Desinformation från Havanna

   

 

 

 

  


Desinformation från Havanna

Så är då Sveriges Radios reporter Lars Palmgren på sin årliga semester i Havanna. Denna bekostas med våra licenspengar då han under en tid framöver kommer att regelbundet ge oss sin bild av den märkliga ön där ”inga rationella beslut fattats de senaste 47 åren”, då ju landet styrs efter ”Fidel Castros nycker”. (Citaten från Dagens Eko 2006-11-18).

Energibesparingskampanjen på Kuba döms ut och av den ekonomiska tillväxten märker kubanerna ingenting, enligt stjärnreportern. Likaså är turismen på fallrepet och det är som alltid jämmer och elände när Palmgren rapporterar från Kuba.

Det är märkligt (?). För några månader sedan var jag på samma plats (fast man skulle inte kunna tro det). Alla jag pratade med, antingen i Havanna eller utanför huvudstaden, var överens om att förbättringarna var påtagliga. Det gällde framförallt den bättre tillgången på matvaror. De flesta var också mycket nöjda med sina nya elektriska apparater som man köper till starkt reducerade priser på avbetalning.

Men Palmgren lyckas (tack vare obefintliga ansträngningar) aldrig hitta en enda positiv kuban. Och trots den jämmerdal Palmgren målar upp så har kubanerna bevisligen den bästa utbildningen, den bästa hälsan, den längsta medellivslängden, den lägsta barnadödligheten, den bästa miljön och landet är, enligt FN, det enda i Latinamerika där det inte förekommer undernäring. Kubanerna (och Fidel) är, trots allt, kanske inte så irrationella som Palmgren vill få oss att tro.

Vi lär få fortsätta att lyssna till Palmgrens eländesskildringar från Kuba. Men hittills har Kuba inte gått den väg som Palmgren med kollegor förutspått. Inte heller i framtiden lär han få rätt. Palmgren gör ju sina utflykter från sin bostad i de finare kvarteren i Chiles huvudstad Santiago de Chile. Vi rekommenderar ett besök i hemstadens fattigkvarter. Men det kanske trots allt är trevligare på Kuba?

Z.Tiroler


 

 





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: November 18, 2006