Håll käften själv, Juan Carlos!

   

 

 

 

  Håll käften själv, Juan Carlos!

Publicerat på MANAs hemsida
Skrivet av Jorge Capelán
2007-11-13

Kontroversen mellan Venezuelas president och Spaniens Kung under det iberiskt-amerikanska toppmötet i förra veckan blottade inte bara de svenska mainstreammediernas syn på Latinamerika, utan även en eller annan högermans sanna jag.

I lördags under den avslutande debatten vid toppmötet i Santiago anklagade Hugo Chávez Spaniens föredetta statsöverhuvud José Maria Aznar för att vara "fascist och rasist". Kungen Juan Carlos kunde inte hålla sig och avbröt en ordväxling mellan Venezuelas och Spaniens presidenter appropå Aznar med en uppmaning till Chávez att "hålla käften".

Här i Sverige har medierna rapporterat händelsen utifrån den forna kolonialmaktens perspektiv: "Den spanske kungen Juan Carlos hyllas på hemmaplan för sitt utbrott mot Hugo Chávez i helgen, en ofin kommentar som nu gör succé som mobilsignal," inledde TT sin krönika som publicerades i ett flertal dagstidningar igår.
I Sveriges radios tappning hette det att Chávez gick "så långt att Spaniens kung Juan Carlos till slut bad honom att hålla käften." Men det finns ett annat perspektiv på incidenten:

Anledningen till Chávez hårda ordval mot Aznar är bland annat den föredetta presidentens stöd till statskuppen i Venezuela under april 2002, Aznars allt hårdare kritik mot Bolivias president Evo Morales samt hans förakt för tredje världens fattiga länder.

Under ett besök i Caracas med syftet att få Venezuela att sluta upp bakom OECD-länderna lär Aznar ha sagt till Chávez att Venezuela inte borde bry sig så mycket om Haiti, Centralamerika och Afrika eftersom "det har redan gått åt helvete för sådana länder".

Att säga att José María Aznar och hans parti Partido Popular har minst sagt starkt fascistiska drag är inget kontroversiellt uttalande i Latinamerika - och inte heller för dem i Spanien som har ögon att se med. För vem glömmer att Partido Popular grundades med sex ministrar ur den fascistiska Francoregimen? Vem ignorerar att José María Aznar var tjänsteman i Francos skattemyndighet innan han blev politiker och att hans far var en av diktatorns främsta radiopratare? Vem i den spanskttalande världen ignorerar att Partido Popular är stark motståndare till ett lagförslag om att plocka ner alla monument till den gamla fascistiska diktatorn som pryder Spaniens byar och städer?

Apropå anklagelserna om rasism, vem kan ignorera att Partido Populars generalsekreterare Mariano Rajoy tidigare i år uppmanade spanjorerna att fira Amerikas kolonisering som en stor nationell fest utan att för ett ögonblick reflektera kring att koloniseringen innebar mordet av 70 miljoner urinvånare?

Men det finns högertyckare i de svenska medierna som tar priset i fascistisk och kolonialistisk ärlighet:

"Heder åt Juan Carlos, konstitutionell monark i det demokratiska Spanien, som vid det spansk/portugisiskspråkiga toppmötet nyligen hade civilkurage nog att be den orerande despoten Hugo Chávez hålla käft. En nyttig påminnelse om att det inte finns någon plikt för demokratiernas företrädare att sitta och tålmodigt lyssna till tyranner," skrev PJ Anders Linder på SvD i söndags.

En icke-vald monark vars enda merit i livet är att ha varit någon annans son blir plötslitgt en "demokratiföreträdare" medan en vald president blir en "despot". En hedersgäst som lägger sig i en diskussion mellan folkvalda presidenter och befaller en av parterna att "hålla käften" blir plötsligt ett föredöme i "civilkurage".

Chávez satte fingret på såret under mötet i lördags. Fascisterna och rasisterna hoppar både där och här.

Jorge Capelán
Antirasistiska Tidskriften MANA
www.uppmana.nu

PS: Spanske kungen Juan Carlos utsågs för övrigt till kung av just diktatorn och fascisten general Franco."


 

 

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Uppdaterd: 2007-11-14