Kubas ambassadör i Jönköping
   
  HEM >> Aktuellt  

   
 
Kubas ambassadör i Jönköping

Offentligt möte med Kubas ambassadör, Ernesto Meléndez Bachs. På bilden informerar Zoltan Tiroler om Kuba. Foto Lone Möller.

  


I samband med att den kubanska revolutionen firar 50 år besökte Kubas ambassadör,  Ernesto Meléndez Bachs, Jönköping. Detta skedde under en hel del uppmärksamhet.

 

Utanför Jönköpings Rådhus vajade kubanska flaggor jämte de svenska. Ambassadören och hans fru togs emot under högtidliga former. På Rådhuset åts lunch, utbyttes information, synpunkter och presenter under respektfulla former. För mottagandet stod kommunfullmäktiges ordförande Anna Mårtensson (fp) och vice ordförande Lars-Evert Sahlin (s). Bland andra var kommunens näringslivsansvarige också med vid det lyckade arrangemanget.

På lördagen var ambassadören huvudtalare vid en samling i protest mot Israels krigsförbrytelser i Gaza. Ambassadören läste vid appellmötet upp ett brev från de fem kubanska antiterrorsterna som sitter i USAs fängelser för att ha bekämpat terrorism. De fem framför i hälsningen sin obrottsliga solidaritet med de ockuperade och förtryckta palestinierna och de protesterar mot utrotningen av oskyldiga män, kvinnor och barn.

Därefter hölls ett offentligt möte på Stadsbiblioteket. Till detta hade närmare ett hundra personer kommit för att lyssna till Kubas ambassadör. I den efterföljande frågestunden kom protesterna mot besöket från Kristdemokrater och liberaler upp. Ambassadören visade på dessa partiers totala uppslutning bakom USAs utrikespolitik som förklaring till deras agerande.

På kvällen deltog ambassadörsparet i en trevlig och välbesökt fest på vilken många Jönköpingsbor passade på att hylla de framsteg Kuba uppnått under de femtio år sedan diktaturen störtats av det kubanska folket under ledning av Fidel Castro.

Text: Zoltan Tiroler     foto: Jönköpings Rådhus: Zoltan Tiroler

 


 
Webmaster


Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 2009-02-06