Uppdatering av Bush Kuba-plan
Öppen krigsförklaring, hemlig åtgärdsplan

   

 

 

 

  


Uppdatering av Bush Kuba-plan
Öppen krigsförklaring, hemlig åtgärdsplan

Eva Björklund 06 07 14

Det hör inte till vanligheterna att ett lands statsöverhuvud offentliggör planer på att underkuva ett annat land och tillsätta dess regering. USA har tidigare öppet planerat militära angrepp men inga planer för de angripna ländernas styrning. I Kubas fall är tågordningen den omvända. Bush-regimens plan för landets återkolonisering är konkret, detaljerad och öppen redan innan kriget inletts. Den lanserades i maj 2004 (se ruta, nedan) och uppdaterades i juni i år. Uppenbart är att bara med krig kan syftet uppnås: att tillsätta en USA-vänlig regering när Fidel avgår/dör. ”Världssamfundet” kommer att beklaga när offren börjar hopa sig, men vill inte röra ett finger för att förhindra det. Tvärtom, de som räknas stöder USA.

Kuba är en nagel i ögat på världsordningens makteliter, såväl USAs som EUs. Och då blir internationell rätt irrelevant. Den försvaras nu istället av regeringarna i Latinamerika. Generalsekreteraren i Amerikanska Staternas Organisation, José Miguel Insulza, tidigare Chiles utrikesminister sa vad kollegorna i EU inte vill säga om USAs ”övergångsregering” för Kuba: ”Det finns ingen övergång, och det är inte ert land!”

Den 12 juni bekräftade EUs samlade utrikesministrar den gemensamma ståndpunkt mot Kuba som EU antog 1996 enligt USAs önskemål. De åtog sig att samarbeta med USAs stödgrupper på Kuba och medverka till att framtvinga systemskifte. På juni-mötet 2006 skärpte de tonen och upprepade de nu rutinmässiga påståendena om politiska fångar, de som är dömda för samarbete med USA.

Den 21 juni samlades EUs och USAs stats- och regeringschefer på Transatlantiskt Toppmöte i Wien. I den gemensamma slutdeklarationen bekymrade de sig över ”brott mot mänskliga rättigheter” på Kuba, utom på den del som ockuperas av USA: Guantanamobasen. Detta skedde dagen efter att State Department på sin hemsida i tysthet lagt upp en uppdaterad version av Bush-planen för kontroll över hela Kuba.

Med EU i ryggen kunde Condoleezza Rice lansera den i Vita Huset den 10 juli. Den bekräftar i allt 2004 års plan men skärper den ekonomiska krigföringen, ökar extraanslaget för undergrävande verksamhet till 80 miljoner och kompletterar med en hemlig åtgärdsplan.

Två år och 59 miljoner extra till smutskastning och destabilisering tillsammans med skärpt ekonomisk krigföring har inte givit något resultat förutom allt aktivare kampanjstöd från regeringar, politiska partier och medier i EU, inte minst i Sverige. I resten av världen och särskilt i Latinamerika växer Kubas prestige. Och Kuba förblir nyckelhindret för USAs kontrollbehov på ”bakgården”. Så åtgärderna trappas upp.

Ett nytillskott väckte omedelbart rabalder i USA: Till alla förbud för samarbete lades förbud för kyrkliga samfund i USA att fortsätta sitt 60-åriga samarbete med samfund på Kuba. Dessa förbud och förbuden för USA-kubaner att besöka släkten och svårigheten för kubaner att få besökstillstånd till USA ökar protesterna även i USA.

Och på Kuba har de 80 miljonerna - varav det mesta till ”oppositionen” - fört bränsle till anklagelserna om USA-finansiering. En del av dem försöker värja sig. Elizardo Sanchez säger sig inte betvivla USAs goda vilja men att pengarna motverkar syftet och styrker uppfattningen att de är USA-avlönade femtekolonnare*. Marta Beatriz Roque däremot tackar för ”det generösa stödet, för det kan inte vara lätt för USA att avsätta 80 miljoner för Kuba med tanke på de stora uppoffringar de måste göra för att införa demokrati i Irak och Afghanistan. Och vi behöver dollarna, det behövs massor för att kunna utveckla arbetet här och det vet Condoleezza Rice mycket väl.”

