Kejsarens nya kläder

   

 

 

 

  




Apropå TV:s temakväll om Fidel Castro

Kejsarens nya kläder

Vi översköljs ständigt av USA filmer, nyheter, reklam osv. Det räcker att se på det ensidiga TV- och filmutbudet. Sverige sägs vara det mest amerikaniserade landet i Europa (och med ”Amerika” menas, som vanligt, USA). Hela tiden vinklas världen ur de härskande i USA:s perspektiv. Ta bara valet i Venezuela häromdagen. Det viktiga i nyhetsrapporteringen som vi delges i Sverige är inte att venezolanerna än en gång visat sin tilltro till den politik som Chávez för, utan det som betonas av journalisterna är att valresultatet är en besvikelse för USA.

Eftersom det ständigt är USA:s perspektiv som är utgångspunkten för rapporteringen, antingen det gäller Irak, Venezuela eller Kuba, så får vi heller aldrig i media höra om Kubas positiva sidor. Sedan 15 år är allt som kan nyansera den nattsvarta bild som ges av Kuba, det är tabu. Det får absolut inte nämnas.

När det då en enda ynklig gång blir en disharmoni i den ack så entoniga kören så blir upprördheten desto större. Då tar man till brösttoner och jämför Fidel med Hitler och Pol Pot. (I de gemensamma ledare som de ”liberala” tidningarna publicerat görs denna groteska jämförelse). För bryter man det tabu som råder, då kan fasaden spricka. Då kan folk se att kejsaren är naken. Att på Kuba lever människor i harmoni, har tillgång till en rik kultur, utbildning, hälsovård och social trygghet. Därför den våldsamma indignationen och upprördheten.

Tack SvT för en intressant kväll. Tack för att ni lät en av det senaste århundradets viktigaste statschefer för en gångs skull få tala till punkt. Stå på er och sänd fler program som bryter mot det politiskt korrekta och "main-stream". (F.ö. hade temakvällen varit helt okontroversiell om de sänts på 70- eller 80-talet, men det politiska spektrat har flyttats rejält åt höger och våra nyliberaler, moderater och kristdemokrater vill så gärna bestämma vad som ska visas och vad som ska censureras.)

Zoltan Tiroler


 

 





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: December 06, 2006