USA gör en Carromero* och skjuter sig själva i foten

   
  HEM >> Aktuellt  

  


USA gör en Carromero* och skjuter sig själva i foten


Det är väl få idag som fortfarande tror att Obamaadministrationen i grunden skiljer sig från Bush. Tonvalet är vissrligen ett annat. Men i praktiken är det snarast värre. Och nu tänker jag inte på Obamas beryktade drönare, anfallet på Libyen, upptrappningen i Afghanistan eller stödet till Al Qaida i Syrien. Jag syftar på USAs Kubapolitik.

Obama inledde sin första ämbetsperiod med vackra tal och hävde de restriktioner för Kubaamerikaners resande som Bush infört. (Vanliga USA-medborgare förbjuds fortfarande av sin regering att besöka Kuba.) Sedan tog det stopp, och inget positivt har hänt sedan dess.

Och också de mycket begränsade lättnaderna i resor har nu fått ett abrupt slut. Det beror på att USA under Obama på ett aldrig tidigare skådat sätt hänsynslöst och effektivt bötfällt banker i hela världen för att de haft affärer med Kuba. USA har dramatiskt intensifierat försöken att strypa Kuba ekonomiskt. En lång rad banker har dömts till mer än 2 miljarder dollar i böter. Vilken bank vågar då ta hand om kubanska transfereringar? Ytterst få, om ens någon, har det visat sig. Och följdriktigt meddelade Kubas konsulat i Washington nyligen att man inte längre kan utfärda visum, pass och andra handlingar eftersom banken som tidigare skötte ekonomin tvingats avsluta kontakterna med kubanska intressen. Inte heller har Kuba lyckats hitta någon annan bank som vill ta över.

Likaså; medan USA i stort sett stod stilla för några veckor sedan på grund av käbblet mellan republikaner och demokrater, så fortsatte penningströmmen till den undergrävande verksamhet USA bedriver mot bland andra Kuba.

Och mer pengar är på gång. Det blev offentligt på ett för USA pinsamt sätt. Det är ingen nyhet att det är USA som, med allierade i Tjeckien, Sverige med flera, finansierar, organiserar, utbildar och utrustar de s.k. ”dissidenterna”. Men denna gång gjorde man misstaget att skicka hemliga mail mellan regeringsorganet USAID och USAs Intressekontor i Havanna okrypterat. Det är tidningen Miami Herald som avslöjar de pikanta detaljerna:

USAID hade utlyst en tävlan om 6 miljoner dollar i nya program för att störta Kubas regering. De sökande ska redogöra för vad de tidigare uträttat och vad de kan göra för pengarna. Dessa ska användas till utlandsresor, teknisk utbildning och annat som ”anses viktigt för utveckling av demokrati och civilsamhället i Kuba.” Ett 20-tal organisationer i Kuba som är sugna på miljonerna har sökt.

I det läckta dokumentet på drygt 200 sidor finns detaljerade redogörelser för vad som tidigare gjorts av de olika organisationerna och vad man skulle kunna göra för ytterligare några miljoner. Här finns också namnen på de som bett att få träning och platserna där de skulle utbildas. En talesperson för USAID försöker nu minimera skadan och menar att det inte handlar om några hemligheter ”vi försöker helt enkelt se till att på ett diskret sätt skydda alla inblandade.” Men detta motsägs av dokumentet där man betonar vikten av säkerhet och hemlighetsmakeri: Med ”tanke på naturen hos Kubas regim och det känsliga i USAIDs program kan vi inte ställas till ansvar för några förluster eller obehag”, som det sägs i USAIDs kontrakt. När USAID upptäckt sitt misstag med att skicka mailen okrypterade, varnade man de som sökt pengar och informerade att ”Kubas regering sett alla förslagen.” Efter avslöjandet avslogs samtliga ansökningar. 

En företrädare för en av grupperna kallade det hela för ”ett förvånansvärt dumt agerande.” Dokumenten från hans organisation innehöll en utförlig redogörelse för vad man tidigare gjort med USA-stöd. Nu har man tack vare USAIDS schabbel, tillsammans med en lång rad andra ”demokratiföreträdare” i Kuba, fått sina hemliga aktiviteter publicerade. Det underlättar inte försöken för de diskrediterade kubanska dissidenterna att framställa sig som oberoende och folkliga. Istället visar det att de inte är något annat än en förlängd arm åt USA.

USAID uppger sig vara ett NGO, alltså en fristående organisation, men finansieras helt av USAs regering. USAID förser Vita Huset med information om Latinamerikanska länder och försöker påverka dessas ut- och inrikespolitik. Budgeten ligger runt 1 miljard dollar om året och ska främja USA:s intressen under täckmanteln av bistånd.

När vi kallar den i Väst så hyllade oppositionen i Kuba för USAs betalda agenter så är det ett konstaterande av faktum.

*Angel Carromero, ledande figur i spanska högerpartiet Partido Popular, var tillsammans med KDU:s ordförande Aron Modig på uppdrag i Kuba sommaren 2011. Efter konsulatationer med IRI, International Republican Institute i USA, reste de in på turistvisum till Kuba för att ge pengar och instruktioner (bland annat svenska skattemdel) till dissidentgruppen som leddes av Oswaldo Paya. Nu bar det sig inte bättre än att den notoriske trafikförbrytaren Carromero, med ett 40-tal trafikförseelser och indraget körkort i Spanien, kraschade i en bil med Oswaldo Paya och ytterligare en dissident. Bilen framfördes i hög fart på ett vägavsnitt under reparation och båda kubanerna dog. Payas familj, USA och Carromero har utan framgång försökt skylla olyckan på kubanska staten. Spanska rättsväsendet har tillbakavisat anklagelserna mot Kuba. Carromeros (och Modigs) karriär som hemlig agent gick alltså inget vidare; han tog livet av de han skulle hjälpa.

Progreso Semanal 131118, Cuba Central Team (USA) 131122
Zoltan Tiroler, Svensk-Kubanska Föreningen, Jönköping