USA avlönade journalister

   

 

 

 

  


USA avlönade journalister
Eva Björklund 060911

Att USA haft för vana att köpa journalister och plantera ut desinformation torde vara bekant för många. Men varje gång det avslöjas tenderar det att försvinna i det massmediala bruset. Så var det med CIAs köp av journalister och författare under kalla kriget; så var det med Otto Reichs artikeltillverkning från State Departments Office of Public Diplomacy under det smutsiga kriget mot Nicaragua på 80-talet; så var det men hans avtal med Reportrar utan gränser 2004; så var det förr året när Bush-regimen betalade skribenter för att publicera positiva artiklar om skolpolitiken; så var det när Pentagon betalade reportrar för att publicera positiva artiklar om Irakkriget. Allt detta fann också sin väg till svenska media.

I mitten av augusti tvingades myndigheter i USA att enligt ”Freedom of Information Act” lämna ut några avlöningslistor. Och i fredags såg sig Miami Herald/El Nuevo Herald, Miamikubanska extremhögerns huvudorgan, tvungen att vidgå uppgifterna om otillbörlig finansiering och avskeda två journalister och säga upp avtalet med en frilansare för att de fått betalt av U. S. Office of Cuba Broadcasting för sina tjänster till förmån för USAs Kuba-politik.

Sammanlagt avslöjades tio av Floridamedias mest namnkunniga journalister för att regelbundet under flera år ha tagit emot hundratusentals dollar från regeringsorgan. De tre som fått mest betalt arbetade för Miami Herald/El Nuevo Herald som t ex ”Kuba-specialisten” Pablo Alfonso som tagit emot 175.000 dollar.

En av de internationellt ledande ”demokratiförkämparna”, Carlos Alberto Montaner, visade sig också tagit emot pengar direkt från regeringsorgan för sin publicistiska verksamhet. Hans krönikor förekommer ofta och regelbundet i Miami Herald och ett tjog andra tidningar i USA och Latinamerika.

Denne Montaner är också ordförande i sin egen skapelse, svenska folkpartiets systerparti ”Cuban Liberal Union” med säte i Spanien, medlem av Liberala Internationalen. Hans samröre med CIA sedan tidigt 60-tal har varit känt sedan dess, men aldrig nått igenom den massmediala spärren mot information om USAs aggressionspolitik mot Kuba. Han var också den som från Madrid i början av 90-talet förmådde USA-finansierade smågrupper på Kuba att ta partinamn och ansluta sig till de stora kristdemokratiska, socialdemokratiska och liberala internationalerna. Och densamma som i början på 2000-talet drog igång Osvaldo Payás s k Varela-projekt.

Kubanska företrädare har konstant tillbakavisat dessa nu avslöjade USA-finansierade språkrörs påståenden som t ex att Kuba skulle vara världens största fängelse för journalister, med mer än två dussin ”oberoende” journalister i fängelse för ”kritik mot regeringen”. Den kubanska ståndpunkten är att de varken är journalister eller är fängslade för ”dissidens”, utan för att mot betalning ha arbetat för USAs aggressonspolitik mot Kuba, dvs ett brott som bestraffas hårt i de flesta länder, i Sverige under rubriken ”Brott mot rikets säkerhet”. Förra veckans avslöjanden om att även källorna i USA stod på USA-regeringens lönelista kan stärka den kubanska ståndpunkten.

Källor
Miami Herald 060908
Reuters 060908
AFP 060909


 

 





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: September 21, 2006