Synd om Folkpartiet?
   
  HEM >> Aktuellt  

  


Synd om Folkpartiet?
Insändare refuserad av JönköpingsPosten

Är det synd om USA och dess borgerliga megafoner i Sverige? De har i snart 50 års tid förutspått såväl det kubanska systemets som Fidel Castros snara död. USA har dessutom försökt påskynda denna process med attentat och terrorism som kostat fler än 3 000 kubaner livet, i kombination med en förödande handelsblockad som skadat Kuba för 90 miljarder dollar. Och trots det rör sig liket! Inte bara rör sig, utan Kuba mår riktigt bra!

Kubas ekonomiska tillväxt ligger sedan flera år betydligt över genomsnittet i Latinamerika. Medellivslängd, barnadödlighet, utbildning, sport och kultur, på alla områden ligger Kuba i frontlinjen. Förra året förklarade WWF, World Wildlife Fund, att Kuba är det enda land i världen som lyckats förena en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling med ett högt HDI (Human Development Index), som mäter just människornas levnadsvillkor. Kuba framhålls som föredöme av internationella organ vad gäller bekämpning av AIDS, hur man hanterar naturkatastrofer, ekologiskt jordbruk osv.

KD, som säger sig värna liv, har aldrig gett Kuba något beröm för att det kubanska hälsosystemet garanterar nyfödda barn livet. Skulle spädbarnsdödligheten vara lika låg i övriga Latinamerika som på Kuba så skulle tiotusentals barn varje år räddas. Inte heller får Kuba något beröm för att man gratis gett 1 miljon människor synen åter, genom operationer dessa inte kunde bekosta. Eller att Kuba har 40 000 hälsovårdsarbetare runt om i världen som dagligen räddar liv. Eller att Kuba utbildar tusentals läkare från fattiga länder.

Fp, som säger sig värna demokrati, hyllade kuppförsöket mot Venezuelas demokratiskt valde president. Fp har inget att säga om Israels förtryck av palestinier eller om tortyr som utövas av exempelvis Egypten, Tunisien, Jordanien och USA. Liberalerna var med och firade knarkpresidenten Alvaro Uribes valseger i Colombia i höstas. Uribe är inte bara inblandad i knarkaffärer, utan också i likvidering av misshagliga bönder, fackföreningsledare, journalister och vänsterpolitiker. Han representerar samma lilla rika, vita överklass som med USA:s stöd styrt de flesta latinamerikanska länder i 500 år. Det som Bildt med flera kallar ”demokrati”. Kuba får inget beröm från det hållet för att där inte förekommer tortyr, ”försvinnanden” eller rättslöshet.

Svensk-Kubanska Föreningen har en stor andel medlemmar som kommer från Latinamerika. Det är ingen tillfällighet – i motsats till de svenska politikerna har många av dem personliga upplevelser av vad diktatur och tortyr innebär. Därför arbetar de för solidaritet med Kuba. Vi som stöder det lilla ö-riket och beundrar Fidel Castro delar den beundran inte bara med Nobelpristagare, intellektuella och många politiker; vi delar den med miljontals fattiga i hela världen!

Vad gäller det drygt 50-talet (enligt Amnesty) politiska fångarna så har dessa tagit emot pengar av USA, något som är förbjudet enligt kubansk lag. Att de får pengar skryter Bush och hans administration öppet med. Bush har själv räknat upp bland andra Oswaldo Payá och Damer i Vitt som mottagare av de mångmiljonbelopp som pumpas in till dessa grupper. Åsikter straffas inte på Kuba, däremot olagliga handlingar. Bland dessa finns att arbeta för främmande makt.

En, av många miljoner, ”Kubakramare”.


 



 

 



 


 
Webmaster


Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 2008-03-09