” (alltså ursprungsbefolkningen) återtar makten.

Ett åttamannateam från USA-regeringens USAID anlände till Bolivia i torsdags. De framställer sig som experter på val och att de ska stödja valen i maj. USA-regeringen välkomnade omedelbart kuppen i november och har stött flera tidigare försök att få bort Morales.

Medan vänstern är enad bakom MAS och mot kuppen, så har högern splittrats i fyra ungefär lika stora delar. Det kan skapa ett allvarligt problem för den nuvarande administrationen. Men oavsett vilket; utan en fri och oberoende press kommer valen i maj att med största sannolikhet sakna legitimitet.

Mintpress Alan MacLeod 20200110

Bolivia's New Right-Wing Government Intensifies Crackdown on Journalists, Doctors 2

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

 
Links:
  1. https://www.telesurenglish.net/news/Bolivia-Anez-U nleashes-Dirty-War-on-Socialist-Candidate-Arce-202 01008-0007.html?fbclid=IwAR3oRMTSGRIoGekoebMGeu-0P U3sNNJ4QB1yiq5dIZbmgi-ev03xbC0iDJU
  2. https://www.mintpressnews.com/bolivia-right-wing-g overnment-crackdown-journalists-doctors/264036/?fb clid=IwAR0VKcu-Y28EOkZrRI6-t6kdV_A0uhvUDkNJ79t2hyC BTlo_IhVSGEaAFBY#.XhjRLjIhCVw.facebook
Post date: 2020-10-16 14:09:15
Post date GMT: 2020-10-16 13:09:15

Post modified date: 2020-10-16 14:17:32
Post modified date GMT: 2020-10-16 13:17:32