Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/det-handlar-inte-om-rattvisa/
Export date: Mon Apr 15 2:11:21 2024 / +0000 GMT

Det handlar inte om rättvisa
Det handlar inte om rättvisa


Det handlar om USAs självpåtagna rätt att USA-soldater inte får dömas för brott som de begår i andra länder. Samma rätt som gör att USA kan döma banker, företag och medborgare i andra länder till dryga böter ifall de inte följer USAs blockadlagar. Samma rätt som gör att svenska banker som ägnar sig åt penningtvätt i Baltikum ändå tvingas betala böterna till USA. Men vi anar och hoppas få se slutet på detta orättfärdiga förhållande.

 

Spanska Público skriver:
USA dömer argentinsk f.d. militär för massakern i Trelew där 16 personer dödades
USAs rättsväsende har dömt den f.d. argentinska militären Roberto Guillermo Bravo för att ha deltagit i de händelser som ägde rum i augusti 1972 i södra Argentina, där 16 personer dödades.

När du läser sådana här nyheter ska du inte glädja dig. Bakom den skenbara önskan om rättvisa och att mördare förtjänar att straffas ligger normaliseringen av USAs rätt att agera världspolis och sitta till doms över det som händer i vilket land som helst i världen. De tillskriver sig rätten att i sitt eget land döma för brott som begås i ett annat. Europa är på väg att göra detsamma. 

En imperialistisk rätt vars baksida är att USA kräver, och i många fall genom bilaterala avtal uppnår, att dess mördare och torterare klädda som militärer eller entreprenörer (dvs. legosoldater) inte kan ställas inför rätta i andra länders domstolar. 

Teckning från domstolsförhandlingarna: Carlos Llerena Aguirre.


Detta handlar inte om rättvisa; det är imperiet som utövar sin hegemoni. Om ett tidigare koloniserat land vågar sig på att åtala en USA-medborgare för brott som begåtts på dess territorium kommer imperiet att skrika i högan sky mot det djärva landet, kräva att den imperialistiska medborgaren utlämnas, införa sanktioner och utöva påtryckningar på alla möjliga sätt. Om förövaren är en soldat i den imperialistiska armén kommer helvetet att bryta lös mot alla som vågar röra honom. 

Det finns många subtila sätt att sälja oss USAs hegemoni, som ulven i fårakläder eller till och med som global förkämpe för goda ändamål. 

Låt dig inte luras, ingen domare i USA kommer att döma sina egna tjänstemän som för sitt lands räkning främjade, stödde och utbildade mördare och torterare i latinamerikanska diktaturer. Inte heller kommer de att fördöma de US-amerikanska mördare, torterare och folkmördare inom sina egna militära, paramilitära och underrättelsekårer, som direkt utförde imperialistiska brott utanför det egna territoriet. 

I detta kulturkrig mellan ideologier är vapnet kunskap och striden står mot den okunnighet vi hålls i på grund av alla dessa koloniserande förklädnader.

Ernesto Estévez Rams, Facebook 220703  (Övers: C. Vaple)


 

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap

(150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)

 
Post date: 2022-07-12 12:45:32
Post date GMT: 2022-07-12 11:45:32

Post modified date: 2022-07-12 12:45:32
Post modified date GMT: 2022-07-12 11:45:32