Desinformation om Kuba i Public Service
Zoltan Tiroler

   

 

 

 

  




Desinformation om Kuba i Public Service

Den illa dolda glädjen hos svenska journalister, ledarskribenter och politiker vid beskedet om Fidel Castros operation följdes direkt av vilda spekulationer om folkresning och regimskifte på Kuba. Glädjeyttringarna både i Miami och de svenska tidningarna avtog ganska snart då livet fortsatte helt normalt på Kuba. Och Fidel behagade dessutom inte dö omgående. Fram tills onsdagen den 23:e augustis halvtimmeslånga inslag om Kuba på ”Studio 1”. Då försökte man desperat blåsa liv i, och förstora upp, den lilla USA-finansierade opposition som inte lyckats åstadkomma några oroligheter, än mindre uppror, trots uppmaningar från USA.

En liten gosig och mysig panel hade samlats av programledaren, bestående av Sveriges Kubaambassadör Christer Elm, SR:s Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren och exilkubanen Mae Liz Orrego Rodrigues. Själva förutsättningen för diskussionen var att en regimförändring är önskvärd på Kuba. Eller ”transition” som man numera säger, imiterande det US-amerikanska språkbruket. Denna grundfråga ifrågasattes aldrig och som brukligt är fick inga vanliga kubaner komma till tals i programmet.

En jävigare programledare får man leta efter. Hon kom med ledande frågor, retoriska frågor och egna påståenden, som att Orrego tvingats fly från Kuba, något hon inte ens hävdat själv. Orrego lämnade Kuba under de ekonomiskt mycket hårda åren i mitten på 90-talet, efter Sovjets fall och en allt hårdare USA-blockad. Själv var hon i de nedre tonåren och kom i sällskap med sina föräldrar, bägge läkare. Givetvis får familjen det avsevärt bekvämare i Sverige med två läkare i familjen och inga studieskulder, då alla studier är gratis på Kuba. Och numera försörjer sig Orrego på svenska skattepengar, sådana som avsatts för svensk U-hjälp. Och mer vill hon ha. Hon tyckte inte att de 80 miljoner dollar som USA anslagit räcker, utan ville gärna fördubbla, eller tredubbla summan. Att en del av pengarna är avsatta för opinionsbildning i Sverige, och tillfaller Orrego och hennes likar, sade man dock självklart inget om i programmet.

Orrego tvingades instämma i att inget händer på gatorna i Kuba. Men ”det sker bakom kulisserna”, påstår hon, givetvis utan att kunna peka på någonting. Och motsägelserna var många i programmet. Det inleddes med en intervju till en anhörig till en fängslad ”dissident” som samarbetat med USA. Fast det sade man förstås inte. Utan rent definitionsmässigt är alla samarbetsmän ”dissidenter” och samvetsfångar. Lika definitionsmässigt har USA någon slags rätt att blanda sig i Kubas angelägenheter. Det ifrågasätts inte. Någon mer kuban än den enda ”Dam i vitt” fick vi inte höra. Som alltid intervjuas enbart dissidenter. Det är som om Sverigedemokraterna alltid skulle få representera Sverige. Direkt efter intervjun sade Orrego att alla dissidenter bevakas, sitter i husarrest och inte får yttra sig. Men givetvis reagerade ingen i den samstämmiga panelen på den logiska kullerbyttan. Svensk-Kubanska Föreningens ordförande fick säga två, tre meningar på telefon. Så har man fått sitt alibi för den monumentala ensidigheten.

Det uppmuntrande i sammanhanger är att ”Studio 1” eller dess efterföljare kommer att hålla liknande program om ett, fem och tio år, där man spekulerar i vad som kommer att hända på Kuba. Lika fel som man hade när man i början på 90-talet förutspådde socialismens snara sammanbrott på Kuba, lika fel får man igen. Men hoppet är ju det sista som överger människan, sägs det.

Zoltan Tiroler



 

 





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: August 24, 2006