USA hotar nu också öppet med att tillämpa Helms-Burton-lagens 3e kapitel, dvs åtal i USA mot latinamerikanska - särskilt venezolanska - bolag som handlar med Kuba. Det visar Bush-regimens oro för det latinamerikanska ekonomiska samarbete som hotar USA-bolagens dominans. Till den ekonomiska krigföringen förs också en ”Cuban Nickel Targeting Taskforce” för att stoppa kubansk nickelexport. Ny är också utsträckningen av den ekonomiska krigföringen till kubansk läkarvård i andra länder. På sidorna 31-32 i den 90-sidiga rapporten står att institutioner där kubanska läkare räddar folks liv och återger dem synen ska blockeras från medicinsk utrustning.

Nu finns också en brasklapp, kanske tillkommen efter den omfattande kritik som förra planen fick även i ledande skikt i USA. Nu sägs att de planerade åtgärderna på Kuba bara ska genomföras om kubanerna antar USAs ”erbjudande”. Även den trovärdighet detta kan ha bland USA-regimens mest okritiska anhängare undergrävs av det kanske mest betydelsefulla tillskottet i uppdateringen: en hemlig åtgärdsplan som inte kan offentliggöras av ”nationella säkerhetsskäl” och för att säkra dess ”effektiva genomförande”.

Vad kan vara hemligt efter all denna öppna planering och genomförande av folkrättsvidriga brott? Mot bakgrund av historisk erfarenhet lutar bedömare i USA åt att det kan handla om upptrappning av Miami-maffians terrorangrepp, nya mordförsök på Fidel och Raul Castro och andra ledare, statskupp i Venezuela för att avbryta samarbetet, anklagelser om massförstörelsevapen eller försök att provocera fram oroligheter för att rättfärdiga ett anfallskrig etc.

Från denna krigsförklaring tar EU och Sverige inte avstånd. I stället hotar de Kuba med sanktioner om landet inte genomför systemskifte.


* Begreppet femtekolonnare myntades under spanska inbördeskriget. När Franco i oktober 1936 samlade sina styrkor för angreppet på Madrid, ställde en journalist frågan till general Emilio Mola vilken av hans fyra kolonner han trodde skulle inta den spanska huvudstaden. ”Min femte kolonn”, blev svaret som syftade på de fascister som inifrån saboterade republikens försvar. Quislingar är en norsk synonym från samma tid.


Bush-planen för Kubas återkolonisering

Planen presenterades i maj 2004 med ett detaljerat program för att under ledning av en US-amerikansk guvernör återprivatisera hela Kuba, upplösa jordbrukskooperativen, vräka bönderna, återta flerfamiljshusen och kasta ut familjerna, avskaffa pensionerna och socialbidragen, sälja ut skolor, sjukhus och läkemedelsindustri, införa en USA-styrd ”professionell” polisstyrka osv. Eftersom detta enligt författarna antagligen kommer att möta stort motstånd från befolkningen (”Det kommer inte att bli lätt”, som Bush uttryckte det) ska massivt och generaliserat förtryck omedelbart sättas in mot medlemmar i parti och folkrörelser och ”andra regeringssympatisörer … listan är lång”.

För att tillverka internationellt samtycke för den invasion som behövs för att genomföra ”övergången” anslogs 59 miljoner extradollar bl a för att stärka propagandakriget mot Kuba i Europa med konferenser, mediakampanjer med planterade tidningsartiklar, TV-dokumentärer, böcker samt särskilda kampanjer riktade till fackliga organisationer mm. ”Reportrar utan gränser” tilldelades en särskild roll i den smutskastningskampanj som intensifierats med dessa dollarmiljoner. Den största delen av de 59 miljonerna gick dock till att bygga upp ”oppositionen” på Kuba och dess infrastruktur i Miami. Till detta kommer de normala öppna anslagen på tiotals miljoner via USAID och de hemliga via CIA.

I juli 2004 förbjöds i enlighet med planen drygt 1 miljon kubaner i USA att besöka sitt hemland, utom vart tredje år och efter särskilt tillstånd. De har också förbjudits att skicka pengar eller gåvor till andra än primärfamiljen, dvs barn, föräldrar och far- och morföräldrar, och till dem högst 100 US-dollar i månaden. De begränsade möjligheter som tidigare fanns för US-amerikaner att av yrkesskäl få besöka Kuba – ”handla med fienden” – har också så gott som eliminerats.



 

 





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: July 31, 2006