This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Feb 28 6:44:47 2024 / +0000 GMT

"Coolt" att invadera Venezuela
Trump: "Coolt" att invadera Venezuela

Trumps förre säkerhetsrådgivare John Bolton tycks komma med pikanta ”avslöjanden” i sin ännu inte publicerade bok "The Room Where It Happened". Om Venezuela är det mer anekdoter. Bolton själv tillhör hökarna bland de neokonservativa och han har varit den högste ansvarige tillsammans med Marco Rubio och Mauricio Claver-Cardone för den förda politiken gentemot Venezuela.

Bolton skriver att Trump ska ha sagt att det skulle vara "coolt" att invadera Venezuela. Det är väl ingen överraskning precis. Och Trump är inte den första bland politiker i USA som tror att ett sydamerikanskt land ”egentligen” är en del av USA. Inte heller är det en överraskning att USA länge övervägt en militär intervention och att generalerna lyckats stoppa Trumps planer för att det varit för riskabelt. Det som Bolton inte säger är att det var han själv som förordade en militär intervention.

Ett tragikomiskt ”avslöjande” är att Trump, enligt Bolton, alltid tvekat på om Guaidó kunde störta Maduro. ”The kid” ska Trump ha kallat Guaidó. Nja, USA:s presidenter har alltid uttryckt sig förnedrande om sina ”allierade” i sin bakgård Latinamerika. Som Roosevelt ska ha sagt om diktatorn Somoza i Nicaragua: ”Somoza kanske är en skitstövel men han är vår skitstövel”. Guaidó är USA:s kid.

Trump svarar nu på attacken från den förre säkerhetsrådgivaren John Bolton. I en exklusiv intervju med Axios markerar Trump distans till Bolton och öppnar upp för en annan strategi i USA:s politik gentemot Venezuela. Trump kanske luras. Men det är uppenbarligen så att Guaidó (och de högerradikala grupper som velat att USA invaderade Venezuela) har tappat Trumps förtroende. Och att Trump, vilket får visa sig framöver, kan komma att ändra formerna för hur USA konfronterar Venezuela och Maduro.

På frågan om han skulle kunna tänka sig att träffa Maduro säger Trump: "Jag skulle kanske tänka på det ... Maduro skulle vilja träffas. Och jag är aldrig emot möten. Du vet, sällan motsätter jag mig möten. Jag säger alltid att du tappar väldigt lite med möten. Men just nu har jag avvisat dem".

Trump fastslår att han inte har mycket förtroende för Guaidó, som har misslyckats med att ta makten i Venezuela trots stöd från USA och ett dussintal andra länder. På frågan om han ångrat sitt beslut att följa sin tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Boltons råd om Guaidó säger Trump först "inte särskilt", men fortsätter: "Jag kunde ha levt med det eller utan det, men jag var väldigt emot det som hände i Venezuela”. Trump menar att vid den tidpunkten så vägde mer för att erkänna Guaidó, "Guaidó var vald. Jag tror att jag inte nödvändigtvis var för det men jag sa - några människor gillade det, andra inte. Jag var okej med det. Jag tror inte att det var - du vet, jag tror inte att det var så meningsfullt på det ena eller det andra sättet”.

[Trump har inget förtroende för Guaidó, men det har svenska utrikesministern Ann Linde som häromdagen stoltserade med att hon haft givande samtal med låtsaspresidenten. Börjar bli lite ensamt för Sverige i stödet för den maktlöse "grabben", som Trump kallar honom]

NordicVene 200622

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 - 0

Swish 123 182 37 72

 

 


Post date: 2020-06-24 15:47:13
Post date GMT: 2020-06-24 14:47:13
Post modified date: 2023-05-26 12:32:24
Post modified date GMT: 2023-05-26 11:32:24

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com