Reportrar utan gränser: ”Ja till tortyr”
   

 

 

 

  
Reportrar utan gränser: ”Ja till tortyr”

 

Detta är ett utdrag från en artikel av Gennaro Carotenuto, publicerad i ”Liberación”, 7 september 2007

Chefen för Reportrar utan Gränser, RUG, Robert Ménard, legitimerar och försvarar tortyr. Han gör det i en radiosändning i ”France Culture” som kan avlyssnas på http://rue89.com
Ménard försvarar tortyr med de typiska argumenten som historiens värsta torterare gör: ”Om någon skulle kidnappa min dotter skulle det inte finnas någon gräns vid användning av tortyr”. Med ”ingen gräns” menar Ménard just ”ingen gräns” och utsträcker stödet av tortyr till att användas också mot oskyldiga familjemedlemmar till förmodade terrorister.

Det Ménard försvarar är det som Frankrike gjorde i Algeriet och som upprepades av Latinamerikas diktaturer med torterare utbildade i USA. Och det som upprepas på den av USA ockuperade Guantanamobasen på Kuba och Abu Ghraib i Irak.

För två år sedan erkände Ménard att han accepterat pengar från CIA. Därför är det naturligt att RUG fördömer de länder som den som betalar dem betraktar som fiender. Ofta justerar man fakta för att angripa Kuba och Venezuela, Venezuela och Kuba. Samtidigt håller RUG tyst om övergrepp som utförs av USA och dess allierade.

De hundratals frivilliga som arbetar för RUG och tror att det är en oberoende organisation. De som tror att de arbetar för yttrandefrihet, och till och med i vissa fall tror att RUG är en progressiv organisation, de står inför valet att öppna ögonen eller bli medbrottslingar. 

 

Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Uppdaterad: 2007-11-04