Kubanerna godkände förslaget till parlament
   
  HEM >> Aktuellt  

  


Kubanerna godkände förslaget till parlament
Av Fernando Ravsberg, BBC

Ordföranden för den nationella valkommissionen (CNE), María Ester Reus, meddelade under en presskonferens att samtliga 614 kandidater till den kubanska nationalförsamlingen blev valda i söndagens val.

Enligt CNEs ordförande ”uttnyttjade 8.230.832 meborgare sin rösträtt, vilket är 96% av de registrerade väljarna”, vilket enligt kubanska mått är ett normalt valdeltagande.

Det officiella förslaget, enhetslistan, det vill säga att ge samtliga kandidater sitt förtroende, stöddes av 91% av väljarkåren.
”Dessa resultat visar på den samlade övertygelsen såväl som vår befolknings aktiva deltagande i valet” sa Reus.

I jämförelse med tidigare val, är valresultatet i procent räknat liknande. Detta gäller också andelen blankröster, ogiltiga röster och röstskolk, som är de tre metoder som landets opposition förespråkar, vilket samanlagt samlade strax över 800.000 röster utifrån den information som gavs på presskonferensen.

En avgörande uppgift
Valkommissionens ordförande gav ett direkt svar på hur hon bedömde dessa siffror: ”Detta är en demokrati, denna möjlighet har vårt folk – möjligheten att praktisera de rättigehter som föreskrivs i lagen på ett eller annat sätt, vilket inte innebär att man är bunden att rösta på enhetslistan”.

Reus kunde i dagsläget inte presentera det samlade valresultatet över hur det selektiva valet utfallit, dvs. från de väljare som valde fritt utifrån sina egna kriterier, utan att följa uppmaningarna från varesig regeringen eller oppositionen. ”Vi har ännu inte hunnit sammanställa det procentuella utfallet från de som valt att rösta selektivt”, sa hon vidare till BBC

Den sociala sammansättningen i det nya parlamentet är 28% bönder och arbetare, 43,16% kvinnor, medelåldern är 49 år, 99,2% har gymnasieutbildning eller högre och 63,22% tjänar sin första mandatperiod i parlamentet.

Nationalförsamlingen för folkmakt har ett antal viktiga uppgifter framför sig.
För det första ska man nu den 24e februari välja en ny regeringschef, som är statens högsta verkställande instans.

Svar på kritik
Det är inget lätt val, med tanke på att Fidel Castro fortfrande återhämtar sig sedan ett och ett halvt år, vilket gjort att den formella makten legat hos hans bror, försvarsministern general Raúl Castro.

Det som parlamentet således ska avgöra är huruvida posten fortsatt ska tillfalla Fidel, trots att han inte kan utöva sina befogenheter, eller om man kommer göra det motsatta och välja den yngsta brodern Castro till Kubas president.

Utöver detta måste parlamentet ta ställning till och ge svar på åtminstone en del av de över en miljon förslag och kritiska invändningar som inkommit till parlamentet från landets befolkning under det nationella rådslag som hölls i hela landet under 2007.


Översättning: Ola Nilsson


 

 



 


 
Webmaster


Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 2008-01-15