Den bakvända världen

EU-parlamentet i Bryssel. Foto: thenewsmarket.com

Den bakvända världen – tänkvärda fakta

På tre år har EU-parlamentet antagit fyra resolutioner mot Kuba för påstådda brott mot mänskligheter. Resolutionerna har åtföljts av ett mediebombardemang av lögner och smutskastning mot ön.

Kubas respektive USA:s export. Hur utmålas detta i media?

Men parlamentet har under alla dessa år inte tagit en enda resolution mot Colombia där det bara i år genomförts 92 massakrer och mord på 168 sociala ledare. En rapport nyligen från FN fördömer mordet på 63 personer och 60 fall av sexuellt våld, huvudsakligen utfört av Colombias poliskår under protesterna i april. Colombia är ett land där ”554 000 barn under fem år lider av kronisk undernäring”.

I Bogotá skjuter en polis en flyende person i ryggen på nära håll. Källa: www.financecolombia.com

Men det är Kuba som EU-parlamentet pekar ut, ett land utan massakrer, grovt polisvåld och, enligt Unicef, det enda landet i Latinamerika utan allvarlig undernäring bland barn. 

Inte heller har EU-parlamentet fördömt regeringen i Chile, vars polis under protesterna 2019 orsakade att 460 offer förlorade synen. För några dagar sedan begick ett av dessa offer självmord, den unga Patricio Pardo. Tänk för ett ögonblick vilken vikt medierna skulle lagt vid detta självmord om det handlat om en ”dissident” i Kuba. Men nu var det inte Kuba, utan Chile.

Mer avsaknad av konsekvens i den europeiska politiska eliten:

I november, några dagar efter firandet av årsdagen av Berlinmurens fall, ville 12 regeringar i EU resa en mur vid Polens gräns mot Vitryssland.

I Europa får vi till leda höra om pressfrihet. Nyligen stängde kommunikationssatelliten Eutelsat av den ryska nyhetskanalen RT på begäran av Tysklands regering. Några dagar tidigare hade RT utestängts från YouTube. Är det för att denna kanal blivit alltför farlig genom att erbjuda alternativa röster till den enstämmiga kör som vi matas med i väst?

I slutet av november mördades den kubanska sångerskan Dayami Lozada i Cancun, Mexiko. Där registreras enligt lokalpressen ett 20-tal mord i veckan. Om det hade hänt i Kuba, vem hade då fått skulden? Självklart socialismen. Men nu var det inte Kuba utan Mexiko.

Den förre kubanske basebollspelaren Oscar Macias emigrerade till USA efter att ha bötfällts av de kubanska idrottsmyndigheterna. I dag tigger han på gatorna. I Havanna? Nej, i Miami.

Reggaetonmusikern Chocolate MC som i september släppte en låt som förolämpade Kubas president Miguel Díaz-Canel sitter idag i fängelse. I Kuba? Nej, i Florida, för våld mot kvinnor. Lika machista/mansgrisig och nedvärderande som i sina videoklipp och en värdig representant för ”de kubanska musikernas motstånd” mot Kuba, made in Miami.

Slutligen vill vi nämna fallet med Rodel Aguilera-Mederos, kubansk lastbilschaufför dömd till 110 (!) års fängelse i USA för en trafikolycka som berodde på ett tekniskt fel på hans lastbil. [Efter omfattande protester har domen senare sänkts till tio år]. Detta i den rättsstat som de ständigt upprepar inte finns i Kuba.

USA, med 4 procent av världens befolkning, har 40 procent av alla vapen som finns bland civila. 120 skjutvapen på varje 100-tal invånare. Resultatet: 43 000 dödade. Och lobbyorganisationen National Rifle Association finansierar de kongressledamöter som försvarar att det ska fortsätta så. Bland dessa de kubaamerikanska ledamöterna Marco Rubio, Carlos Curbelo och Maria Diaz Balart. Samma personer som vill ha fortsatt blockad och en militär intervention mot Kuba. För att detta land också ska begåvas med lika många dödade av skjutvapen som USA.

I San Francisco har nödläge utlysts i den centrala stadsdelen Tenderloin efter att 600 personer dött under 2021 av överdos av fentanil och på grund av de många överfallen och skjutningarna. Får vi höra att ”systemet inte fungerar”? Men nu var det inte Holguin eller Havanna utan San Francisco.

Chelton Avenue, Camden, New Jersey.

Enligt Google så har befolkningen i Kuba, ett land i den så kallade tredje världen och utsatt för blockad, en förväntad medellivslängd som är högre än i USA. En medellivslängd som numera också överträffas av Kina, där man 1960 i genomsnitt levde 26 år mindre än i USA.

Medellivslängden i Kuba var 2019 uppe i 78,8 år. Foto: Yaimí Ravelo, Granma

2019 uppgav ” The Economist ” och experter kopplade till Johns Hopkins i ”Siffror över global hälsosäkerhet” att USA var det land som var bäst förberett i världen för att möta en pandemi. Det ända tills pandemin slog till. I landet som uppgavs vara ”bäst förberett” har hittills 817 000 personer dött, nästan fyra gånger så många, med hänsyn till befolkningsmängd, som på den lilla ön Kuba där USA genom sina sanktioner begränsar tillgången på mediciner och medicinsk utrustning. Och Kuba har idag den lägsta dödligheten i Covid i hela Syd- och Nordamerika. Vilket system är det som inte fungerar?

Vilket land var bättre förberett inför en pandemi?

Cubainformacion 211230 (med utförliga källhänvisningar i originalet)

Cual era el pais mejor preparado ante una pandemia

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)