Svensk TV uppkopplad till USA
Nobelpristagare uppmanar till motstånd

   

 

 

 

  



Svensk TV uppkopplad till USA
Nobelpristagare uppmanar till motstånd
Eva Björklund 06 08 08

I gårkväll såg jag sena rapport med ett kort inslag om Kuba. Det påstods visa första gången någon ledande kuban uttalade sig om Fidel Castros hälsotillstånd, och vi fick se en liten snutt av Fernando Retamar, åldermannen bland Kubas poeter och kulturarbetare, också parlamentsledamot. Resten av snutten handlade om hur folk i Miami gladde sig åt ”diktatorns” snara frånfälle. SVTs nyhetsredaktioner verkar vara helt och enbart uppkopplade till Washington och Miami när det gäller Kuba. TV 24 sväljer dessutom kritiklöst de mest absurda
påståenden av språkrören i Sverige.

En av de starkaste politiska ledarna, andre vicepresident Carlos Lage, sedan över 10 år ansvarig för den ekonomiska politiken, och en av de sju som Fidel delegerade sina ansvarsområden till, uttalade sig i Bolivia i lördags om Fidels stadiga återhämtning från operationen.
En annan av de sju, José Ramon Balaguer, gjorde liknande uttalanden i Guatemala, där han befann sig. Internationella nyhetsbyråer menar att om två av de främsta ”makthavarna” befinner sig utrikes är det ett tecken på lugn och tillförsikt på Kuba, och att Fidels hälsotillstånd utvecklas väl.
Och, talmannen i parlamentet, Ricardo Alarcon, på en av de allra viktigaste maktpositionerna, besökte Fidel Castro dagligen efter operationen och talade redan i fredags om att Fidel kunde sitta upp och ta emot besök. Detta har även de stora internationella nyhetsbyråerna rapporterat, samtidigt som de fortsätter att sprida rykten om att Fidel redan är död, eller åtminstone dödssjuk, eller att han simulerar, för man kan ju inte lita på någon kuban som inte
är s k dissident, godkänd av USA. Men SVT är värre, för de ignorerar de officiella informationerna.

Det SVT också nogsamt utelämnade i sin lilla snutt med Retamar i gårkväll var orsaken till hans framträdande. Det var inte alls påkallat av Fidels hälsotillstånd utan av USAs – och medias – upptrappade kampanj mot Kuba. Han presenterade ett upprop av över 400 intellektuella och kulturarbetare runt om i världen som kräver att USA ska respektera Kubas suveränitet och uppmanar alla progressiva krafter att förhindra nya aggressioner från USA mot Kuba. Initiativet har tagits av nobelpristagarna José Saramago, Wole Soyinka, Adolfo Pérez Esquivel, Dario Fo, Desmond Tutu, Rigoberta Menchú, Nadine Gordimer, Zhores Alfiorov och bland undertecknarna finns också t ex Noam Chomsky, Harry Belafonte, Ignacio Ramonet, Danny Glover, Samir Amin, Eduardo Galeano, Bernard Cassen, Angela Davis, Manu Chao, Alice Walker osv.

Det lyder som följer:

Kubas suveränitet måste respekteras

Efter Fidel Castros meddelande om sitt hälsoläge och den provisoriska delegeringen av sina ansvarsuppdrag har högt uppsatta tjänstemän i USA gjort allt mer tydliga och utförliga uttalanden om Kubas omedelbara framtid. Handelsministern Carlos Gutiérrez ansåg ”att
tidpunkten har kommit för en sann övergång till demokrati” och Vita husets språkrör Tony Snow sa att hans regering ”är beredd och angelägen att ge humanitärt, ekonomiskt och annat bistånd till Kubas folk”, vilket sedan bekräftats av presidenten Bush.

Redan tidigare hade den ”Kommission för ett fritt Kuba”, som leds av utrikesminister Condoleezza Rice, i sin rapport i mitten av juli framhållit ”brådskan att arbeta för att garantera att Castroregimens strategi för maktskifte inte får framgång” och presidenten Bush sa att detta dokument ”visar att vi arbetar aktivt för en förändring på Kuba, vi sitter inte och väntar på att det ska ske”. Utrikesdepartementet har understrukit att planen innehåller åtgärder som hålls hemliga ”av nationella säkerhetsskäl” och för att garantera ”deras effektiva genomförande”.

Det är inte svårt att föreställa sig vilken typ av åtgärder det handlar om och vilken typ av ”bistånd” som aviseras med tanke på hur den nuvarande USA-administrationen militariserat sin utrikespolitik och med tanke på dess handlande i Irak.

Inför detta växande hot mot en nations integritet, mot freden och säkerheten i Latinamerika och världen, kräver vi att USAs regering respekterar Kubas suveränitet. Vi måste till varje pris förhindra nya aggressioner.

De som vill ansluta sig kan göra det på

www.porcuba.org
soberania@porcuba.org

 


 

 





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: August 08, 2006