Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/colombia-och-venezuela-tinar-upp-forbindelserna/
Export date: Fri Jun 14 22:02:18 2024 / +0000 GMT

Colombia och Venezuela tinar upp förbindelserna
Avtal Venezuela-Colombia och möte mellan parlamentsledamöter

Undertecknandet av ett partiellt handelsavtal mellan Venezuela och Colombia och Unga parlamentsledamöters första möte för fred och integration i Vårt Amerika var de viktigaste händelserna under veckan som gått.

Det dokument som undertecknades av presidenterna Nicolás Maduro och Gustavo Petro vid gränsbron Atanasio Giraldot i delstaten Táchira, utgjorde ett nytt steg framåt i det fullständiga återupprättandet av förbindelserna, efter ett uppehåll på nästan sju år.

I en kommuniké från Venezuelas bolivarianska regering sammanfattades betydelsen av detta och andra avtal som undertecknats mellan de två länderna på bara sex månader, och som först och främst syftar till att överbrygga den sociala klyfta som har ökat när det gäller fattigdom, arbetslöshet och inkomster vid gränsen.

Avtalen kommer i huvudsak att påskynda kompletteringen av produktion och tjänster samt att skapa arbetstillfällen. De kommer också att innebära ökad social trygghet för medborgarna i de båda länderna i ett sammanhang av social rättvisa och främjande av fred.

Maduro och Petro har enligt dokumentet på sex månader lyckats återuppbygga de historiska förbindelserna av broderskap och samarbete mellan de två folken, "genom att övervinna nästan sju år av mörker och frånvaro av diplomatiska, ekonomiska, kommersiella och sociala förbindelser".

Han påpekade att de på bara tre månader lyckades uppdatera det ovannämnda avtalet, som definierar handelsförbindelserna, och för första gången undertecknade de ett avtal om skydd och främjande av investeringar mellan de två länderna.

Detta 28:e handelsmemorandum mellan Bogotá och Caracas är ytterligare ett steg mot integration, som "aldrig borde ha avbrutits", sade presidenten efter undertecknandet av avtalet.

Maduro påpekade att det är mycket betydelsefullt att vi vandrar på vägen mot enhet och återförening mellan två folk som för alltid är märkta av försynen och ödet att leva som bröder.

Våra förbindelser, sade han, får i dag en ny dynamik i form av politisk, diplomatisk, ekonomisk och kommersiell dialog, och påminde om att den 1 januari förra året togs ett viktigt steg genom att alla broar som förenar de två länderna öppnades.

Samtidigt samlades unga parlamentariker från Venezuela, Colombia och Brasilien vid ett Första möte, vars syfte var att förena sina krafter i frågor som fredliga gränser, den parlamentariska ungdomsagendan, Amazonas och jämställdhet mellan könen. Mötet hölls i det federala lagstiftande palatset och var ett initiativ av den nyligen inrättade ungdomsgruppen för parlamentariker från Bolivarianska republiken.

Prensa Latina 230218 /cv

Pacto con Colombia y reunión de parlamentarios destacan en Venezuela 1

  
Links:
  1. https://www.prensa-latina.cu/2023/02/18/pacto-con- colombia-y-reunion-de-parlamentarios-destacan-en-v enezuela
Post date: 2023-02-23 15:15:22
Post date GMT: 2023-02-23 14:15:22

Post modified date: 2023-02-23 15:15:22
Post modified date GMT: 2023-02-23 14:15:22