This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Dec 3 10:50:07 2021 / +0000 GMT

Brev till Riksdagen: Kampen mot COVID-19 kräver stopp för USA:s blockad
Brev till Kenneth G Forslund, Ordförande i Sveriges riksdags utrikesutskott

2020 14 april

Kampen mot COVID-19 kräver stopp för USA:s blockad mot Kuba

När coronapandemin rasar och drabbar alla länder framstår grymheten i USA:s sanktioner mot Kuba i all sin nakenhet.

Det har medfört att regeringarna i Kina, Ryssland, Argentina, Venezuela, Spanien, parlamentsledamöter i Storbritannien, Frankrike och Japan, FN:s generalsekreterare António Guterres och FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet, FN:s speciella sändebud för rätten till livsmedel Hilal Elver, Påven, Kyrkornas Världsråd, Latinamerikanska Parlamentet hör till dem som kräver att sanktionerna ska upphöra.

I själva USA kommer kraven från, bland andra, New York Times, Financial Times, en grupp senatorer, Nationella Rådet för Kristus´ Kyrkor och en rad organisationer som representerar kubaner i USA.

Covid-19 blottlägger de enorma begränsningar som Kuba utsätts för av USA:s blockad:

Det ska framhållas att Kuba visade solidaritet och erbjöd hjälp när USA drabbades vid terrorattacken den 11 september 2001 och i samband med orkanen Katrina 2005.

Kort sagt så förvärras den humanitära katastrofen som pandemin utgör på ett drastiskt sätt av den blockad och de sanktioner som Kuba utsätts för. Dessa är nu dessutom mer allomfattande, hårdare och tillämpas striktare än någonsin under de 60 åren som landet utsatts. Det är en omänsklig och grym bestraffning av 11 miljoner kubaner. Sanktionerna mot Kuba försvårar dessutom Kubas internationella medicinska bistånd som numera också begärts av europeiska länder – Italien och Andorra – för att bekämpa pandemin.

Med hänvisning till behovet av att samlas bakom FN och kampen mot pandemin, måste blockaden upphöra, åtminstone under pandemin. USA måste följa internationell rätt och FN:s Generalförsamlings uppfattning. Generalförsamlingen har 28 år i rad fördömt blockaden och krävt ett slut på den. Det är ett enigt världssamfund som står bakom det kravet. Senast var det endast USA, Israel och Brasilien som röstade för blockaden.

Sveriges folkvalda behöver

Svensk-Kubanska Föreningen

Zoltan Tiroler, ordförande 

Kenneth G Forslund utrikesutskottet KUBA (1)

 

 


Post date: 2020-04-14 17:55:03
Post date GMT: 2020-04-14 16:55:03
Post modified date: 2020-04-14 18:08:15
Post modified date GMT: 2020-04-14 17:08:15

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com