Amnesty ljuger!

   

 

 

 

  


Uppföljning på notis daterad 2006-08-07
Amnesty ljuger!

Amnesty Press hävdar i ett pressmeddelande att Kuba censurerar Internet. Den enda källa man hänvisar till, www.irrepressible.info nämner en rad länder, men inte Kuba! Vi har tre gånger skrivit till Amnesty och bett om belägg för deras påstående. Men det har vi inte fått. Enda slutsatsen man kan dra är att Amnesty ljuger.

Kuba satsar stort på IT och bygger i rask takt upp datorklubbar, datatillgång på arbetsplatser och postkontor. Eftersom resurserna är starkt begränsade prioriteras datorer där många kan ha tillgång till dem, inte den som har mest pengar. Den hämmande faktorn är dels Kubas relativa fattigdom och dels USA:s politik. Så nekas Kuba av USA tillgång till uppkoppling till fiberoptisk kabel för sin Internettrafik. Istället hänvisas Kuba till långsamma och dyra satellitförbindelser. Inte nog med detta, Kuba nekas tillgång till såväl hård- som mjukvara. I många fall måste servrar placeras utomlands.

En lång rad hemsidor är censurerade på Kuba. Men inte de USA-finansierade ”dissidenternas” påkostade hemsidor. De kan nås antingen direkt, eller via USA:s Intressekontors egen hemsida. För det är inte Fidel som censurerar utan Bush. Försöker en kuban exempelvis komma in på så harmlösa sidor som www.disney.es eller www.espanol.weather.com möts han av meddelandet ”The software from this page is subject to the export controls of the USA. No software from this page can be downloaded, exported or re-exported to either a Cuban resident or citizen.” Censuren drabbar mängder med hemsidor, baserade såväl i USA som i Europa. USA:s krigsmakt utvecklade Internet och man fortsätter att utnyttja det för sina politiska och krigiska syften. Någon demokrati vad gäller kontrollen över Internet, som tredje världen kräver, accepterar inte USA. Om detta har uppenbarligen Amnesty inget att säga.


 



 

 





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: September 14, 2006