Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/brasiliens-f-d-president-temer-arresterad-for-korruption/
Export date: Wed Feb 28 6:42:32 2024 / +0000 GMT

Brasiliens f.d. president Temer arresterad för korruption
Michel Temer, Brasiliens president 2016-2018, är en av 232 personer som undersöks i samband med en korruptionsskandal som involverar statens oljebolag.

En arbetsgrupp för korruptionsskandalen Lava Jato arresterade Michel Temer, Brasiliens f.d. president, på torsdagsmorgonen. En arresteringsorder finns också för f.d. ministern för energi och gruvdrift, Moreira Franco. Korruptionsskandalen Lava Jato ("biltvätt"), är den största insatsen mot korruption i Brasiliens historia, som avslöjade en gigantisk skandal i det statliga oljebolaget Petrobras.

Temer begärdes arresterad av den federala domaren i Rio de Janeiro, Marcelo Bretas, som begärt detsamma för den tidigare premiärministern Moreington Franco Moreira Franco, en viktig samarbetspartner till den f.d. presidenten och medlem i samma parti, MDB.

Åklagarmyndigheten hade vid två tidigare tillfällen begärt att Högsta domstolen skulle inleda korruptionsanklagelser mot Temer, men kongressen vägrade att godkänna detta.

I oktober förra året sade polisen att det fanns starka indicier på att Temer kan ha tagit emot mutor via MDB-partiet och missbrukat sin ställning för att gynna vissa företag inom hamnadministrationen.

Rapporten involverade också hans dotter, Maristela, samt ytterligare elva personer, inklusive överste Joao Baptista Lima och hans fru Maria Rita Fratezi. Dokumentet menar att presidenten också kan ha tagit emot mutor genom olika fastighetsreformer, som de som utfördes i hans dotters hus, sa tidningen O Globo.

Den fullständiga rapporten inlämnades till Brasiliens Högsta domstol, som rekommenderade "blockering av tillgångar" gällande alla misstänkta, liksom att fyra av dem häktas. Den Federala högsta domstolen (STF) sa emellertid att den kommer att invänta åklagarmyndighetens beslut innan man gör några arresteringar eller blockerar medel.

Både justitiekanslern och kongressen har 15 dagar på sig att besluta huruvida man ska driva ärendet vidare, som skulle innebära att de sista två månaderna av presidentens mandatperiod upphävs. Tidigare korruptionsanklagelser mot Temer hade avfärdats av lagstiftare eller skjutits upp till 1 januari 2019.

Lava Jato, "Operation Car Wash" är en pågående brottsutredning som sköts av federal polis i Brasilien, Curitiba-filialen, och leddes först av domaren Sergio Moro och därefter av domare Gabriela Hardt.

Temer tog över presidentskapet 2016 i ett senatsförordnat mandat efter att hans högerparti, som hade majoritet i den brasilianska övre kammaren, avsatt vänsterpresidenten Dilma Rousseff utifrån tvivelaktiga påståenden om korruption i samband med en oregelbunden budgetfördelning av offentliga medel. Michel Temer var Dilma Rousseffs vicepresident som en del av en koalition mellan Arbetarpartiet och MDB.

[Högermannen Temer var alltså aldrig vald till president. Han var så impopulär att han inte kunde ställa upp i presidentvalet förra året, som istället vanns av högerextremisten Bolsonaro. Det efter att vänsterkandidaten Lula, som ledde alla opinionsmätningar, fängslats på 12 år i en farsartad rättegång, och därmed inte kunde ställa upp. Domaren som dömde Lula belönades av den nyvalde Bolsonaro med justitieministerposten i den nya högerregeringen.]

teleSUR 190321

 

Ex-Brazilian President Michel Temer Arrested Over Corruption 1
Links:
  1. https://www.telesurenglish.net/news/Ex-Brazilian-P resident-Michel-Temer-Arrested-Over-Corruption-201 90321-0012.html
Post date: 2019-03-21 18:46:44
Post date GMT: 2019-03-21 17:46:44

Post modified date: 2019-09-06 08:45:52
Post modified date GMT: 2019-09-06 07:45:52