Sverige gäst på Alliansfria Rörelsens toppmöte i Havanna
   

 

 

 

  


Sverige gäst på Alliansfria Rörelsens toppmöte i Havanna


De alliansfria staternas rörelse samlas 11-16 september till sitt 14:e toppmöte, som denna gång är i Havanna. Under denna vecka, som är sista veckan i den svenska valrörelsen, blir Sverige representerad som gästnation. Enligt UD blir Sverige representerad genom sin ambassadör i Kuba, Christer Elm tillsammans med förste ambassadsekreterare vid Sveriges FN representation i New York, Urban Andersson.

Olof Palme var en ledande förespråkare för de små nationernas rätt till självständig utveckling. Första gången den alliansfria rörelsen inbjöd företrädare för den rika världen att delta i sina toppmöten som gäster var i augusti 1976 i Colombo, Sri Lanka. Sverige ingick bland de sju gästerna.

Toppmötet därefter ägde rum 3-9 september 1979 i Havanna och Sverige deltog som gästnation. Detta var under perioden då Ola Ullsten, Folkpartiet, var statsminister. Under alla toppmöten därefter har Sverige inbjudits och deltagit som gäst: New Delhi 1983, Harare 1986, Belgrad 1989, Jakarta 1993, Cartagena 1995, Durban 1998, Kuala Lumpur 2003.

Den alliansfria rörelsen startade på 1950-talet bland länder som dominerats av kolonialism. De sökte en självständig väg till utveckling, samarbete och sociala framsteg, fristående från det kalla krigets supermakter. Rörelsen blev till en röst för tredje världens behov av en ny ekonomisk världsordning och försvar mot den rika världens ensidiga exploatering av de fattiga ländernas naturresurser, försvårande handelsvillkor etc. Under senare år då USA och dess allierade framträtt allt mer diktatoriskt på den internationella scenen växer rörelsen.

Från sin början med 25 stater på sitt första möte 1961 i Belgrad, har den alliansfria rörelsen vuxit till 116 nationer, dvs två tredjedelar av världens länder. Att Kuba nu är ordförandeland är symboliskt. I en värld där det rika USA använder sina ofantliga resurser till en vapenmakt större än resten av världens, sänder Kuba ut tusentals läkare, lärare och tekniker till de fattiga i tredje världens länder för att utveckla hälsa och utrota analfabetism. Över 20.000 kubanska läkare gör insatser i 68 länder. Senaste kullen på 1.593 studenter från 26 tredje världen länder utexaminerades som läkare i augusti på Kuba. I samarbete med Venezuela har projektet Operation Mirakel redan gett nästan 250.000 latinamerikaner seendet åter. Venezuelas och Bolivias folkliga regeringar arbetar för att de stora olje- och gasrikedomar som dessa länder är begåvade med också skall lyfta de fattigas levnadsvillkor. Samarbetet mellan Latinamerikas länder är nu i en intensiv fas och ökat samarbete med länder i Afrika och Asien initieras. Mot denna bakgrund äger den alliansfria rörelsens toppmöte rum. Hur skall Sverige fortsättningsvis aktivt delta i denna positiva utveckling?


Svensk-Kubanska Föreningen 8 september 2006

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Den alliansfria rörelsens 14:e toppmöte har hemsidan: www.cubanoal.cu/ingles/indexing.html

Latinamerikanska Nyhetsbyrån: www.plenglish.com/

Kubanska Nyhetsbyrån: www.ain.cubaweb.cu/

Svensk-Kubanska Föreningens hemsida: www.svensk-kubanska.se

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


 

 





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: September 09, 2006