De Fem: Det vi står inför är ett utdragande av processen

   

 

 

 

  


12 augusti 2006
De Fem: Det vi står inför är ett utdragande av processen


Det nya utslag som appellatinsdomstolen i Atlanta offentliggjorde den 10 Augusti, ett år efter det att samma domstol enhälligt beslutat om att riva upp samtliga domar mot DE FEM och om att beordra en ny rättegång, innebär inte att appellationsprocessen är avslutad. Det nya beslutet innebär att domstolen inte längre beordrar att en ny rättegång ska hållas i det fall åklagarna framhärdar i åtal. Det som nu gäller är att alla de domar på åtalspunkterna som DE FEM och försvaret överklagat återgår till att behandlas av en grupp bestående av tre domare.
Försvaret har genom Antonio Guerreros advokat Leonard Weinglass också meddelat att alternativet att överklaga beslutet om rättegångsplats till Högsta Domstolen ska övervägas.

Domare Wilson, talesman för majoriteten bakom det nya beslutet av domstolen i Atlanta har en bakgrund som åklagare i Miami. Minoriteten argumenterar över 52 sidor i domtexten (majoritetens argumentation upptar 64 sidor) för sin ståndpunkt att beslutet från förra året borde stå fast.

Kommenterande jurister har också uttryckt stor oro för att det nya beslutet, förutom att det i detta fall är orimligt och upprörande, kan bli ett farligt prejudikat som kommer att möjliggöra politiska häxprocesser framöver.
Det vi står inför är ett utdragande av processen. Men världen över kommer kampen för frihet för Antonio, Fernando, Gerardo, Ramón och René att fortgå, breddas och intensifieras.

 



 

 





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: August 12, 2006