Frige de fem kubanerna
   
  HEM >>Aktuellt  

  


Frige de fem kubanerna
Uttalande Svensk-Kubanska Föreningens årsmöte 8 mars 2008

För tio år sedan fängslades fem män i Miami. Deras gärning är att de har försökt skydda sitt land mot terrorism.

De fem männens namn är Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González. Med fara för sina egna liv hade de infiltrerat den exilkubanska maffian i Miami. Dessa högerextrema grupper har sedan revolutionen 1959 utövat en blodig terror mot Kuba och de har över 3 000 kubaners blod på sina händer. USA har konsekvent vägrat att ingripa mot dessa brottslingar, utan har istället finansierat, tränat och beskyddat dem. De uppgifter som de fem överlämnat till kubanska myndigheter har använts till att avstyra mer än 170 terrordåd.

1998 mottog FBI vid ett möte i Havanna bevis för att exilkubanska grupper i Miami ägnade sig åt brottslig verksamhet. I stället för att slå till mot terroristgrupperna så valde de amerikanska myndigheterna att gripa dem som bekämpat terrorismen.

Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González arresterades. Under 17 månader satt de häktade i isoleringscell, trots att amerikanska fängelseregler säger att ingen ska isoleras längre än två månader. År 2000 ställdes de inför rätta i Miami. De fem kubanerna anklagades till att börja med för spionage. Dock kunde åklagarsidan inte bevisa att de hade spionerat på USA, tvärtom, flera höga officerare inom USA:s försvar vittnade om att de Fem inte hade utgjort något hot mot USA. Man ändrade då åtalspunkten till ”konspiration till spioneri”. Under hela rättegången saboterades systematiskt försvarsadvokaternas arbete, bland annat genom att stora delar utav utredningsmaterialet hemligstämplades. Vid fem tillfällen begärde försvaret att rättegången skulle flyttas från Miami, där en hatstämning piskats upp mot de Fem av media och exilkubanska grupper. I en stad som till stor del kontrolleras av högerextrema antikubaner så kunde de Fem aldrig få en rättvis rättegång. Jurymedlemmar uttryckte oro för vad som skulle hända dem om de dömde på ett sätt som inte passade Miamimaffian.

I september 2001 föll domen mot de Fem. Trots att inga bevis hade pressenterats för de påstådda brotten så förklarades de skyldiga och dömdes till totalt fyra livstidsstraff och 77 års fängelse.

Under sin tid i fängelse har de Fem utsatts för en grym och omänsklig behandling med långa perioder av isolering. De har hindrats från att träffa sina familjer, vilket är ett brott mot de mänskliga rättigheterna och mot USA:s konstitution.

I USA pågår i detta nu en överklagandeprocess för att få de Fem frigivna eller åtminstone ge dem en ny och rättvis rättegång. Den 9 augusti 2005 upphävde appellationsdomstolen i Atlanta de Fem kubanernas domar. Men åklagarna överklagade och den nya domarpanelen ställde sig ett år senare bakom det ursprungliga beslutet i Miamidomstolen. Den juridiska processen fortgår dock. Nio klagomål från försvaret som gäller felaktigheter i den ursprungliga rättegången återstår att prövas.

Vi i Svensk-Kubanska Föreningen menar att de fem kubanerna är politiska fångar i USA. De har inte begått de brott som de anklagas för, de är inga brottslingar. Tvärt om, de Fem är hjältar som med fara för sina egna liv har förhindrat terrorism.
Svensk-Kubanska Föreningens årsmöte kräver att de Fem omedelbart friges och tillåts återvända till sitt hemland Kuba.

Vi sällar oss till alla de människor över hela världen som kräver rättvisa för de Fem. Tillsammans med de före detta fängslade ANC-kämparna som marscherat i nio Sydafrikanska provinser, tillsammans med de medborgare i USA som ur egen ficka bekostat en stor affischtavla vid Hollywood Boulevard i centrala Los Angeles, tillsammans med nobelpristagare som Desmond Tutu, Nadine Gordimer, José Saramago, Günter Grass och Harold Pinter, tillsammans med tusentals demokratiskt sinnade människor i hela världen kräver vi: Frige de Fem!



 



 

 



 


 
Webmaster


Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: 2008-03-22