Kuba framhålls som föredöme vad gäller Mänskliga Rättigheter av FN med flera

   

 

 

 

  


Kuba framhålls som föredöme vad gäller Mänskliga Rättigheter av FN med flera

FN :s koordinatör för mänskliga rättigheter (MR) på Kuba, Susan McDade, berömde respekten och betydelsen som Kuba ger MR. Hon framhöll också tillgången till utbildning, hälsovård och mat för kubanerna. Under en presskonferens 10 december med anledning av MR-dagen framhöll hon att Kuba ligger främst i Latinamerika vad gäller hälsovård, som ges till alla, oavsett ursprung, kön, ålder, social tillhörighet eller inkomst.

Ordföranden för "Mödrarna på Plaza de Mayo"
i Argentina, Hebe de Bonafini, framhöll i samband med MR-dagen Kubas insatser för Mänskliga Rättigheter. ”När befolkningen i ett land är friskt och kultiverat, som på Kuba, innebär det att folk har rätten till liv, den mest fundamentala rättigheten av dem alla.” Hon säger vidare: ”Ingen regering i Latinamerika har lyckats att utbilda sitt folk som Fidel Castros, inget folk är lika väl bildade och med alla sina mänskliga rättigheter garanterade.”

Mottagaren av Nobels Fredspris 1980, argentinaren Adolfo Pérez Esquivel, understryker att Kuba är ett exempel på hur alla delar av de Mänskliga Rättigheterna efterlevs. ”Kuba visar med råd och dåd att man uppfyller dessa rättigheter. Jag kan nämna ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, liksom rätten till självständighet och självbestämmande”.


 

 

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Uppdaterad: 2007-12-14