Internet mot Syd

Kuba och Venezuela bryter USA:s monopol och installerar fiberoptik

   

 

 

 

  


Internet mot Syd
Kuba och Venezuela bryter USA:s monopol och installerar fiberoptik

En 155 mil lång underjordisk kabel med fiberoptik ska nu dras mellan Venezuela och Kuba och vara klar för drift 2009. Så bryter de bägge länderna USA:s blockad mot Kuba och möjliggör för de karibiska öarna att ansluta sig till lägre kostnader och snabbare uppkoppling.

Kuba tvingas att anlita satelliter för att utnyttja internet. Under 2005 betalade Kuba över fyra miljoner dollar enbart för att få tillträde till internet via satellit.

Och det svider i både plånboken som i ögonen när man sätter sig på ett av Internetkaféerna i Havanna.

– Tre CUC* för 19 minuter, sa tjejen på Hotel Havanna Libre, eller cirka 30 spänn, nästan en hundring för en timma. På Internetkaféet på mitt hotell fick jag ett kort för en timma som kostade sextio kronor för en uppkoppling som är mycket långsam.

Latinamerikanskt nätverk
Men nu ska det bli ändring. Telecom (Venezuela) och TRANSBIT (Kuba) bildar ett gemensamt telekomföretag för att lägga ut en kabel av fiberoptik på Karibiens havsbotten mellan de bägge länderna. Enligt Chavez kommer denna att utgöra första etappen på ett latinamerikanskt nätverk som ska garantisera att länderna uppnår ett oberoende mot de transnationella telejättarna och USA:s diktat i de olika frihandelsavtalen (TLC). Ett stenhårt krav från USA-förhandlarna har varit att ges fritt tillträde till respektive lands marknad för kommunikationer, vilket i klartext har betytt en privatisering och ett övertagande av telekommunikationerna av de transnationella bolagen. I länder som Mexiko, Argentina, Peru har detta betytt enorma prishöjningar för de vanliga konsumenterna.

Julio Durán Malaver, är vd i Telecom, Venezuelas motsvarighet till Telia och säger att fiberkabeln kommer att ha två anslutningsstationer, en på Kubas sydöstra kust och den andra på Venezuelas karibiska norra kust. Detta möjliggör för de karibiska grannarna att ansluta sig och uppå en snabbare, bättre och billigare telekommunikation med Latinamerika än vad de privata leverantörerna erbjuder.

Direktören för kubanska ETECSA, Roberto Santiesteban Hernández, hävdar att anslutning via kabel och fiberoptik är mycket snabbare och 15-25 procent billigare än via satellit.

Så blockeras Kuba
– Trots att de internationella kablarna med fiberoptik går mycket nära Kubas kuster så förhindrar blockadlagarna att vi ansluts till kabeln. Det tvingar oss att använda en satellit med knappt 65 Mbps bredband för utgående och 124 Mbps för inkommande, sa Kubas informations- och kommunikationsminister Ramiro Valdés Menéndez när han öppnade en internationell konferens om informationsteknik i mitten av februari.

Kuba förvägras inhandla och använda datorer och software från USA-bolag. Landet förhindras också möjlighet att ladda ner gratisprogram eller ekonomiska transaktioner om IP-adressen förknippas med Kuba. Men på Kuba förbereder man sig för att möta framtiden, med eller utan blockad. Nästan alla skolklasser har i dag till datorer.

– Landet har organiserat ett rationellt och effektivt användande av sina resurser, såväl i utrustning som med uppkoppling. Mer än 15.000 studenter utbildas i våra högre utbildningar. Mer än 38.000 studenter studerar på de polytekniska informationscentren och det finns över hela Kuba mer än 600 dataklubbar som har utbildat mer än en (1) miljon kubaner i alla åldrar.

Dick Emanuelsson

Källa: Granma Internacional

* Konvertibla kubanska pesos som ungefär kostar lika mycket som en euro.

 


 

 

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: March 01, 2007