Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/bolsonaro-kryper-till-korset-ber-kuba-om-hjalp-i-sparen-av-pandemin/
Export date: Wed Jul 24 21:59:49 2024 / +0000 GMT

Bolsonaro kryper till korset. Ber Kuba om hjälp i spåren av pandemin
I spåren på pandemin kryper Bolsonaro till korset 

Coronapandemin har överväldigat hälsovårdens infrastruktur i många länder. Desperata i försöken att hejda viruset har hårt drabbade länder, inklusive rika europeiska som Italien och Storbritannien, bett om experthjälp från Kuba, Kina och Venezuela.

Till och med Brasilien, som styrs av en extremhögerregering som anslutit sig till USA:s demonisering av Kubas socialistiska regering, har fått falla till föga och ber nu om hjälp från det lilla landet och samma kubanska läkare som det utvisade för ett antal månader sedan.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har upprepade gånger uppmuntrat till återinförande av militärdiktatur, hotat sina politiska motståndare med våld och givit stöd till terroristattacker på Venezuela. Han har också tagit sikte på Kuba och hyllat Augusto Pinochets diktatur för att denne inte lät Chile bli som Kuba.

Innan Bolsonaro blev president 2018 fanns tusentals kubanska läkare i landet. De arbetade i de mest avlägsna och de fattigaste områdena i det stora landet. De kom tack vare ett avtal mellan Havanna och landets dåvarande vänsterregering under Arbetarpartiet. Det sökte kubansk hjälp för att de många som inte fick vård i det brasilianska systemet skulle få det.

Under hela sin valkampanj attackerade Bolsonaro de kubanska läkarna för att vara en skamlig femtekolonn, han smutskastade dem och kallade dem ”terrorister” och han lovade att kasta ut dem. När Bolsonaro tog över efter en USA-stödd kupp mot Arbetarpartiet, uppfyllde Bolsonaro sitt löfte. Han sparkade ut många av de kubanska läkarna, vilket lämnade många fattiga områden på landsbygden utan medicinsk personal.

Men i februari 2020 började Brasiliens regering en kursändring. De hade inte lyckats att få läkare att arbeta i de avlägsna områdena, så det gick med på att 1 800 kubanska läkare som var kvar i landet skulle återvända till samhällena där de tidigare arbetat.

Och nu, i Covid-19 pandemin, har Brasiliens högerpresident gjort en komplett helomvändning. På en presskonferens den 15 mars tiggde Brasiliens hälsominister Joao Gabbardo att Kuba skulle skicka tillbaka de utvisade läkarna för att inte Brasiliens hälsovårdssystem ska kollapsa. Gabbardo deklarerade att 5 000 av de återkallade kubanska läkarna ska anvisas vårdcentraler över hela landet.

Bolsonaroadministrationens helomvändning är särskilt pinsamt med tanke på att så sent som förra året hävdade presidenten att de kubanska läkarna inte var några riktiga läkare, utan ideologiska hjärntvättare som utbildade fattiga brasilianare till kommunistgerilla: ”PT (Arbetarpartiet) skickade ungefär 10 000 utklädda läkare till Brasilien, till fattiga områden, för att skapa gerillaceller och indoktrinera folk. Det i så hög grad att när jag tillträdde så åkte de hem, eftersom jag var ute efter dem”, sa Bolsonaro i ett långt konspiratoriskt utfall mot Kuba 2019.

Men krisen i samband med coronaviruset har tvingat också Kubas svurna fiender att söka hjälp  från dess världsberömda hälsovård.

Brasilien har världens femte största ekonomi och sjätte största befolkning på drygt 210 miljoner. Kuba däremot är ett relativt fattigt land med bara cirka 11 miljoner invånare. Det lider under kvävande sanktioner från USA. Tack vare sitt socialistiska system har Kuba högt kvalificerade och en moraliskt högtstående läkarkår som det erbjuder också länder som hjälper USA i strävandena att störta Kubas regering.

Brasiliens Arbetarparti reagerade på nyheten i ett officiellt uttalande: ”President Bolsonaro är skyldig den brasilianska befolkningen och alla kubanska läkare som utvisades ur Brasilien och fick utstå attacker, lögner och fake-news, en ursäkt.”

Cuba Solidarity Campaign 200323

Amid coronavirus pandemic, Bolsonaro's Brazil begs for Cuban doctors – after expelling them 1

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0
Links:
  1. https://cuba-solidarity.org.uk/news/article/3965/a mid-coronavirus-pandemic-bolsonarorsquos-brazil-be gs-for-cuban-doctors-ndash-after-expelling-them?fb clid=IwAR24bIlBWET6DVwJpmLh_r9nQJTHzDQreiHT_Fs8f9L uQD2DKMjcyn6cAOM
Post date: 2020-03-25 21:22:03
Post date GMT: 2020-03-25 20:22:03

Post modified date: 2020-03-26 08:48:54
Post modified date GMT: 2020-03-26 07:48:54